CupDay: Ιούνιος του ’87: Ο ΟΦΗ Κυπελλούχος και η απόδραση – Αλκατράζ!

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Το Gentikoule γυρίζει τον χρόνο πίσω, 30 χρόνια, και καταγράφει την επικαιρότητα στην πόλη του Ηρακλείου με τα γεγονότα που σημάδευαν την πόλη μέσω της εφημερίδας “Πατρίς”.

Εκείνη την περίοδο η καθημερινότητα των πολιτών του Ηρακλείου, καθώς και του Δήμου συνέχιζε με τον ίδιο ρυθμό. Οι τοπικές εφημερίδες ενημέρωναν καθημερινά για τα προβλήματα αλλά και τις εξελίξεις της πόλης, οι οποίες ήταν αρκετές. Το Ηράκλειο φαινόταν σε αρκετούς τομείς να εμφανίζει μία ανάπτυξη, δεν έλειπαν όμως και οι περιπτώσεις που “σόκαραν” τους πολίτες.

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν το Δήμο Ηρακλείου εκείνη την περίοδο ήταν τα θετικά αποτελέσματα που άφησε η ναυτιλιακή εταιρεία των “Μινωικών Γραμμών”, από την οποία ο κρητικός λαός έμεινε ευχαριστημένος. Ήταν η περίοδος που οι “Μινωικές Γραμμές” άρχισαν να ακμάζουν, κατασκευάζοντας και το πλοίο “Κινγκ Μίνως”, φτάνοντας τελικά να είναι μία εκ των γνωστότερων ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα, καθώς και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο με τις τοπικές  εφημερίδες να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας, της βιομηχανίας και του εμπορίου ήταν μείζονα θέματα εκείνου το καλοκαιριού για το Ηράκλειο. Οι τοπικές εφημερίδες ενημέρωναν καθημερινά για τις συναντήσεις της Δημοτικής Αρχής του Ηρακλείου σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα που ήθελαν να ξεκινήσουν. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι συναντήσεις με την Κοινότητα της Νέας Αλικαρνασσού για συνεργασία προς όφελος όλων των πολιτών των δύο αυτών περιοχών.

Σημαντικά ζητήματα του Ιουνίου του 1987 είχαν να κάνουν και με τις εξετάσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ που ολοκληρώθηκαν εκείνη την περίοδο με τις εφημερίδες να κάνουν πλήρη ενημέρωση για τους μελλοντικούς φοιτητές. Ακόμη, τον Ιούνιο εκείνης της χρονιά ξεκίνησε η λειτουργία των Λαϊκών Αγορών στο Ηράκλειο, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα “Πατρίς”, οι ενδιαφερόμενοι πωλητές όφειλαν να έχουν άδεια και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να την αποκτήσουν.

Πέραν, όμως, των θετικών εξελίξεων της ανάπτυξης της πόλης του Ηρακλείου, δεν έλειψαν και οι ειδήσεις που άφησαν έκπληκτη την τοπική κοινωνία. Πυρκαγιές, δολοφονίες και αυτοκτονίες, καθώς και ατυχήματα διαβάζονταν σχεδόν καθημερινά στην ειδησεογραφία. Η είδηση που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία ήταν ο τραγικός απαγχονισμός ενός 16χρονου αγοριού στα τείχη της πόλης του Ηρακλείου. Στην εφημερίδα “Πατρίς”, μάλιστα, την είδηση συνόδευε η τραγική φωτογραφία με τον νεαρό απαγχονισμένο με σχοινί που είχε κρεμάσει στα τείχη του Ηρακλείου, στο κέντρο της πόλης (!!). Αξίζει να σημειωθεί, πως το πόρισμα της αστυνομίας ήταν η αυτοκτονία, παρά τις φήμες για δολοφονία του νεαρού.

Συμβάντα με πτώσεις στρατιωτικών αεροσκαφών, όπως ακούμε συχνά και στην εποχή μας, υπήρχαν και εκείνη την περίοδο. Τον Ιούνιο του 1987 είχε καταπέσει αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας στη Σούδα με τον χειριστή του να μην τραυματίζεται, καθώς πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα διάσωσης. Ακόμα, ένα συμβάν που τάραξε τους πολίτες της πόλης και έγινε θέμα συζήτησης και στις τοπικές εφημερίδες ήταν η απόδραση δύο διαρρηκτών από το τμήμα Μεταγωγών Ηρακλείου, που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης. Αυτό το γεγονός ώθησε τον Δήμο να πάρει δραστικά μέτρα, καθώς η κοινή γνώμη τρομοκρατήθηκε για την ασφάλεια της και υπήρξαν αντιδράσεις.

Μπορεί, λοιπόν, να παρατηρήσει κανείς πως η καθημερινότητα στο Ηράκλειο δε άλλαξε ιδιαίτερα παρά τη μεγάλη επιτυχία του ΟΦΗ εκείνη τη χρονιά και ειδικότερα την περίοδο του Ιουνίου. Οι τοπικές εφημερίδες κάλυψαν με την ίδια αποτελεσματικότητα τόσο τα ρεπορτάζ των “μελανόλευκων” όσο και εκείνα της τοπικής κοινωνίας και πολιτικής ενημερώνοντας καθημερινά για όλα τα τεκταινόμενα.

Πηγή: Εφημερίδα “Πατρίς”

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook