“Τζούγκα”: “Μόνο όταν έχασα τους γονείς μου έκλαψα τόσο πολύ”

Eπιμέλεια:Μανώλης Θέμελης

Ο Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς δείχνει ακόμη συγκλονισμένος με όσα έζησε στο Ηράκλειο.

Λίγες μέρες μετά τη συγκινητική βραδιά που εκτυλίχθηκε στο “Γεντί Κουλέ” και πριν καν στεγνώσουν τα δάκρυα για τον σπουδαίο Ευγένιο Γκέραρντ, ο Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς δείχνει ακόμη συγκλονισμένος με όσα έζησε στο Ηράκλειο.

O παλαίμαχος στράικερ 22 χρόνια μετά την αποχώρηση του από τον ΟΦΗ επέστρεψε σε γνώριμα λημέρια προκειμένου να τιμήσει και εκείνος με την σειρά του τον ποδοσφαιρικό πατέρα του, Ευγένιο Γκέραρντ.

Ο Τζουγκάνοβιτς από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του ελληνικού πρωταθλήματος στη δεκαετία του ’90 έβαζε φωτιά στο Γεντί Κουλέ με τα γκολ που πετύχαινε (65 συμ./24 γκολ) αλλά και τον μοναδικό τρόπο που τα πανηγύρισε. Η κίνηση του να σκεπάζει το πρόσωπο του με τη φανέλα του ΟΦΗ και να χορεύει προκαλούσε ντελίριο ενθουσιασμού στις τάξεις των οπαδών των «Ομιλιτών».

Αγωνίστηκε για μια τριετία στην ομάδα της Κρήτης διάστημα που αποδείχθηκε αρκετό για ταυτιστεί με τον σύλλογο και την χώρα μας.

Μιλώντας άπταιστα ελληνικά ο πρώην τεχνικός της Πουσαμάνια Μπόρνεο (Ινδονησία) μίλησε στο gazzetta.gr για τις ανεπανάληπτες στιγμές που βίωσε το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη, σημειώνοντας πως αισθάνθηκε σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από τότε που αποχώρησε από τον ΟΦΗ.

«Αυτά που έζησα τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη είναι πράγματα που θα σημαδέψουν για πάντα την ζωή μου. Δεν υπερβάλλω καθόλου. Είναι κάτι τρομερό που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Όταν βγήκα στο γήπεδο το μυαλό μου γύρισε στη δεκαετία του ’90 και ένιωσα σαν να έπαιζα και πάλι εδώ. Ήμουν ξανά ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ. Έτσι μας έκανε ο κόσμος να νιώσουμε με τον χαμό που επικρατούσε. Μαζευτήκαμε όλοι μαζί γιατί ο Ευγένιος ήταν ο δεύτερος πατέρας μας, ήταν ο σύνδεσμος μας. Ήταν κάτι το τρομερό, εντελώς διαφορετική η σχέση παικτών με προπονητή. Ήταν οικογένεια».

Ο Τζουγκάνοβιτς δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνηση του βλέποντας ξανά τον Ευγένιο Γκέραρντ στον αγωνιστικό χώρο του Γεντί Κουλέ.

«Όταν βγήκε στο γήπεδο ο Γκέραρντ ξέσπασα. Έκλαιγα ασταμάτητα. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή. Δεν ξέρω αν έχω αισθανθεί ποτέ ξανά έτσι. Ίσως όταν έχασα τους γονείς έκλαψα τόσο. Ήταν τρομερό αυτό που νιώσαμε».

Ο ΟΦΗ αποτέλεσε την επιτομή της οικογένειας και του νοικοκυρεμένου σωματείου κάτι που φαίνεται ακόμη και σήμερα…

«Από την στιγμή που φτάσαμε στο Ηράκλειο και συναντηθήκαμε με τα παιδιά που ήρθαν με την άλλη πτήση από Θεσσαλονίκη αισθανόμασταν σαν να μην είχαμε χαθεί όλα αυτά τα χρόνια. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Κάποια παιδιά είχα να τα δω 22 χρόνια, αλλά η επαφή και η επικοινωνία ήταν καθημερινή. Λες και δεν φύγαμε ποτέ. Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο πράγμα. Απίστευτο».

Ο Μαυροβούνιος προπονητής συγκινείται όποτε μιλάει για την Κρήτη και τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν οι οπαδοί του ΟΦΗ.

«Πολύ μεγάλη συγκίνηση. Λατρεύω αυτό τον κόσμο. Όταν ήρθα στον ΟΦΗ στη χώρα μου είχε προηγηθεί πόλεμος. Ήταν δύσκολα χρόνια και αυτός ο κόσμος με αγκάλιασε. Από την πρώτη μέρα ένιωσα λες και ήμουν Κρητικός. Ποτέ δεν αισθάνθηκα ξένος. Την εποχή που έπαιζα, αλλά και μετά που σταμάτησα και γύριζα τον κόσμο έλεγα σε όλους πως η Ελλάδα είναι δεύτερη πατρίδα μου.

Η Κρήτη είναι η οικογένεια μου. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που λένε πράγματα απλά για να γίνονται αρεστοί. Λέω αυτά που αισθάνομαι. Αυτοί οι άνθρωποι με αγκάλιασαν και τους λατρεύω και έτσι θα νιώθω για μια ζωή».

Ένα από τα highlights του φιλικού για τον Γκέραρντ ήταν η κίνηση του Τζουγκάνοβιτς να επαναλάβει έπειτα από δύο δεκαετίες τον χαρακτηριστικό πανηγυρισμό του γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο της κρητικής ομάδας.

«’Εγινε χαμός. Ήξερα πως ο κόσμος γουστάρει αυτή την κίνηση. Από την στιγμή που βγήκα στον αγωνιστικό χώρο ο κόσμος φώναζε ‘Τζούγκα θέλουμε πανηγυρισμό με φανέλα’. Δεν τους χάλασα το χατήρι. Ήταν ωραία φάση».

Ο Τζουγκάνοβιτς όπως αποκαλύπτει στο gazzetta.gr αποκτήθηκε από… σπόντα από τον ΟΦΗ και το οφείλει σε ένα από τα ταξίδια του «Μίστερ» στο Βελιγράδι.

«Ο Μίστερ είχε έρθει εκείνη την εποχή στο Βελιγράδι για να παρακολουθήσει ένα ματς της Ραντ, καθώς ενδιαφερόταν για τον Λιούμπισα Μιλόγεβιτς, ο οποίος τελικά πήγε στον Άρη. Δεν είχε έρθει για μένα. Μετά από αυτό το παιχνίδι αποφάσισε ο Γκέραρντ μαζί με τον Καζανάκη να παρακολουθήσει το ματς της τότε ομάδας μου OFK Βελιγραδίου κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα που τότε διέθετε εκπληκτική ομάδα έχοντας κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Εκεί με είδε ο Μίστερ για πρώτη φορά και ξεκίνησε η ιστορία μας».

Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον εξηγεί γιατί ο Γκέραρντ ήταν κάτι περισσότερο από ένας προπονητής για τους παίκτες του ΟΦΗ. Ήταν ο άνθρωπος που ξημεροβραδιάζονταν στα σπίτια των παικτών συζητώντας μαζί τους τα προβλήματα τους.

«Αυτό το πράγμα είναι τρομερό και νομίζω πως και οι συμπαίκτες μου δεν είχαν ξαναζήσει. Ο Γκέραρντ δεν ήταν απλά προπονητής ήταν πατέρας μας. Ερχόταν σπίτι μας να δει τι κάνουμε, πως τρεφόμαστε, τι πίνουμε. Συζητούσαμε για την ζωή μας, μας ρωτούσε για τις οικογένειες μας. Ωραίος τύπος. Αισθανόμασταν πως μπορούσαμε να του πούμε οτιδήποτε, δεν κολλούσαμε. Άκουγε κάθε πρόβλημα μας».

Παιχνίδι σταθμός για τον Τζουγκάνοβιτς αποτελεί το ματς με την Ατλέτικο στο Ηράκλειο, όπου ο ΟΦΗ προκρίθηκε στους «16» του Κυπέλλου UEFA. Μια δήλωσε του συγχωρεμένου Χέσους Χιλ αγρίεψε τον «Τζούγκα», ο οποίος με την σειρά του ζήτησε από τον Ντάνουτ Λούπου να τα δώσει όλα για την πρόκριση!

«Πήγαμε στη Μαδρίτη χάσαμε 1-0. Ήταν ένα καλούτσικο παιχνίδι για εμάς. Ο Χέσους Χιλ που ήταν πρόεδρος της Ατλέτικο τότε έδωσε μια συνέντευξη στην AS όπου έλεγε πως έρχονται στην Κρήτη για να περάσουν ωραία να κάνουν τουρισμό και να κερδίσουν τον ΟΦΗ. Τα διαβάζω όλα αυτά και σκέφτηκα τι λέει ρε ο άνθρωπος. Θα τους ξεπατώσουμε. Πήγα στην προπόνηση και λέω στους συμπαίκτες μου: ‘διαβάσατε τι είπε ο άνθρωπος; Μας είχε για πατσαβούρες’. Τους είπα πως έπρεπε να τους διαλύσουμε. Εκείνη την εποχή στον ΟΦΗ έπαιζε και ο Λούπου. Εκείνο το βράδυ βγήκαμε του είπα μην κάνει καμιά μαλ…ία και του εξήγησα πως για μας ήταν ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι.

Εκείνος είχε παίξει και μεγαλύτερα με τη Ρουμανία σε Μουντιάλ. Τον παρακάλεσα να είναι συγκεντρωμένος 100% στο παιχνίδι. Δεν είχε καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους παίκτες. Μόνο μαζί μου μιλούσε. Ήταν περίεργο, αλλά καλό παιδί. Μου απάντησε: ‘μην φοβάσαι τίποτα Τζούγκα, θα τoυς γα…με οι δυο μας. Ήρθε η μέρα του παιχνιδιού και όλοι μας πιάσαμε εκπληκτική απόδοση. Η ατμόσφαιρα ήταν το κάτι άλλο και μας βοήθησε. Αυτό που είπε ο Χιλ μάλλον ήταν αρνητικό για αυτούς. Μας έδωσε δύναμη».

Ο πρώην άσος της OFK Βελιγραδίου ακολουθεί καριέρα προπονητή και όπως παραδέχεται η επίδραση του Ευγένιου Γκέραρντ στη φιλοσοφία του είναι μεγάλη.

«Έχω πάρει πάρα πολλά πράγματα σε θέματα ψυχολογίας, πως ο Μίστερ ετοίμαζε την ομάδα πριν τα παιχνίδια. Η φιλοσοφία μου είναι πως ο προπονητής πρέπει να είναι τα πάντα μέσα σε μια ομάδα. Δεν είμαι από αυτούς που δεν παίρνουν πρωτοβουλίες. Λένε κάποιοι πως δεν έχουν καλή ομάδα.

Συμφωνώ δεν είναι εύκολο να φέρεις αποτελέσματα, αλλά μπορείς να προσφέρεις κάτι. Αν είσαι κάθε μέρα με την ομάδα, δεμένος με τους παίκτης και γνωρίζεις τα προβλήματα τους μπορείς να πάρεις κάτι περισσότερο από αυτούς. Αυτό έμαθα από τον Μίστερ και δίνει αποτελέσματα τρομερά».

Ο Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος δηλώνει άριστος γνώστης του ελληνικού ποδοσφαίρου θεωρεί πως αργά η γρήγορα θα κοουτσάρει στην Super League. Άλλωστε η Ελλάδα αποτελεί το μεγάλο όνειρο του…

«Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό όνειρο για μένα μολονότι η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι τέλεια αυτή τη στιγμή. Παρακολουθώ τα πάντα και γνωρίζω το ελληνικό πρωτάθλημα. Είμαι άνθρωπος που δεν κολλάω σε τίποτα. Αισθάνομαι πως μπορώ να κάνω κάτι μεγάλο, να προσφέρω στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως πρόσφερε ο ποδοσφαιρικός ‘πατέρας’ μου Γκέραρντ. Τώρα ποιος θα κάνει αυτό το βήμα θα φανεί. Όρεξη πάντως υπάρχει».

Πηγή: gazzetta.gr 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook