Αν είναι έτσι οι κατάρες κ. Δημητρίου…

Eπιμέλεια:Παύλος Σιδερίδης

Ο Γιώργος Δημητρίου, διευθυντής του αρμοδίου τμήματος της ΕΠΟ, ο οποίος είχε κάνει αρνητική εισήγηση για τον ΟΦΗ χαρακτήρισε «κατάρα» τη ρήτρα εμπιστευτικότητας, τόνισε πως έχει δεχτεί πιέσεις και απειλές, ενώ δεν παρέλειψε να είναι ειρωνικός σε αρκετές από τις τοποθετήσεις του.

Αναλυτικά όσα είπε σε συνέντευξη του στoν ΝοvaΣπορ FM
Για την εισήγησή του στις περιπτώσεις Ηρακλή, Πανιωνίου και ΟΦΗ να μην δοθεί άδεια, ενώ ακούγεται ότι προβλήματα είχαν και άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα ο Ολυμπιακός Βόλου με την περίπτωση Μπουλούτ: «Δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω. Δεν έγινε ουδέποτε σε διεθνές ή εθνικό όργανο καταγγελία ή προσφυγή. Για ποια αμέλεια μιλάμε και για ποια στραβά μάτια στην περίπτωση Μπουλούτ. Οι αποφάσεις από το Τμήμα Αδειοδότησης ελέγχονται ετησίως από την UEFA. Όλα ήταν και τα προηγούμενα χρόνια νομότυπα και το ίδιο θα γίνει και φέτος. Είναι πάγια πρακτική ο έλεγχος. Το Τμήμα έχει διπλή πιστοποίηση και ISO και από την ίδια την UEFA».

Για τις πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες: «Το θέμα με τις ενημερότητες αφορά άλλο τμήμα. Είναι έγγραφα που υποβάλλονται και για την αδειοεδότηση. Ενδέχεται κάποιο τέτοιο έγγραφο να κατατέθηκε στο Τμήμα Δελτίων και όχι σ’ εμάς. Υπάρχει όμως έκθεση του ορκωτού λογιστή της ΠΑΕ που πρέπει να αναφέρει αν υπάρχουν οφειλές και πώς αυτές τακτοποιήθηκαν».

Για την περίπτωση του ΟΦΗ: «Για να μην λάβει την άδεια, σαφέστατα υπήρχαν προβλήματα. Για λόγους εμπιστευτικότητας δεν μπορώ να πω. Για μας είναι κατάρα η ρήτρα εμπιστευτικότητας. Μπορεί ο καθένας να επιτίθεται, να συκοφαντεί και να λέει ό,τι θέλει χωρίς εμείς να μπορούμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να βάλουμε ορισμένα πράγματα στη σωστή τους βάση, επειδή δεσμευόμαστε έναντι των ομάδων και της UEFA».

Για τις διαρροές για το σκεπτικό των αρνητικών αποφάσεων: «Σαν από θαύμα οι διαρροές αφορούν μόνο την άλλη πλευρά, αυτή του κ. Γυφτάκη, εκείνη των ομάδων που δεν πήραν άδεια. Δεν βγαίνει ποτέ το σκεπτικό της άλλης πλευράς. Είναι μια «ενδιαφέρουσα» πρόταση το να υπήρχαν διαρροές και για τις ελλείψεις των φακέλων».

Για το αν έχει δεχθεί παρεμβάσεις στο έργο του: «Καμία όχληση, παρέμβαση ή πίεση από την ΕΠΟ. Εκτός της ΕΠΟ δέχθηκα απειλές και πιέσεις, αλλά δεν είμαι από αυτούς που υποκύπτουν. Το μόνο που μπορώ να πω για τον ΟΦΗ είναι πως ο ίδιος άνθρωπος ήταν στην ίδια θέση και πέρσι όταν πήραν την άδεια».

Για την εφαρμογή του συστήματος αδειοδότησης και τα σκληρά κριτήρια: «Είχαμε εισηγηθεί ως ΕΠΟ να υπάρξει μια ήπια και σταδιακή εφαρμογή του συστήματος, όμως στη συνέχεια αποφασίσθηκε να υπάρξει πλήρη εναρμόνιση με όσα ισχύουν στην UEFA. Ήθελε να δώσει έμφαση στο τι έρχεται ο πρόεδρος της ΕΠΟ και με συνέντευξη Τύπου ήθελε να δώσει σε όλους να καταλάβουν ότι θα είναι εναρμονισμένο με το αντίστοιχο της UEFA. Μετά από 5 λεπτά όμως άρχισαν να τον ρωτάνε για κασέτες. Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Στη Ρουμανία η ομάδα που ήρθε δεύτερη και θα έβγαινε Champions League υποβιβάστηκε και δεν έγινε τίποτα. Μόνο στην Ελλάδα άρχισαν όλοι να μιλάνε για σενάρια, σκοτεινές δυνάμεις, χωρίς να μπορεί κανείς να αποδείξει τίποτα ή να φέρει κάποιο στοιχείο».

Για τον Δημήτρη Σμαΐλη και το ρόλο του: «Δεν πρέπει μέλος της Επιτροπής Εφέσεων να έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με την ομοσπονδία ή να σχετίζεται με κάποια ομάδα. Εάν υπήρχε οποιαδήποτε υπόνοια γιατί καμία ΠΑΕ δεν έκανε κάποια ένσταση; Ο κ. Σμαΐλης ήταν και πέρσι στην Επιτροπή άλλωστε».

«Μόνο η UEFA έχει δικαιοδοσία να ανοίξει φακέλους. Δεν χρειάζεται να καλέσει η κακή ΕΠΟ να καλέσει τους Ευρωπαίους, επεμβαίνει από μόνη της, όπως έκανε και στην περίπτωση του ΟΦΗ».