Σχετικά με την ημερομηνία ίδρυσης του ΟΦΗ…

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Αρκετοί φίλαθλοι του ΟΦΗ έχουν μπερδευτεί – λόγω δημοσιευμάτων – για την ακριβή ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου που την παραθέτουν ως την 10η Μαρτίου 1925. Ωστόσο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυτό συνέβη το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου…

Μάλιστα το παραπάνω γεγονός παραθέτεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ όπου υπάρχει μια εκτενής και ιδιαίτερα αναλυτική αναφορά στην 87χρονη ιστορία του λαοφιλέστερου Κρητικού συλλόγου.

Όπως τονίζει η ιστοσελίδα του ΟΦΗ για την ημέρα ίδρυσης του συλλόγου:

«Η ίδρυση του Ομίλου Φιλάθλων Ηρακλείου

Κρήτη, φθινόπωρο του 1925. Είναι η περίοδος του μεσοπολέμου και το νησί περνάει ακόμα μια μεταβατική περίοδο καθώς δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την αποχώρηση και των τελευταίων μουσουλμάνων της Κρήτης. Παράλληλα, το Ηράκλειο αποτελεί τόπο εγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία και ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Στον ελλαδικό χώρο, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος μετά το κίνημα της 25ης Ιουνίου έχει αναλάβει πραξικοπηματικά την πρωθυπουργία της χώρας.

Στην οδό Ιδομενέως, σε ένα γυμναστήριο της πόλης του Ηρακλείου, γυμνάζονται μαζί αθλητές στίβου, αρσιβαρίστες, παλαιστές, ποδοσφαιριστές. Σκέψη στη σκέψη, κουβέντα στην κουβέντα, οργανώνουν τη δημιουργία ενός συλλόγου -ενός Ομίλου- όπως επιθυμούσαν να λέγεται. Ήθελαν το σωματείο που θα δημιουργούσαν να ήταν ξεχωριστό. Να είναι ένας Όμιλος, που θα αποτελείται από τους ίδιους τους φιλάθλους του. Δεν άργησαν να καταλήξουν στο όνομα: Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου.

Το καταστατικό υπογράφτηκε στο σπίτι, του μετέπειτα γιατρού, Μηνά Ζαμπόζη… Στο φυτώριο του ανήκαν αρχικά οι πρόσκοποι του Ηρακλείου και οι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου Αρρένων της πόλης.

Οι επιδιώξεις του νέου σωματείου όπως καταγράφηκαν στο πρώτο του καταστατικό ήταν:
1) Οι παντός είδους αθλητικές εκδηλώσεις
2) Η ψυχαγωγία των μελών
3) Η οργάνωση διαλέξεων και εκδρομών»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε κατά τόπους ιστοσελίδες αναφέρεται ως ημερομηνία ίδρυσης του ΟΦΗ η 10η Μαρτίου 1925 ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται από κανένα έγγραφο που έχει σχέση με τον σύλλογο.

Από μαρτυρίες παλιών παραγόντων του ΟΦΗ αλλά και ανθρώπων που συνδύασαν το όνομα τους με τον σύλλογο, η παραπάνω αναφορά είναι η πιο ακριβής ενώ με την πάροδο του χρόνου χάθηκαν και τα έγγραφα που ανέφεραν την ακριβή ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου!