Ηλεκτρονικός πίνακας στη Θύρα 1

Eπιμέλεια:Σπύρος Αλεξάκης

Μπήκε το ταμπλό επιτέλους στο Γεντί Κουλέ και τοποθετήθηκε στη Θύρα Ένα. Στη μέση-μέση.Μια χαρά για να μην βλέπει ο κόσμος. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο Gentikoule.gr

 

Γήπεδο Γεντί Κουλέ.
Χτισμένο λίγο μετά τον πόλεμο.Με τις προδιαγραφές εκείνης της εποχής.
Με ιδιαιτερότητες γιατί δεν έχει τη δυνατότητα επέκτασης λόγω του αρμένικου νεκροταφείου από τη  μια και της πυκνής δόμησης από την άλλη.

Κάποια στιγμή χρειάστηκε να μπει ένα ταμπλό,ένας ηλεκτρονικός πίνακας όπως υπάρχει σε όλα τα γήπεδα του κόσμου,έτσι ώστε άτομα σαν εμένα που μπορεί να καθυστερήσουν να μπουν στο γήπεδο να ξέρουν πόσο πηγαίνει η ομάδα και να μην παρακολουθούν το παιχνίδι χωρίς να ξέρουν ότι ο ΟΦΗ προηγείται των Χανίων με 2-0,όπως έτυχε σε εμένα το Γενάρη,που λόγω καθυστέρησης έχασα τα δύο πρώτα γκολ του παιχνιδιού.

Πού θα μπει όμως αυτός ο πίνακας;
Εδώ είναι το θέμα.
Το Γεντί Κουλέ έχει την ιδιαιτερότητα λόγω …αρχιτεκτονικής άποψης να μη σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις ολόκληρο τον αγωνιστικό χώρο!

Δηλαδή βρίσκεσαι στο πέταλο της 4;
Δεν βλέπεις την γραμμή του τέρματος κάτω από το πέταλο.
Είσαι στο πλάι από την 8;
Δεν βλέπεις την πλαϊνή γραμμή εκεί που βρίσκονται οι πάγκοι.
Μόνο  από απέναντι στα παλιά αμπονέ που έχεις μια πιο καλή ορατότητα αλλά και πάλι επειδή είναι πολύ μικρή η κερκίδα,είναι πολύ χαμηλά στο γήπεδο και σε πολλούς δεν αρέσει.

Η μόνη κερκίδα απ’όπου μπορούσες να δεις όλο το τερέν και τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου ήταν η θύρα Ένα.Φτιαγμένη έτσι ώστε να ξεκινάει από το ύψος του εδάφους σε αγγλικό στιλ,σου έδινε τη δυνατότητα να βλέπεις όλο το γήπεδο.
Αν εξαιρέσεις τον ήλιο τα καλοκαιρινά απογεύματα που σε χτυπούσε στα μάτια,ήταν ένα πέταλο που άρεσε σε πολλούς.
Στη συνέχεια έβαλαν διπλή σειρά  διαφημιστικές πινακίδες και στην ουσία αχρήστευσαν όλες τις κάτω θέσεις της κερκίδας,για να έρθουν τώρα να βάλουν στη μέση τον πίνακα και να αχρηστεύσουν άλλο ένα κομμάτι της.

Όλος ο κόσμος δηλαδή που θα κάθεται στα ψηλά (στη νότια πλευρά) απλούστατα δε θα βλέπει πια το κόρνερ μπροστά στη θύρα 6.

Θα μου πεις «και πού να τον έβαζαν ρε φίλε αυτό τον πίνακα;»
Στο συγκεκριμένο γήπεδο,μάλλον πουθενά.
Ή έστω να έμπαινε στη γωνία της θ.6 με την θ.1.
Εκεί που μπήκε πάντως θα φέρει γκρίνια από τους κλασικούς θαμώνες της θύρας.
Εδώ θα είμαστε και θα το συζητάμε φέτος το χειμώνα.

8 σχόλια

  1. μπορουσε να μπει πισω πισω στη θυρα στη τελευταια σειρα

    1. Κάπου διάβασα ότι σύμφωνα με μελέτες που έγιναν για την στατικοτητα της θύρας, δεν άντεχε τον πίνακα αν εμπενε πίσω πίσω όπως λες. Αισθητικά βέβαια δεν είναι ωραίο αλλά προέχει η ασφάλεια.

  2. Καλο θα ηταν να κανεις ερευνα πριν αναρτησεις αρθρο. Τους οικονομικους λογους που απαντανε στο γιατι χρειαζομαστε τον πινακα και τους λογους που μπηκε εκει ο πινακας για λογους στατικοτητας, θα επρεπε να τους εχεις ψαξει.

  3. Έχει δίκιο ο Σπύρος. Τη μισή κερκίδα ακυρώσανε κατ αυτόν τον τρόπο. Ας μη βάζανε στην τελική πίνακα. Τόσα χρόνια… αυτό τους μάρανε!

  4. Επειδή είμαι Πολιτικός Μηχανικός με αρκετά χρόνια εμπειρίας αποκλειστικά σε στατικές μελέτες, ενώ το γραφείο στο οποίο εργάζομαι έκανε και τον έλεγχο – τροποποιήσεις που απαιτούνταν για την τοποθέτηση του νέου φωτεινού πίνακα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού πριν μερικά χρόνια έχω να πώ τα εξής :
    1) Η τοποθέτηση του πίνακα όσον αφορά την επιλογή της Θύρας 1 δεν είναι κακή. Αυτο που είναι κάκιστο είναι το σημείο πάνω στις κερκίδες αφού, όχι μόνο χάνεις πολλές θέσεις αλλά και μεταφέρεις τα φορτία στις υφιστάμενες κερκίδες… Αυτό που έπρεπε (μπορεί ακόμα να γίνει) είναι το ακόλουθο.
    2)Ο πίνακας θα έπρεπε να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος της Θύρας 1 πάνω σε μεταλλικό πλαίσιο το οποίο και θα στηριζόταν σε 2 νέων μεταλλικά υποστυλώματα. Οι μεταλλικές κολώνες θα περνούσαν διαμπερός το μπετόν της κερκίδας και θα κατέβαιναν εφαπτομενικά του εξωτερικου τοίχου του γηπέδου μέχρι το πεζοδρόμιο όπου θα έδραζοταν μέσω νέων θεμελίων. Επειδή αυτές οι κατασκευές ταλαιπωρούνται απο τον άνεμο στα σημεία που οι 2 κολώνες θα περνούσαν (μεσω νέων τρυπών) τις υφιστάμενες κερκίδες θα συνδέονταν με τις κερκίδες ώστε να εμποδιστεί η οριζόντια μετακίνηση του μεταλλικού πλαισίου του φωτεινού πίνακα.
    Με τον ανωτέρω τρόπο δεν θα χανόταν καμία θέση στην θύρα 1 όπως επίσης θα υπήρχε και πολύ μικρότερος κίνδυνος ατυχήματος λόγω βανδαλισμού ή κάποιου περίεργου που θα θέλει να πάει να πειράξει τον πίνακα (άσε που μπορεί εκεί που τοποθετήθηκε τώρα να φάει καμία μπαλιά….)

  5. Επειδή είμαι Πολιτικός Μηχανικός με αρκετά χρόνια εμπειρίας αποκλειστικά σε στατικές μελέτες, ενώ το γραφείο στο οποίο εργάζομαι έκανε και τον έλεγχο – τροποποιήσεις που απαιτούνταν για την τοποθέτηση του νέου φωτεινού πίνακα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού πριν μερικά χρόνια έχω να πώ τα εξής :
    1) Η τοποθέτηση του πίνακα όσον αφορά την επιλογή της Θύρας 1 δεν είναι κακή. Αυτο που είναι κάκιστο είναι το σημείο πάνω στις κερκίδες αφού, όχι μόνο χάνεις πολλές θέσεις αλλά και μεταφέρεις τα φορτία στις υφιστάμενες κερκίδες… Αυτό που έπρεπε (μπορεί ακόμα να γίνει) είναι το ακόλουθο.
    2)Ο πίνακας θα έπρεπε να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος της Θύρας 1 πάνω σε μεταλλικό πλαίσιο το οποίο και θα στηριζόταν σε 2 νέα μεταλλικά υποστυλώματα. Οι μεταλλικές κολώνες θα περνούσαν διαμπερός το μπετόν της κερκίδας και θα κατέβαιναν εφαπτομενικά του εξωτερικου τοίχου του γηπέδου μέχρι το πεζοδρόμιο όπου θα έδραζοταν μέσω νέων θεμελίων. Επειδή αυτές οι κατασκευές ταλαιπωρούνται απο τον άνεμο στα σημεία που οι 2 κολώνες θα περνούσαν (μεσω νέων τρυπών) τις υφιστάμενες κερκίδες θα συνδέονταν με τις κερκίδες ώστε να εμποδιστεί η οριζόντια μετακίνηση του μεταλλικού πλαισίου του φωτεινού πίνακα.
    Με τον ανωτέρω τρόπο δεν θα χανόταν καμία θέση στην θύρα 1 όπως επίσης θα υπήρχε και πολύ μικρότερος κίνδυνος ατυχήματος λόγω βανδαλισμού ή κάποιου περίεργου που θα θέλει να πάει να πειράξει τον πίνακα (άσε που μπορεί εκεί που τοποθετήθηκε τώρα να φάει καμία μπαλιά….)

  6. Δεν ξέρω κατα πόσο θα ήταν εφικτό να ενισχυθεί (πχ με σιδεροδοκούς) κάποιο μέρος του ταβανιού κάποιου εσωτερικού χώρου κάτω από την 1 ώστε να μπει από πάνω στην άκρη (μια και ούτως ή άλλως θα έφτιαξαν βάση στο πεζοδρόμιο όπως αναφέρει το ρεπορτάζ αλλά προέκυψαν «πολεοδομικά προβλήματα»). Όσο να ναι, προχειρότητα και κακογουστιά το αποτέλεσμα

  7. οπωσ και να το δουμε η καλυτερη θεση ,εκτοσ και αν υπαρχει στατικο προβλημα ,ειναι στο »νεκρο»κομματι του πεταλου μεταξυ θυρας 8 καιθυρας 5.Και απο παντου ορατοτητα κξαι δεν εμποδιζει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *