Ξημέρης: «Δεν ζητάμε χάρη από κανέναν»

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Απόλυτα νόμιμη και συμβατή με όσα προβλέπει η ΕΠΟ και η ΦΙΦΑ είναι η προσφυγή του ΟΦΗ στα πολιτικά δικαστήρια σύμφωνα με δηλώσεις του έκανε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΟΦΗ Βασίλης Ξημέρης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Ξημέρη στον Sentra fm:

Για το γεγονός πως οι ομάδες ασχολούνται ακόμη με το θέμα των αδειδοτήσεων: «Κανονικά, σε ένα συντεταγμένο και οργανωμένο κράτος, θα έπρεπε να ήταν περίοδος διακοπών και όλες οι ομάδες να ετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά. Δυστυχώς όμως, αντί για αυτό, μας έχουν φέρει να είμαστε στους διαδρόμους διαφόρων γραφείων και δικαστηρίων. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έχουν βάλει λουκέτο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι σε διακοπές και έχουν αφήσει τις ομάδες να βρίσκονται στο περιθώριο».

Για το θέμα του ΟΦΗ και την εκπρόσωπο της UEFA που ήρθε στην χώρα μας για αυτό το λόγο: «Δεν έχουμε κάνει κάτι που να μην είναι συμβατό με τις εγκυκλίους που προβλέπουν αδειοδοτήσεις και συμμετοχή στο πρωτάθλημα και το καταστατικό της ΕΠΟ. Δεν είμαστε κόντρα με τους νόμους του κράτους. Σεβόμαστε όλους τους θεσμούς, όλες τις διαδικασίες και το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια σαν ομάδα σε όλα τα επίπεδα. Σε κάποιους μπορεί να μην τους αρέσει το γεγονός ότι είμαστε από τα πιο ιστορικά σωματεία, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Έχουμε ιδρυθεί το 1925 και έχουμε ομάδες σε όλα σχεδόν τα αθλήματα, με κορυφαίο το ποδόσφαιρο, στο οποίο έχουμε κάνει μια μεγάλη διαδρομή 38 χρόνων στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν έχουμε δημιουργήσει ποτέ το παραμικρό και δεν έχουμε μπει ποτέ σε παράξενες διαδρομές , όπως έχει συμβεί με διάφορες άλλες ομάδες χωρίς να σημαίνει ότι κατηγορώ κάποια ομάδα. Δεν προσφύγαμε στα πολιτικά δικαστήρια γιατί έτσι ξυπνήσαμε ένα πρωί, να πάρουμε τα χαρτιά μας και την νομική μας υπηρεσία και να προσφύγουμε στην ελληνική δικαιοσύνη. Μας οδήγησε η ίδια η ΕΠΟ εκεί να βρούμε το δίκιο μας. Και έχουμε σαν δεδικασμένο την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ για τα Τρίκαλα, στην οποία λέγεται ξεκάθαρα πως, είμαστε αναρμόδιοι να κρίνουμε το θέμα σας και μπορείτε να προσφύγετε στα πολιτικά δικαστήρια, στο πολιτικό εφετείο της οικείας ομοσπονδίας προκειμένου να διεκδικήσετε το δίκιο σας. Αυτό κάναμε και μάλιστα δεν προσφύγαμε για να καταγγείλουμε την απόφαση της ΕΠΟ. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν νομίζω πως είναι μπαμπούλας η ομοσπονδία. Πρέπει όλα τα μέλη της ομοσπονδίας να κάνουν διάλογο. Ο διάλογος σημαίνει δημοκρατία και διαφάνεια. Θα έπρεπε να πάει στην πολιτεία ,στην ΕΠΟ, στην Superleague, στη Football League, αλλά θα έπρεπε να καλέσει και εμάς. Χωρίς ομάδες και αθλητές δεν μπορεί να υπάρξει ΕΠΟ ή UEFA. Σεβόμαστε και τις “καρέκλες” και τους θεσμούς και τους προέδρους και τους αξιωματούχους και την ΕΠΟ και την UEFA. Αλλά, στο κάτω-κάτω της γραφής, όλοι αυτοί ζούνε από τα χρήματα του κάθε φορολογούμενου πολίτη. Κατά συνέπεια έπρεπε να μας καλέσουν. Πράγμα που θα το κάνουμε εμείς. Στείλαμε μεταφρασμένο σχετικό υπόμνημα στην ΕΠΟ και έπειτα κοινοποιείται στην UEFA. Το μεταφράσαμε από επίσημο όργανο της πολιτείας που προβλέπει τέτοιες μεταφράσεις, με σκοπό να έχει εγκυρότητα και να μην χαθεί το νόημα ώστε να γίνει σαφές στην UEFA γιατί προσφύγαμε στα πολιτικά δικαστήρια και γιατί διεκδικούμε μέσω αυτών το δίκιο μας».

