Αποκαλύψεις από Μανταδάκη στον Athletic Radio 104,2

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Μιλώντας για όλα τα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ ΟΦΗ, ο Ντίνος Μανταδάκης μίλησε στον Athletic Radio 104,2 προχωρώντας σε αρκετές αποκαλύψεις.

Αναλυτικά οι αναφορές του Ντίνου Μανταδάκη στον Athleticradio 104,2

Για τις προσφυγές του ΟΦΗ και το νομικό  πλαίσιο που αμφισβητείται:
“Μου έχει μείνει το όνομα. Είμαι ο δικηγόρος των προσφυγών. Ελπίζω να μην μου μείνει το όνομα. Και κάποια στιγμή να τελειώνουμε. Οι προσφυγές είναι μια εργασιακή διαφορά. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανένα εργαζόμενο που ζητάει τα λεφτά του.
Οι μεν εργαζόμενοι ζητάνε τα λεφτά τους οι δε εργοδότες κοιτάζουν να δούν πως θα ανταπεξέλθουν. Η αθλητική δικαιοσύνη έχει ένα μειονέκτημα. Ένα μειονέκτημα που είναι βαρύ για την μία πλευρά. Δηλαδή για τον εργοδότη. Ο οποίος εκτός από τα δεδουλευμένα των ποδοσφαιριστών, υποχρεούται να καταβάλει και κάποιες υπέρμετρες αποζημιώσεις. Με ένα θεσιμικό πλαισιο και ένα νόμο που είναι έξω από την λογική και την πραγματικότητα. Και μας υποχρεώνει για δεδουλευμένα 60-70 χιλ. ευρώ να αναγκαζόμαστε να καταβάλουμε 200 και 250 χιλ. ευρώ. Αυτό έχει να κάνει με διπλασιασμούς που προβλέπονται σε κάποια συμβόλαια.
Όταν ένα συμβόλαιο λήγει  μια μεταγραφική περίοδο πριν την κανονική λήξη του συμβολαίου του παίκτη, τότε επιδικάζεται ότι υπόλοιπο προβλέπεται στον παίκτη και ανάλογα με πόσες μεταγραφικές περιόδους έχουμε μέχρι την λήξη του συμβολαίου  το ποσό αυτό διπλασιάζεται και  διαιρείται ανάλογα με τις μεταγραφικές περιόδους, που έχει μέχρι τη λήξη του. Στην περίπτωση του Ρόβα το ποσό που έκανε να παίρνει μέχρι το καλοκαίρι διπλασιάστηκε και διαιρέθηκε δια ένα, που είναι η μεταγραφική περίοδος. Αν είχε συμβόλαιο μεγαλύτερης διάρκειας θα  του επιδικάζονταν λιγότερα χρήματα.
Υπάρχει ευθύνη και από τις ΠΑΕ που υπέγραψαν το νόμο αυτό. Στην Ευρώπη για παράδειγμα στην Ιταλία, δίνονται δυο μήνες περιθώριο στην ομάδα να καλύψει τον παίκτη που έχει κάνει προσφυγή. Στην Ελλάδα από την επόμενη κιόλας μέρα της προσφυγής έχει πάρει ο παίκτης 250 χιλ. ευρώ επειδή έτσι λέει ο νόμος, χωρίς να μπορεί να τον ανατρέψει κανείς.
Αν το θέμα πήγαινε στα πολιτικά δικαστήρια θα προσαρμοζόταν διαφορετικά γιατί θα έμπαινε η διάταξη πλουτισμού. Όπως και το άλλο θέμα, ένας παίκτης να πληρώνεται από δυο ομάδες την ίδια χρονική στιγμή. Σε αυτά δεν υπάρχει λογική και κάτι πρέπει να αλλάξει.
Η ευθύνη πράγματι ανήκει στον εργοδότη. Αλλά πείτε μου υπάρχει σήμερα εργοδότης με τόσο εργατικό δυναμικό που να μην χρωστάει; Δεν μπορώ να κατηγορήσω ένα ποδοσφαιρικό που ζητάει τα λεφτά του. Αν δεν κάνει την προσφυγή και σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο χάνει το δικαίωμα να το κάνει. Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω όμως δεν μπορώ να δικαιολογήσω και αυτούς που ζητάνε παραπάνω χρήματα και μάλιστα αμέσως. Και μάλιστα κρατούν μια στάση σκληρή απέναντι στην ομάδα Μπράβο στον Ρόβα που αποφάσισε να μειώσει τις απαιτήσεις του κατά 100 χιλιάδες ευρώ. Άλλοι δεν το κάνουν”

Ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές που απαιτούν σήμερα περισσότερα από τα δεδουλευμένα τους:
“Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ζητούν παραπάνω από τα δεδουλευμένα. Αν εξαιρέσετε 3-4 περιπτώσεις, όπως οι Κιάσσος, Κατσικογιάννης, Μπερτίν και Μπαρτζώκας οι άλλοι ζητούν παραπάνω ποσά.  Ζητούν να εκτελεστεί η απόφαση που έχουν στα χέρια τους. Εχουμε ασκήσει εφέσεις, αλλά είναι όλα προδιαγεγραμμένα στο πλαίσιο του νόμου. Αν έχουμε περικόψει κάποιες απαιτήσεις στο παρελθόν είναι επειδή καταφέραμε να αποδείξουμε κάποια πράγματα. Κατά κανόνα οι παίκτες σε ότι ζητάνε δικαιώνονται. Είναι τα χέρια μας δεμένα. Σε μία σύσκεψη που έγινε στην ΕΠΟ, που ήταν αρκετοί παράγοντες και πρόεδροι συλλόγων  της Σούπερ Λίγκ,  έθεσα το θέμα να αλλάξει αυτό το πλαίσιο . Να φέρουμε τον ΠΑΣΠ σε μία συνάντηση για να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να ταχτοποιήσουμε όλοι τις οφειλές μας. Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί. Αν δεν δεχθεί ο ΠΣΑΠ πρέπει να γίνει μια δυναμική παρέμβαση από πλευράς ΕΠΟ. Αλλιώς να δίδεται στις ομάδες ένα δίμηνο περιθώριο να τακτοποιήσουν την προσφυγή που κάνει ο ποδοσφαιριστής.

Για την στάση του Ρόβα στο θέμα της προσφυγής του:
“Ο ποδοσφαιριστής μου είπε ότι δέχθηκε μια σειρά τηλεφωνημάτων από μέλη της σημερινής διοίκησης του ΟΦΗ. Μου έδειξε ότι θέλει να βοηθήσει. Μου είπε ότι  δεν θέλει  να κάνω κακό στον ΟΦΗ και το έδειξε. Κατέβασε τις απαιτήσεις του κατά 100 χιλ. ευρώ. Είχαμε κάνει έφεση για την απόφαση που είχε στα χέρια του για να του καταβληθούν 258 χιλ. ευρώ. Είχαμε κάνει επαφές και με τον ίδιο και με τον δικηγόρο του. Κάναμε ένα συμφωνητικό και το δέχθηκε ο παίκτης. Και εμείς παραιτηθήκαμε από την έφεση.  Όταν ένας παίκτης δικαιώνεται σε πρώτο βαθμό στην προσφυγή, μένει και ελεύθερος πρωτοδίκως. Μπορεί να υπογράψει δελτίο, αλλά δεν μπορεί να αγωνιστεί μέχρι να τελεσιδικήσει η μεταξύ μας εκκρεμότητα. Παρ΄’ όλα αυτά θα έμενε ελεύθερος σε μια εβδομάδα περίπου, ανεξάρτητα από την δική μας στάση. Θεωρώ ότι ήταν επιτυχία αυτή η συμφωνία. Ενας επωφελής συμβιβασμός  για την ΠΑΕ ΟΦΗ”.

Για το τι άλλαξε στην υπόθεση Ρόβα και ο παίκτης ήρθε σε συμβιβασμό:

“Ήταν μία συνισταμένη πολλών παραγόντων. Οι άνθρωποι του ΟΦΗ που τον πήραν τηλέφωνο και του μίλησαν. Ο δικηγόρος του ο κ. Λίβας που δεν του απαγόρευσε να μιλήσει με την πλευρά του ΟΦΗ. Η ίδια η  μεταστροφή του ποδοσφαιριστή γιατί δεν θα αισθανόταν καλά ηθικά. Ηταν μια συνισταμένη όλων αυτων. Ο Ρόβας μου είπε επί λέξει ότι δεν θέλει τις κατάρες όλων των ανθρώπων της Κρήτης απάνω του. Είναι κάτι που ήταν στο χέρι του Ρόβα. Εύχομαι και το ζητάω και σε άλλους ποδοσφαιριστές και στους δικηγόρους τους να βάλουν νερό στο κρασί τους και να βοηθήσουν την κατάσταση. Με τον καθένα που χρωστάμε χρήματα γίνονται συζητήσεις. Πρέπει να ταχτοποιηθούν για να μην υπάρχει πρόβλημα στην αδειοδότηση. Αυτό είναι το κύριο μέλημα μας. Για παράδειγμα πρέπει να γίνουν συμφωνητικά όπως κάναμε με το Ρόβα. Η υπόθεση Ρόβα δεν βαρύνει την αδειοδότηση. Πρέπει και στις άλλες υποθέσεις να γίνει κάτι ανάλογο”.

Για το αν υπάρχουν προσφυγές στην FIFA που απειλούν τον ΟΦΗ:
“Υπάρχουν οι υποθέσεις του  Γκέρμπερ και του Μάουρερ. Παλιές υποθέσεις τις οποίες τρενάραμε. Αυτoί οι ποδοσφαιριστές μπορούν να κάνουν αυτό με Σουλεάπ αν τις καθυστερήσουμε. Αυτές οι υποθέσεις κατά ένα μέρος μπορούν να επηρεάσουν  την αδειοδότηση. Αυτό θα γίνει μόνο αν η ΦΙΦΑ στείλει  έγγραφο  και ενημερώσει την ΕΠΟ, ότι υπάρχει πρόβλημα”.

Για το θέμα της αδειοδότησης και την συζήτηση που γίνεται να μην ισχύσει η ποινή υποβιβασμού στις ομάδες:

“Η εισήγηση που έχει γίνει στην ΕΠΟ έχει ως εξής. Η αδειοδότηση μπορεί να διαφοροποιηθεί. Θα είναι τα  κριτήρια τα ίδια προς αυτούς που θα παίξουν στην Ευρώπη. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες που δεν αγωνίζονται στην Ευρώπη, σε περίπτωση που δεν πληρούν τα κριτήρια δεν θα υπάρχει η ποινή του υποβιβασμού, ή της αφαίρεσης βαθμών σε πρώτη φάση αλλά οικονομική, δηλαδή κάποιο πρόστιμο και απαγόρευση μεταγραφών  μέχρι να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες της. Είναι πρόταση της Σούπερ Λιγκ στην ΕΠΟ, η οποία θεωρώ πως έχει τύχη να γίνει δεκτή.  Θεωρώ ότι η ΕΠΟ θα το δεί με ευαισθησία. Η ΟΥΕΦΑ έχει δώσει τα κριτήρια, αλλά την ενδιαφέρουν πρωτίστως οι ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη. Για τις υπόλοιπες δίνει το δικαίωμα στην ΕΠΟ να το χειριστεί ανάλογα.

Για τις διοικητικές εξελίξεις στον ΟΦΗ:

“Θα  ήθελα να πω κάτι σαν φίλαθλος. Θέλω να ξέρει ο κόσμος πως 3 είναι τα πράγματα που πρέπει να έχει μία ομάδα. Πρέπει να υπάρχει οικονομική ενίσχυση, αγωνιστική ετοιμότητα και ενότητα. Η ενότητα ήταν αυτή που μας έκανε να πάρουμε τις σημαντικές αποφάσεις στον περσινό μας αγώνα μέσα και έξω από τα γήπεδα. Ο ΟΦΗ δεν έδειξε διάσπαση και σαν παράκληση θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή σαν Ντίνος θεωρώ πως υπάρχει μια ιστορία που συνεχίζεται. Είμαι ο τελευταίος που θα κρίνω κάποιους που έβαλαν την υπογραφή τους για να πάρει αυτή η ομάδα αδειοδότηση. Θέλω να παρακαλέσω επειδή η ομάδα δεν έχει βγει ακόμα από το αδιέξοδο να είναι όλοι ενωμένοι για το καλό του ΟΦΗ”.