“Οι Κρήτες έξωθεν επιόντων πολεμίων διελύοντο και συνίσταντο”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο Πλατανιάς έπαιξε και έχασε. Κάποιος θα πίστευε ότι ο συγκρητισμός ζει και βασιλεύει όταν την ίδια ώρα πράσινες, κόκκινες και κίτρινες ορδές γέμιζαν το γήπεδο των Περιβολίων.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι συγγραφείς είχαν να λένε για την ενότητα των φυλών της Κρήτης. Χαρακτηριστικά, ο Πλούταρχος αναφέρει ως παράδειγμα προς μίμηση το συγκρητισμό λέγοντας πως οι Κρήτες “πολλάκις στασιάζοντες αλλήλοις και πολεμούντες, έξωθεν επιόντων πολεμίων διελύοντο και συνίσταντο και τούτο ην ο καλούμενος υπ’αυτών συγκρητισμός”. Δηλαδή οι Κρήτες ενώ πολλές φορές στασίαζαν και πολεμούσαν μεταξύ τους, όταν αντιμετώπιζαν εξωτερικούς εχθρούς, σταματούσαν τους πολέμους και ένωναν τις δυνάμεις τους για να τους αποκρούσουν. Αυτή ήταν η σημασία του όρου “συγκρητισμός”.

Εν έτη 2014 για ποιον συγκρητισμό μιλάμε; Για διοικήσεις και βλακώδεις αποφάσεις που δεν επιτρέπουν στον κόσμο να κάνει 136 χιλιόμετρα και να πάει από το Ηράκλειο στα Χανιά. Και όχι μόνο αυτό! Αλλά βάζουν και όρια απαιτώντας από τον κόσμο να επιδεικνύει την αστυνομική ταυτότητα που αναφέρει ότι είναι κάτοικοι Χανίων. Δηλαδή, από την εθνική όδο και μετά, απαγορεύεται να πατήσει… Ηρακλειώτης!

Ενώ την ίδια ώρα ο Πλατανιάς δίνει εισιτήρια στον κάθε πικραμένο! Φέτος, είδαμε να γεμίζει το γήπεδο με οπαδούς του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ ενώ δεν συζητάμε καν για το τι γίνεται όταν πάει εκεί ο Ολυμπιακός. Και πάνω που νομίζαμε ότι τέτοιες πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών, βλέπουμε να επιστρέφουν φαντάσματα του παρελθόντος…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook