Κατάθεση ψυχής από τον Πουρσανίδη για τον Ευγένιο Γκέραρντ!

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο παλαίμαχος άσος του ΟΦΗ πραγματοποίησε ταξίδι – αστραπή για το Ηράκλειο προκειμένου να βρεθεί στην γιορτή για τον «Μίστερ» και μιλώντας στον Athletic Radio 104,2 συγκλονίζει με τα λόγια αγάπης για τον μεγάλο Ευγένιο Γκέραρντ.

«Είμαι ακόμα πολύ επηρεασμένος από όσα έζησα στο Ηράκλειο» είπε αρχικά ο Ηλίας Πουρσανίδης σχολιάζοντας τα συναισθήματα του από την παρουσία του στην γιορτή προς τιμήν του Ευγένιου Γκέραρντ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ηλίας Πουρσανίδης στον Athletic Radio 104,2 και το Νίκο Μαρκάκη

Για το πως αποφάσισε να έρθει στο Ηράκλειο: «Καταρχήν, εμένα αυτό το γεγονός έχει ξεκινήσει πολύ πιο πριν, όταν πριν από έναν μήνα διάβασα ότι θα γίνει αυτή η εκδήλωση. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι δεν θα ήμουν εκεί. Κάθε μέρα που περνούσε, προετοιμαζόμουν ψυχολογικά για να έρθω και να είμαι στην κερκίδα μαζί με τον κόσμο για να αποθεώσω αυτόν τον άνθρωπο και πως στην συνέχεια θα κατέβαινα στο γήπεδο για να τον αγκαλιάσω. Δεν κατέστη δυνατό αλλά την επόμενη ημέρα τον επισκέφτηκα στο νοσοκομείο».

Για την τελευταία φορά που συνάντησε τον Ευγένιο Γκέραρντ:«Είχα να τον δω τουλάχιστον μια 10ετια. Δεν θέλω να μιλήσω για την κατάσταση που βρίσκεται, ο άνθρωπος πάσχει από κάτι που τον ταλαιπωρεί και ο λόγος είναι ότι θέλω να τον θυμόμαστε όλοι όπως ήταν. Ένας άρχοντας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έγινε μια πολύ ωραία εκδήλωση από τον ΟΦΗ, περίμενα να δω πάρα πολύ κόσμο και δεν ξέρω τι έφταιξε και δεν ήταν όμως δεν είναι ώρα να το συζητήσουμε. Όμως, αξίζει να γίνει ακόμα πιο μεγάλο για αυτόν τον άνθρωπο. Περίμενα να δω ένα γήπεδο που ο κόσμος να μην χωράει».

Για την εκδήλωση της Τετάρτης: «Θεωρώ ότι αυτός ο άνθρωπος θα γέμιζε το γήπεδο, όχι μόνο με Ομιλίτες. Θα μπορούσε να έρθει όλη η Κρήτη γιατί τον αγαπάει όλο το νησί και το γήπεδο θα μπορούσε να είναι γεμάτο από οπαδούς και άλλων ομάδων. Θεωρώ ότι είναι τόσο μεγάλη προσφορά και η προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου προς το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα έπρεπε να τιμηθεί για ακόμα μια φορά, με την διεξαγωγή ενός διεθνούς αγώνα με την συμμετοχή μιας ομάδας από την Ολλανδία. Αυτό είναι δική μου επιθυμία».

Για το αν προσκλήθηκε: «Εγώ χρωστάω στον ΟΦΗ, δεν μου χρωστάει κανένας και δεν περίμενα να μου στείλουν πρόσκληση. Θα ερχόμουν και κολυμπώντας».

Για το τι σημαίνει για εκείνον ο Ευγένιος Γκέραρντ: «Όλη μου η καριέρα είναι ο Γκέραρντ. Πως έπαιζα, πως συμπεριφερόμουν μέσα και έξω από το γήπεδο. Αυτό του έλεγα χθες όταν τον είχα αγκαλιά.Ακόμα και όταν ήμουν στον Ολυμπιακό, όταν πήγα στην συνέχεια στον Ηρακλή».

Για τις πρώτες στιγμές  που θυμάται από την γνωριμία του με τον Ευγένιο Γκέραρντ: «Λέω ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, σε φίλους προπονητές ή σε πατεράδες που έρχονται να τους συμβουλεύσω λόγω εμπειρίας και φιλικά και όχι επειδή κάνω κάτι επαγγελματικά. Αν κλείσω τα μάτια και αναρωτηθώ, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου είναι να κάθεται μετά την προπόνηση και να κάνει ατομικές με παιδιά 19 και 20 χρονών. Όταν είχα έρθει στο Χαϊδάρι, δεν ήμουν έτοιμος να παίξω στην Α’ Εθνική. Πολύ καλοί Έλληνες παίκτες και επιλεγμένοι ξένοι παίκτες και τότε ο Γκέραρντ έκανε σκάουτινγκ όταν δεν υπήρχε καν αυτό στην Ελλάδα. Όταν ήρθα στον ΟΦΗ και δεν ήμουν έτοιμος να μπω στην αποστολή, χτύπησα την πόρτα του γραφείου του και του είπα: «Πες μου Μίστερ τι κάνω λάθος για να το διορθώσω και να παίξω». Όταν έφυγα από το γραφείο του, μου είπε και «ευχαριστώ που μου μίλησες». Και ήμουν ένα παιδί 20 χρονών».

Για το πως «μπήκε» στην μεγάλη ομάδα: «Μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν είχε το κόμπλεξ να ρωτήσει τους παίκτες για έναν μικρό. Για παράδειγμα, το λέγαμε και προχθες, είχε ρωτήσει για εμένα τον Μανώλη Πατεμτζή και εκείνος προς τιμήν του είπε «να παίξει ο μικρός και εγώ θα είμαι δίπλα του για να τον βοηθήσω. Ήμουν ευλογημένος που ξεκίνησα στον ΟΦΗ με αυτόν τον προπονητή και αυτούς τους συμπαίκτες. Πως θα μπορούσα να φερθώ αλλιώς όταν ήμουν στον Ηρακλή σε ηλικία 32 χρονών; Ο Γκέραρντ είχε πάρει γνώμες από τον Βάβουλα, τον Γεωργαμλή και όλα τα παιδιά που ήταν πιο έμπειρα από εμένα».

Για την τωρινή συνάντηση του με τον Ευγένιο Γκέραρντ: «Μεγάλωσα σε μια πολύ καλή οικογένεια με σωστούς γονείς όμως ο ποδοσφαιρικός μου «πατέρας» και ο άνθρωπος που με βοήθησε περισσότερο και από τον πατέρα μου είναι εκείνος γιατί βρίσκομαι στο ποδόσφαιρο για περισσότερα από 20 χρόνια. Και το είπα στον ίδιο, δεν είμαι ο μόνος που νιώθει έτσι».

Για την σχέση του με τον κόσμο του ΟΦΗ: «Ακόμα και όταν έφυγα για τον Ολυμπιακό, το γήπεδο με χειροκροτούσε πάντα. Νιώθω περισσότερο Κρητικός από ότι Πόντιος. Προχθές, που πάτησα το «Γεντί Κουλέ» θυμήθηκα όλα αυτά τα απίστευτα που έζησα με την ομάδα, τον κόσμο που δε χωρούσε στο γήπεδο. Είδα παιδιά που ήμασταν μαζί για χρόνια και μεγάλες προσωπικότητες».

Για τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ΟΦΗ: «Όλες οι ομάδες, όσο μεγάλες και να είναι, κάνουν τον κύκλο τους και περνούν κάποια προβλήματα και για εμένα αυτό δεν είναι καταστροφή. Όμως έχουν το «μέταλλο» για να επιστρέψουν. Εγώ αυτό που θα ήθελα να δω είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα που αν πεις σε όποιο παιδί της Κρήτης ότι το θέλει ο ΟΦΗ, εκείνο θα ξεκινήσει ξυπόλητο να έρθει».

Για την παρουσία του Νίκου Παπαδόπουλου: «Ο Νίκος επειδή το έχει ζήσει, στο πλάι του Γκέραρντ, θα πρέπει μόνο να προσέξει το συναίσθημα ώστε να μην είναι τόσο έντονο. Δεν λέω να μην σβήσει αλλά οι αποφάσεις για το καλό της ομάδας θα πρέπει να είναι χωρίς συναίσθημα, όσο είναι δυνατόν να γίνει και το ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αυτό που λέω».

Για το τι πρέπει να διορθώσει ο ΟΦΗ: «Είναι μια εποχή που δεν περισσεύουν χρήματα και γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολα είναι. Η πολιτική της ομάδας θα πρέπει να γίνεται με το σταγονόμετρο και με βάση τις προοπτικές που υπάρχουν. Είναι δύσκολο να πληρώνεις δύο ομάδες. Οι υποθέσεις των παικτών πρέπει να κλείνουν όταν είναι ακόμα εκεί. Προσφυγές και άλλες τέτοιες ιστορίες, πληγώνουν την ομάδα. Κανένας ποδοσφαιριστής δεν θέλει να κλείσει την πόρτα του ΟΦΗ, αρκεί να δει ότι υπάρχει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά».

Για το μήνυμα του προς τον κόσμο του ΟΦΗ: «O κόσμος έχει ένστικτο και καταλαβαίνει τι γίνεται. Δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις ποτέ. Ο κόσμος θέλει αλήθεια και ειλικρίνεια. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον ΟΦΗ, επηρρεαζόμαστε πολύ εύκολα και παίρνουμε ξανά και ξανά παίκτες με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ένα μπάτζετ και δεν μπορεί να μαζευτεί μετά. Δεν λέω ότι μια ομάδα δεν χρειάζεται λεφτά όμως δεν είναι απαραίτητα τα πολλά λεφτά. Σχέδιο απαιτείται».

Για τις τωρινές του δραστηριότητες: «Πριν τελειώσω το ποδόσφαιρο, ήθελα να προετοιμάσω την επόμενη ημέρα. Τελειώνοντας το ποδόσφαιρο, έπρεπε να ασχοληθώ με τα εστιατόρια που έχω στο Ναύπλιο και την Καλαμάτα. Το σαράκι που έχω για το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να φύγει. Δεν μπορώ να γίνω επιχειρηματίας, η ζωή μου είναι το ποδόσφαιρο».

Για το πως νιώθει μετά την συνάντηση του με τον Ευγένιο Γκέραρντ: «Θα ήθελα να πω ότι αυτήν την στιγμή ο Ευγένιος Γκέραρντ παραμένει στην ζωή λόγω της αγάπης του κόσμου και της οικογένειας του. Τον κρατάει αυτή η αγάπη και θα ήθελα να πηγαίνουν να τον βλέπουν κάθε μέρα. Ζει από αυτήν την αγάπη που του δίνει ο κόσμος».