Διακρίσεις σκακιστών του ΟΦΗ στα σχολικά πρωταθλήματα

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Με ρεκόρ συμμετοχών που έφτασαν τις 300 και με ιδιαίτερη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία,έγιναν στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Γουρνών τα ατομικά σχολικά πρωταθλήματα Ανατολικής Κρήτης και τα παγκρήτια ομαδικά για το 2015.

Aναλυτικά το δελτίο τύπου του Ερασιτέχνη ΟΦΗ

Αν και στα σχολικά πρωταθλήματα τα παιδιά εκπροσωπούν το σχολείο τους και όχι τον σύλλογο τους θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τις σημαντικές επιτυχίες των παιδιών που προέρχονται από τα σκακιστικά σωματεία του Ο.Φ.Η. και του Ο.Φ.Η. 2000 πουπήραν με διαφορά τις περισσότερες πρώτες θέσεις(9 σε σύνολο22), τα περισσότερα μετάλλια (34 σε σύνολο 81) και τις περισσότερες προκρίσεις (45 σε σύνολο 121)απότους άλλους συλλόγουςτουΗρακλείου. Ειδικά στα αγόρια η επικράτηση των σκακιστών του Ο.Φ.Η. ήταν καταλυτική με 8 πρωτιές σε 11 κατηγορίες και πολλά μετάλλια και προκρίσεις για τα παγκρήτια σχολικά. Η εντυπωσιακή αύξηση κάθε χρόνο του αριθμού των διακρίσεων από πλευράς Ο.Φ.Η., είναι το επιστέγασμα της πολύ σοβαρής δουλειάς που γίνεται από τουςπροπονητέςτου συλλόγου μας τονομοσπονδιακόμαιτρΣτέφανοΓρατσέα, τον Fideinstructor Σταύρο Λυράκη, τον ΜανόληΦραγκιαδάκη, αλλά και τουςΓιώργο Πρεδευτάκη, Ειρήνη Φραγκιαδάκη και Νιδάλ Φαχούρι, πουέχουν αναλάβει τον πολύ σημαντικό τομέα της διάδοσης του σκακιού στα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα πρώτευσαν από πλευράς Ο.Φ.Η. η Εύα Σερπετσιδάκη στα κορίτσια των Λυκείων, ο Γιώργος Καδιάνης στα αγόρια τηςΓΓυμνασίου, η Ίριδα Βιτσαξάκηστα κορίτσια τηςΒΓυμνασίου, οΝίκος Σερπετσιδάκης με το απόλυτο των 7 νικών σε 7 αγώνες στα αγόρια τηςΑΓυμνασίου,οΧρήστος Μπροκαλάκης στααγόρια τηςΣΤΔημοτικού,οΑριστοτέλης Τσέλος στααγόρια τηςΕΔημοτικού, οΓιώργος Παπιδάκης με το απόλυτο των 7 νικών σε 7 αγώνες στααγόρια τηςΔΔημοτικού, οΣτέλιος Μαλλιαράκης επίσης με το απόλυτο των 7 νικών σε 7 αγώνες στααγόρια τηςΓΔημοτικού, ο Μάνος Ροδιτάκης στααγόρια της Β Δημοτικού και ο Σήφης Λιανέρης ήταν το πρώτο αγόρι στην Α Δημοτικού.

ΑπότουςάλλουςσκακιστέςτουΟ.Φ.Η. που πήραν μέρος τους αγώνες διακρίθηκαν ιδιαίτερα παίρνοντας την δεύτερη θέση στις κατηγορίες τους, οΗλίας ΑγγελάκηςστααγόριατηςΣΤΔημοτικού, ο Νίκος Κακάλης στα αγόρια της Ε Δημοτικού, η Ειρήνη Εργαζάκη στα κορίτσια της Δ Δημοτικού που έχασε την πρώτη θέση στα κριτήρια ισοβαθμίας, ο Νίκος Φραγκιαδάκης στα αγόρια της Γ Δημοτικού, η Μαρίζα Μαλλιαράκηστα κορίτσια της ΒΔημοτικού, ο Θέμης Μανιός στα αγόρια της Β Δημοτικού που επίσης έχασε την πρώτη θέση στα κριτήρια ισοβαθμίας, ηΕιρήνη Σκανδαλάκη στα κορίτσια της Α Δημοτικού και η Νάνσυ Βυνιχάκη στα κορίτσια των Νηπιαγωγείων. Τηντρίτηθέση στις κατηγορίες τους πήρανοΝικόλαςΒιτσαξάκηςστααγόριατηςΓΓυμνασίου, ο Αλέξανδρος Τσέλος στααγόριατηςΒΓυμνασίου,οΜάνος Ξηρουχάκης καιοΔημήτρης Χατζηαθανασίου και στααγόριατηςΑΓυμνασίου, οΑνδρέας ΛιανέρηςστααγόριατηςΣΤΔημοτικού, η Νεφέλη Ματθαιάκη στα κορίτσια της ΕΔημοτικού, η Μαρία Καπνιστού και η Μαρία Σταμπουλή στα κορίτσια της ΔΔημοτικού, οΙάσωνας Σταμαθιουδάκης και οΜιχαήλ ΓεωργακάκηςστααγόριατηςΔΔημοτικού, ο Νίκος Καζάκος, ο Μιχάλης Σπυριδάκης και ο Στέλιος Κατεργιαννάκης στα αγόριατηςΒΔημοτικού, η Μελίνα Καρούζου στα κορίτσια της ΒΔημοτικού, ο Κώστας Τσαγκαράκης στα αγόρια της Α Δημοτικού και ο Γιάννης Μανιός στα αγόρια των Νηπιαγωγείων.

Τέλος την πρόκριση για τους παγκρήτιους αγώνες πήραν ακόμα ο ΓιώργοςΜαρκάκης στα αγόρια της Α Γυμνασίου, ο Κώστας Πανούσης, ο Αλέξανδρος Παπατζανάκης, ο Γιώργος Σκουλούδης και ο Κώστας Γιαννακάκης στα αγόρια της ΣΤ Δημοτικού, ο Γιάννης Κουβίδης στα αγόρια της Ε Δημοτικού, ο Αντώνης Τσαγκαράκης στα αγόρια της Γ Δημοτικού, ο Γιάννης Βλαχάκης στα αγόρια της Β Δημοτικού ο Γιώργος Διακάκης με τον Γιώργο Μακρή στα αγόρια της Α Δημοτικού και ο Γιάννης Ψικάκος με τον Γιώργο Τερζάκη στα αγόρια των Νηπιαγωγείων. Πολλά από τα παραπάνω παιδιά είναι καρποί του μεγάλου ανοίγματος και της πολύ σοβαρής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια από τον Ο.Φ.Η και ιδιαίτερα από τον Γιώργο Πρεδευτάκη για την διάδοση του σκακιού στα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου.

Πολύ καλή εμφάνιση και πολύ κοντά στην πρόκριση βρέθηκαν η Δήμητρα Καζάκου και ο Σπύρος Σπυριδάκης στα κορίτσια και στα αγόρια της ΣΤ Δημοτικού, ο Γιώργος Συντιχάκης στα αγόρια της Ε Δημοτικού, ο Γιώργος Μπαλτζάκης και ο Μάνος Φραγκάκης στα αγόρια της Δ Δημοτικού, η Ιωάννα Μακρή, η ΙλεάνναΜαυράκη η Μαριάνθη Τσαφαντάκη και ο Ορέστης Κριτσωτάκης στα κορίτσια και στα αγόρια της Γ Δημοτικού, ο Γιώργος Καπνιστός στα αγόρια της Β Δημοτικού, ο Νίκος Βρυσανάκης στα αγόρια της Α Δημοτικού και ο Αγαθάγγελος Τσαγκαράκης στα αγόρια των Νηπιαγωγείων.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στο Ομαδικό σχολικό πρωτάθλημα Κρήτης η συμμετοχή έφτασε στον εντυπωσιακό αριθμό των 94 ομάδων (79 Δημοτικά, 12 Γυμνάσια και 3 Λύκεια) που είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στην ιστορία της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι στους αγώνες πήραν μέρος 450 μαθητές. Στις ομάδες μπορούν να μετέχουν 6 μαθητές (4 βασικοί και 2 αναπληρωματικοί) με υποχρεωτική την παρουσία ενός κοριτσιού στην τέταρτη σκακιέρα. Για τα πανελλήνια ομαδικά σχολικά πρωταθλήματα προκρίθηκαν οι επτά πρώτες ομάδες από την κατηγορία των Δημοτικών, οι τρεις πρώτες από την κατηγορία των Γυμνασίων και όλες οι ομάδες των Λυκείων που πήραν μέρος. Στην κατηγορία των Γυμνασίων–Λυκείων όπου έγινε ενιαίο πρωτάθλημα, την πρώτη θέση πήρε το 2ο Λύκειο Ηρακλείου με 9 βαθμούς (4 νίκες και 1 ισοπαλία). Στην ομάδα συμμετείχαν δύο σκακιστές από τον Ο.Φ.Η. η Εύα Σερπετσιδάκη και ο Νίκος Πετράκης, ο Μάρκος Βαγιωνάκης του Λέων Κάντια, ο Παναγιώτης Ελευθεράκης των Νέων Ηροδότου και η Αγγελική Γραμματικάκη του Ο.Α.Α.Η. Την δεύτερη θέση των Λυκείων πήρε το Μουσικό Λύκειο Ηρακλείου με 5 βαθμούς (2 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες) και την τρίτη το 1ο ΕΠΑΛ Σητείας με 4 βαθμούς (2 νίκες και 3 ήττες). Στα Γυμνάσια πρώτο ήταν το 2ο Γυμνάσιο Χανίων με 8 βαθμούς (3 νίκες και 2 ισοπαλίες) με δεύτερο το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με 7 βαθμούς (3 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα). Στο 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου συμμετείχαν τρεις σκακιστές του Ο.Φ.Η. ο Γιώργος Καδιάνης, ο Νίκος Σερπετσιδάκης και ο Μάνος Πετράκης μαζί με την Τόνια Δαγκωνάκη του Λέων Κάντια. Όπως βλέπουμε τόσο το 2ο Λύκειο όσο και το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου συνεχίζουν την παράδοση που έχουν τα τελευταία χρόνια να διακρίνονται στα Παγκρήτια Ομαδικά Πρωταθλήματα ανταγωνιζόμενα με μεγάλη επιτυχία τα πολύ δυνατά Γυμνάσια και Λύκεια των Χανίων. Την τρίτη θέση των Γυμνασίων πήρε επίσης με 7 βαθμούς το 6ο Γυμνάσιο Χανίων όσους και το Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου που ακολούθησε στην τέταρτη θέση.

Αναλυτικά η τελική βαθμολογία των Γυμνασίων – Λυκείων φαίνεται παρακάτω:

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΛΥΚΕΙΩΝ

1) 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 9,0

2) 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 8,0

3) 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 7,0

4) 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 7,0

5) ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 7,0

6) ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ (1η Ομάδα) 6,0

7) ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (1η Ομάδα) 5,0

8) 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 5,0

9) ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΟΥΣΩΝΑ 5,0

10) ΜΟΥΣΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 5,0

11) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 4,0

12) 1ο ΕΠΑΛ ΣΗΤΕΙΑΣ 4,0

13) ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ (2η Ομάδα) 3,0

14) ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (2η Ομάδα) 3,0

15) ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (3η Ομάδα) 2,0

Στα δημοτικά σχολεία η έκπληξη έγινε από την δεύτερη ομάδα του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων που πήρε την πρώτη θέση με 10 βαθμούς (5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες) επικρατώντας στα κριτήρια ισοβαθμίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων που ακολούθησε στην δεύτερη θέση με τα ίδια αποτελέσματα. Στην 3η θέση με 8 βαθμούς (4 νίκες και 1 ήττα) ισοβάθμησαν το 47ο και το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου που πήραν την καλύτερη θέση από τα σχολεία της πόλης μας. Στο 9ο Δημοτικό Σχολείο συμμετείχαν από πλευράς Ο.Φ.Η. ο Νίκος Φραγκιαδάκης με τον Γιώργο Διακάκη μαζί με τον Γιάννο και την Αριάδνη Κουτσουράκη από το Λέων Κάντια. Την τρίτη θέση από τα σχολεία του Ηρακλείου πήρε το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου όπου συμμετείχαν ο Στέλιος Μαλλιαράκης, η Μαρίζα Μαλλιαράκη και ο Ορέστης Κριτσωτάκης από τον Ο.Φ.Η. και ο Νίκος Κόρογλου από τον Ο.Α.Α.Η.

 

Οι τελικές φάσεις όλων των πανελληνίων σχολικών πρωταθλημάτων θα γίνουν στις 4-6 Απριλίου στην Ερέτρια.