Για τον κ. Σμαΐλη: «Θα σας παρακαλέσω να δείτε τον ισολογισμό της ΕΠΟ που δημοσιεύθηκε προχθές για αν δείτε δύο πράγματα. Πρώτον, τι παθητικό έχει η ίδια η ομοσπονδία και δεύτερον, ποιος υπογράφει σαν ορκωτός λογιστής για την ΕΠΟ .Υπογράφει ο κ. Σμαΐλης. Είναι φανερό δηλαδή ότι υπάρχει ασυμβίβαστο. Είναι δυνατόν στο δευτεροβάθμιο όργανο να υπάρχει κάποιος στην επιτροπή, ο οποίος έχει κώλυμα και με την ΕΠΟ αλλά και με άλλες ανώνυμες εταιρίες ,στις οποίες είναι ορκωτός λογιστής; Και κατά τα άλλα η ΕΠΟ να αποφεύγει ή να απαντά με τρόπους παράξενους που δεν συμβαδίζουν ούτε με το ελληνικό δίκαιο, ούτε το περί δικαίου αίσθημα;».

Για την απόφαση απόρριψης του φακέλου του ΟΦΗ: «Οι ημερομηνίες που προσδιόριζαν οι διατάξεις της εγκυκλίου για τις αδειοδοτήσεις ήταν συγκεκριμένες. Εμείς στο πρωτοβάθμιο όργανο μπορεί να μην είχαμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία προβλέπει η εγκύκλιος. Όμως στην δευτεροβάθμια επιτροπή μπορείς να προσκομίσεις τα πάντα τα οποία μπορεί για διάφορους λόγους να μην ήταν στην πρωτοβάθμια. Άκουσα χθες τον κ. Δημητρίου σε μια συνέντευξη του, να καταφέρεται κατά ενός εκλεκτού δικαστή όπως ο κ. Γυφτάκης. Πρέπει να έχει διαβάσει όλος ο κόσμος το σκεπτικό του κ. Γυφτάκη. Πως είναι δυνατόν ο κ. Γυφτάκης με 40 χρόνια εμπειρίας να αποδεικνύει με το σκεπτικό της απόφασης πως πρέπει να αδειοδοτηθεί ο ΟΦΗ σε 16 σελίδες σκεπτικό, και ο κ. Πάλλης και ο κ Σμαίλης σε 4 σελίδες σκεπτικό να μην είναι υπέρ της αδειοδότησης; Αυτό δεν προβληματίζει την ίδια την ΕΠΟ; Παρακαλώ τον κ. Πιλάβιο, ο οποίος είναι έγκριτος νομικός, να πάρει την απόφαση τη δική μας και να διαβάσει τα σκεπτικά και των τριών. Εμείς δεν πήγαμε αμέσως στα πολιτικά δικαστήρια. Ζητήσαμε αναψηλάφηση του φακέλου μας, λόγω του κ. Σμαΐλη. Και καταθέσαμε τα σχετικά έγγραφα όπου αποδεικνύαμε ότι δεν μπορεί να είναι μέλος της επιτροπής. Αντί λοιπόν να πάμε στην ΕΠΟ και να μας τεκμηριώσουν γιατί δεν έκαναν δεκτή την αίτησή μας, έπαιρναν τηλέφωνο τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας δια περιφοράς, οι οποίοι ήταν ο ένας στην Ιταλία, ο άλλος στην Αμερική και μέσω τηλεφώνου απέρριψαν την αίτηση ανάκλησης; Δεν γίνονται αυτά και απορώ πως η UEFA τα επικροτεί .Εξ αυτού και αφού πήραμε τη γνώμη πολλών παραγόντων που ασχολούνται με αθλητικά θέματα και με το ποινικό δίκαιο και βάση του δεδικασμένου των Τρικάλων προσφύγαμε στα πολιτικά δικαστήρια. Δεν ζητάμε χάρη. Είμαστε τρίτοι στην βαθμολογία. Μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό; Μπορεί να γίνει κλήρωση πλέι οφ και ο ΟΦΗ να απουσιάζει έχοντας 24 βαθμούς διαφορά από τον τελευταίο που μπαίνει στα πλέι οφ, τον Πανθρακικό; Ποιος νοήμων άνθρωπος μπορεί αν επικροτήσει και να δεχτεί μια τέτοια απόφαση;».

Για τον αν για την καθυστέρηση που παρατηρείται φταίει η κακή διαχείριση των θεσμικών παραγόντων: «Βεβαίως έτσι είναι. Ας βάλουν το χέρι στην καρδιά, όλοι οι παράγοντες της ΕΠΟ που τους εκτιμώ και ειδικότερα τον κ. Πιλάβιο. Αλλά πιστεύω έχουν κάνει λάθος και βάζουν σε κίνδυνο όλο το ποδόσφαιρο και έχουν μπει και οι ίδιοι σε κίνδυνο. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε ένα βήμα, κανείς εδώ στην πόλη. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να προστατέψουμε την ομάδα μας. Ζητάμε από τον κ. Πιλάβιο να πάει στη Βουλή και τον προκαλούμε, να βάλει πρώτα τον φάκελο μας όπως έκανε με τον Ηρακλή. Να ανοίξουν οι φάκελοι όλων των ομάδων και της Superleague και αν δεν είμαστε εντάξει στα στοιχεία των φακέλων και στις απαιτήσεις των εγκυκλίων, να πέσουμε».