Αθλητής του ΟΦΗ πρωταθλητής Κρήτης στο σκάκι

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο σκακιστής του ΟΦΗ Κώστας Αναγνωστόπουλος αναδείχθηκε πρωταθλητής Κρήτης για το 2016 επικρατώντας στο ανοικτό ατομικό πρωτάθλημα Κρήτης που διοργανώθηκε μετά από πολλά χρόνια από την Ε.Σ.Σ.Κ.

Το πρωτάθλημα διεξήχθη αρχικά σε 2 ομίλους σε Ηράκλειο και Χανιά, και οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο προκρίθηκαν για το final four που έγινε στα Ανώγεια το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα Ανώγεια σιγά σιγά καθιερώνονται σαν ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς στο σκάκι της Κρήτης. Στην Ανατολική Κρήτη τα δύο θεωρητικά φαβορί ο Κώστας Αναγνωστόπουλος του Ο.Φ.Η. και ο Κώστας Κλώκας του Ο.Α.Α.Η. ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με 6 βαθμούς και πήραν σχετικά άνετα την πρόκριση για το final four μεταφέροντας το ισόπαλο αποτέλεσμα του μεταξύ τους αγώνα.

Στις γυναίκες την πρώτη θέση πήρε η Στέλλα Φοινικιανάκη των Νέων Ηροδότου με 3,5 βαθμούς και τη δεύτερη θέση με 3 βαθμούς η δωδεκάχρονη Αριάδνη Κουτσουράκη του Λέων Κάντια επικρατώντας πολύ οριακά της συνομήλικης της Νεφέλης Ματθαιάκη του Ο.Φ.Η. Στην κατηγορία κάτω των 12 ετών επικράτησε ο Γιάννης Κουβίδης του Ο.Φ.Η.2000 με 4,5 βαθμούς επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την μεγάλη αγωνιστική του άνοδο το τελευταίο διάστημα, εντυπωσιάζοντας με τα αποτελέσματα του (νίκη απέναντι στον πολύ έμπειρο Μανόλη Μπρά), για να ακολουθήσουν με 4 βαθμούς ο Γιώργος Παπιδάκης του Ο.Φ.Η. και ο Γιάννος Κουτσουράκης του Λέων Κάντια.

Στο final four είχαμε την επικράτηση των σκακιστών της Ανατολικής Κρήτης, όπου οι Αναγνωστόπουλος και Κλώκας νίκησαν τους αντιπάλους τους από την Δυτική Κρήτη και ο τίτλος του πρωταθλητή Κρήτης κρίθηκε μεταξύ τους σε αγώνες μπαράζ μειωμένου χρόνου.

Οι δύο πρώτοι αγώνες έληξαν ισόπαλοι και στον τρίτο ο Αναγνωστόπουλος πήρε την μεγάλη νίκη και τον τίτλο του πρωταθλητή.

Την τρίτη θέση πήρε ο Μαρινάκης (Ο.Α.Χ.) που μετέφερε από την πρώτη φάση την νίκη του απέναντι στον Βαγγέλη Πατρελάκη (Σ.Α.Χ.) που τερμάτισε τέταρτος.

Την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών, διεξήχθη το πρώτο τουρνουά rapid της Ε.Σ.Σ.Κ. για το 2016. Την πρώτη θέση με 6 βαθμούς σε 7 αγώνες πήρε ο προπονητής του νεοσύστατου σκακιστικού τμήματος του Π.Ο. Ατσαλένιου Κώστας Εμμανουηλίδης. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε ο Κώστας Αναγνωστόπουλος (Ο.Φ.Η.) με 5,5 βαθμούς όσους και ο δεκατετράχρονος Νίκος Σερπετσιδάκης (Ο.Φ.Η.) που ακολούθησε στην τρίτη θέση. Στις γυναίκες τρία νέα κορίτσια ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με τρεις βαθμούς.

Τελικά με βάση τα κριτήρια ισοβαθμίας πρώτη ανεδείχθη η δωδεκάχρονη Διονυσία Μπαντά (Ο.Φ.Η.) εξαργυρώνοντας την μεγάλη αγωνιστική της άνοδο που παρουσίασε το 2016. Ακολούθησαν δύο πολύ ταλαντούχα κορίτσια η οκτάχρονη Ασημένια Τσαπάκη (Ε.Γ.Ο.Η.) και η εννιάχρονη Μελίνα Καρούζου (Ο.Φ.Η. 2000). Οι τρείς πρώτοι στην κατηγορία κάτω των 12 ετών ήταν ο Γιάννης Κουβίδης(Ο.Φ.Η. 2000) με 4,5 βαθμούς, οΓιώργος Παπιδάκης (Ο.Φ.Η.) με 4 βαθμούς και ο Νίκος Φραγκιαδάκης (Ο.Φ.Η 2000) με 2,5 βαθμούς.

Ολοκληρώθηκε το εσωτερικό πρωτάθλημα της σκακιστικής ακαδημίας του Ο.Φ.Η., όπου συμμετείχαν 37 μικροί σκακιστές μαθητές του Δημοτικού καθώς υπήρχε εξεταστική περίοδος για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων. Την πρώτη θέση πήρε με 5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες ο δωδεκάχρονος Γιάννης Κουβίδης. Ακολούθησε στην δεύτερη θέση ο εντεκάχρονος Γιώργος Παπιδάκης με 4 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Την τρίτη θέση με επίσης 4 βαθμούς πήρε ο ιδιαίτερα ταλαντούχος εννιάχρονος Μάνος Ροδιτάκης ενώ με τους ίδιους βαθμούς ο δεκάχρονος Νίκος Φραγκιαδάκης τερμάτισε στην 4η θέση. Πρώτο κορίτσι τερμάτισε με 4 βαθμούς η δωδεκάχρονη Νεφέλη Ματθαιάκη και ακολούθησαν με 3 βαθμούς η Διονυσία Μπαντά, η Μαρία Καπνιστού και η Ειρήνη Εργαζάκη. Περισσότερο σημαντικό από τα αποτελέσματα ήταν ο πολύ ενθαρρυντικός αριθμός συμμετοχών, η πολύ καλή ποιότητα των παρτίδων και οι πολύ χρήσιμες αγωνιστικές εμπειρίες που αποκόμισαν ιδιαίτερα οι μικρότεροι σε ηλικία σκακιστές του συλλόγου μας.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε ακόμα ένα τουρνουά 5 γύρων, που διοργάνωσαν οι υπεύθυνοι σχολικού σκακιού Γιώργος Πρεδευτάκης, Στέλιος Βαρδάκης, Άργυ Βαρβεράκη στο σκακιστικό τμήμα του ΟΦΗ, με την ολοκλήρωση των φετινών μαθημάτων. Στο τουρνουά αυτό συμμετείχαν 30 παιδιά που παρακολούθησαν φέτος για πρώτη φορά τα μαθήματα σκακιού που διοργάνωσε στα δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου ο ΟΦΗ.

Πρώτος νικητής ήταν ο Δημήτρης Παπιδάκης (5 βαθμοί σε ισάριθμους αγώνες), δεύτερος ο Μιχαήλ-Θεολόγος Κατσούλης (4,5 βαθμοί) και στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν η Άννα-Μαρία Χαλκιαδάκη, η Ειρήνη Μανουσάκη, ο Μάριος Μανουσάκης και ο Κώστας Τυράκης με 4 βαθμούς.

Οκτώ σκακιστές του Ο.Φ.Η. (Γιώργος Καδιάνης, Χρήστος Μπροκαλάκης-Γούναρης, Νεφέλη Ματθαιάκη, Νικόλας Βιτσαξάκης, Νίκος Σερπετσιδάκης, Ανδρέας Λιανέρης, Γιώργος Παπιδάκης, Γιαννης Κουβίδης) συμμετέχουν στα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα παίδων κορασίδων που διεξάγονται στο Ρίο της Αχαΐας. Στους αγώνες συμμετέχουν άλλοι 7 σκακιστές από τους άλλους συλλόγους του Ηρακλείου: Μοσχοβάκης Άγγελος (Σ.Α.Γαζίου), Δαγκωνάκη Άσπα (Σ.Ο. Λέων Κάντια), Κουτσουράκης Γιάννος (Σ.Ο. Λέων Κάντια), Στρατήγη Εβίτα (Σ.Α.Γαζίου), Σαριδάκη Μαρία (Ο.Α.Α.Η.), Κουτσουράκη Αριάδνη (Σ.Ο. Λέων Κάντια), Τσαπάκη Ασημένια (Ε.Γ.Ο.Η.).

Τέλος στις 5 Ιουλίου ξεκινά στο Ρίο το πρωτάθλημα της Α εθνικής στο όπου ο Ο.Φ.Η. θα συμμετάσχει για πέμπτη συνεχόμενη φορά. Μαζί με τον Ο.Φ.Η. θα συμμετάσχουν από το Ηράκλειο ο Σ.Ο.Η., από το Λασίθι ο Λατώ Αγίου Νικολάου και από τα Χανιά η Σ.Α.Χ, ο Κύδωνας και η Κάϊσσα.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook