“Ασπρόμαυρος Τύπος”… Δευτέρα 20 Οκτωβρίου

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Δείτε και σήμερα, Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, μέσα από το Gentikoule τον “Ασπρόμαυρο Τύπο” με την κριτική του αγώνα του ΟΦΗ με τον Παναθηναϊκό.

Sportday
“Τον τιμώρησε”

Ο χθεσινός ΟΦΗ ήταν αναγωγικά, στην πλειονότητα του ματς. αποτύπωση του ποδοσφαιριστή Γκατούζο. Επαιξε δηλαδή σφιχτά, αμυντικά, δυνατά, με τσαμπουκά και πολλή σκοπιμότητα, με αποκλειστικό στόχο την ουσία, δηλαδή το αποτέλεσμα. I— Και στο φινάλε το πέτυχε. Θα εξαιρέσουμε μονάχα το τελευταίο δεκάλεπτο των πολλών ^ καθυστερήσεων, τις οποίες ακόμα και ο μετρ της σκοπιμότητας Ιταλός δεν θα έκανε, αν φορούσε το σορτσάκι και κλότσαγε το τόπι μέσα στο χορτάρι. Αλλά στο τέλος-τέλος. ο ευρισκόμενος σε κακή μέρα ΠΑΟ δεν μπορούσε να διεκδικήσει πολλά περισσότερα από ένα ματς.
στο οποίο: α) Δεν μπορούσε να αμυνθεί αξιόπιστα στις ελάχιστες φάσεις του αντιπάλου (σ.σ.: δηλαδή στα δύο γκολ), β) Αδυνατούσε να δημιουργήσει και άρα να επιτεθεί σωστά. Οταν λοιπόν εμφανίζεσαι με προβληματική λειτουργία και στις τρεις γραμμές σου. τότε είναι φύσει αδύνατον να σου πάνε όλα ρολόι στο ματς. Το κακό για τους «πράσινους» είναι ότι τελικά δεν κατάφεραν να σώσουν ούτε τον βαθμό, που φαινόταν σίγουρος μέχρι που ήρθε η αδράνεια στο φινάλε και το γκολ του Μακρή. που έδωσε τη μεγάλη νίκη στους Κρητικούς. Καταληκτικά, ο Παναθηναϊκός εμφάνισε μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος το ίδιο πρόσωπο που είχε παρουσιάσει λίγο πριν τη διακοπή. Ο ΟΦΗ πέτυχε ένα πολύ ωραίο γκολ με τον Μερεμπιασβίλι στο πρώτο μέρος, αλλά όσο ωραίο ήταν αυτό το τέρμα για την πλευρά των Κρητικών άλλο τόσο… ανησυχητικό ήταν για την πλευρά των «πρασίνων» και εννοούμε φυσικά τη συνεχιζόμενη αμυντική τους αδράνεια σε τέτοιες -και όχι μόνον τέτοιες- φάσεις, που στοιχίζει στον φετινό ΠΑΟ. Στο φινάλε απλώς επιβεβαιώθηκε ότι η άμυνα του ΠΑΟ αδρανεί και στις στημένες φάσεις. Κάπως έτσι… Παναθηναϊκός-ΟΦΗ 1-2 στο 94ο λεπτό. End of story… Ο ΟΦΗ στο μεγαλύτερο μέρος του ματς κράτησε τον ΠΑΟ μακριά από την εστία του. παίζοντας με διπλή ζώνη άμυνας „ και κλείνοντας όλους τους διαδρόμους.Ο χθεσινός ΠΑΟ ήταν πολύ προβλέψιμος, υπέπεσε σε πολλά λάθη και αντί να ηρεμήσει μετά το 1-1 και να παίξει με καθαρό μυαλό για τη νίκη. Τελικά έγινε θύμα έκπληξης, μια εβδομάδα πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Goal

Τον έφαγε φίδι δηλητηριώδες!

Σκέτο «δηλητήριο» ήταν ο ΟΦΗ χθες στη Λεωφόρο, καθώς δάγκωσε θανατηφόρα στο 95′ τον Παναθηναϊκό και τον επανέφερε στη μιζέρια και τη δυστυχία, με την ιστορική του νίκη (1-2) επί του «τριφυλλιού» μετά από 27 ολόκληρα χρόνια και για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο γήπεδο.
Τέτοιο «στραπάτσο», αμέσως μετά τη διακοπή του πρωταθλήματα και tis εξαγγελίεβ του Αναστασίου για… δεδομένη βελτίωση, είναι αυτονόητο ότι επαναφέρει τα χοντρά «ζόρια» στον Παναθηναϊκό, καθώς ο κλονισμός Tns εμπιστοσύνης στην παρούσα ομάδα αλλά και η αίσθηση του πισωγυρίσματος και Tns ανώμαλης προσγείωσης μετά τα περυσινά, έκαναν την επανεμφάνισή TOUS.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα (πιο) δύσκολα έρχονται για τον Παναθηναϊκό, που καλείται να αντιμετωπίσει τις προσεxeis ημέρες την Αϊντχόφεν στην Ολλανδία, τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας…
Οι δικαιολογίες του στυλ «ο ΟΦΗ δεν ήρθε να παίξει ποδόσφαιρο», «οι παίκτες του έπεφταν κάτω όλη την ώρα», «πέσαμε στην παγίδα τους και εκνευριστήκαμε» είναι για μωρά παιδιά. Πώς δηλαδή περίμεναν να έπαιζε μία ομάδα υποδεέστερη ποιοτικά, σε μία δύσκολη έδρα, όταν έχει μπροστά της μία τόσο μεγάλη ιστορική πρόκληση; Ετσι είθισται να συμβαίνει (δυστυχώς) στη χώρα μας και άπαντες όφειλαν να είναι προετοιμασμένοι (και) σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Το ζητούμενο, σε όλα στη ζωή, δεν είναι τι κάνουν οι άλλοι. Αλλά τι κάνεις εσύ. Οπως σωστά και προς τιμήν του ο Γκατούζο ζήτησε συγγνώμη για τα… πεσίματα των παικτών του, που ξεπέρασαν, είναι η αλήθεια, ακόμη και τα ελληνικά όρια, άλλο τόσο ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του.
Διότι, εάν ήταν με το… μαχαίρι στα δόντια από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, θα το είχε «καθαρίσει» το ματς, έστω κι αν η έλλειψη ποιότητας κάνει «μπαμ» από το ξεκίνημα της σεζόν, ιδίως στη μεσαία γραμμή αλλά και στην επίθεση από τη στιγμή που προέκυψε ο τραυματισμός-σοκ του Μπεργκ.
0 «αδικημένος» Κλωναρίδης ήταν ο καλύτερος παίκτης του… ΟΦΗ, ο Πέτριτς που τον αντικατέστησε για «κλάματα» και ο Καρέλης εκτός κλίματος, οι δε «πράσινοι», συνολικά ως ομάδα, έκαναν μόνο μία κλασική ευκαιρία σε όλο το ματς, με τον Ατζαγκούνστο 50′ (κι ας είχαν 78% κατοχή της μπάλας).
Το χειρότερο όλων, ωστόσο, είναι ότι μετά την ισοφάριση και ενώ θα περίμενε κανείς να σφίξει ακόμα περισσότερο ο κλοιός στα καρέ του Λόρια, ο Παναθηναϊκός δεν έβγαλε ενέργεια και νοοτροπία νικητή και στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, στην τελευταία φάση του αγώνα, γνώρισε την ταπείνωση από τον -κορυφαίο χθες- Μακρή σε μία στημένη μπάλα, όπου η οργάνωση της άμυνας θύμιζε «παιδική χαρά», από τον Μπούρμπο, που του έφυγε στην πλάτη ο παίκτης που μάρκαρε, μέχρι τον Στιλ που δεν βγήκε να καθαρίσει το κόρνερ τουΜιλιάζες.
Για τον ΟΦΗ η χθεσινή νίκη ήταν τεράστιας σημασίας. Ιστορικής, πρωτίστως, ηθικής (απέναντι στον σύλλογο που τον κατηγορεί για αθέμιτο ανταγωνισμό) αλλά και ουσιαστικής, καθώς στην (ακόμα πιο δύσκολη από πέρυσι) προσπάθεια που καταβάλλει για την παραμονή στην κατηγορία, πήρε ένα τρίποντο «χρυσάφι» σε μία από τις πιο δύσκολες έδρες του πρωταθλήματος.

ΦΩΣ
Μπαμ και κάτω στην Λεωφόρο!

Ούτε οι πιο απαισιόδοξοι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού δεν περίμεναν το χθεσινό κάζο! Και δεν είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός κάζο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι «πράσινοι» έπαθαν τη ζημιά από εκεί που δεν το περίμεναν! Εκεί που όλα έδειχναν ότι ο ΟΦΗ είχε… παραδώσει πνεύμα, ήρθε στο 94′ ο Μακρής για να χαρίσει στην ομάδα του το μεγαλοπρεπέστατο διπλό στη Λεωφόρο (1-2). Πρόκειται για μία νίκη που έρχεται μετά από 27 χρόνια στην έδρα του Παναθηναϊκού, μιας και η τελευταία φορά που οι Κρητικοί είχαν φύγει με Το τρίποντο από την Αθήνα ήταν στις 20 Δεκεμβρίου 1987, με εκείνο το εκκωφαντικό 2-5. Χθες λοιπόν ο ΟΦΗ-ς ήταν πραγματική κόμπρα. Χτύπησε και… τέλος. Την ίδια στιγμή οι «πράσινοι» έψαχναν δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις που έκαναν οι φιλοξενούμενοι όταν το σκορ ήταν στο 1-1. Το θέμα είναι όμως αλλού. Ο Τζενάρο Γκατούζο βραχυκύκλωσε τους παίκτες του Γιάννη Αναστασίου και κατά συνέπεια «συνέτριψε» τα πλάνα του Έλληνα τεχνικού, αποφασίζοντας να αλλάξει τη φιλοσοφία που είχε συστήσει σε όλους στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός περίμενε να δει έναν ΟΦΗ με το κλασικό του σχήμα (τα τρία στόπερ). Ο Γκατούζο όμως το… γύρισε.
Πήγε με 4-4-2, γέμισε τη μεσαία γραμμή και κοίταξε κυρίως να «χτυπήσει» από τον άξονα. Ναι μεν η γκολάρα του Μερεμπιασβίλι στο 21′ (μάλιστα έκανε Ψ ψ VH Ο ΟΦΗ. με… κόμπρα τον Γιώργο Μακρή, ε πικρά τησε 2-1 του παναθηναϊκού και μετά από 27 χρόνια πανηγύρισε νίκη στην έδρα του «τριφυηηιού ντεμπούτο χθες ο Γεωργιανός) προήλθε από μία ωραία προσπάθεια του Στάθη από τα δεξιά, όμως οι Κρητικοί ειδικά στο πρώτο ημίχρονο κυριάρχησαν κατά κράτος στη μεσαία γραμμή. Εκεί οφείλεται ουσιαστικά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έβγαζε φάσεις με το σταγονόμετρο. Οι Κλωναρίδης και Καρέλης δεν τροφοδοτήθηκαν όπως έπρεπε και προσπαθούσαν με ατομικές προσπάθειες να πατήσουν περιοχή και να απειλήσουν τον Λόρια, ο οποίος δεν ανησύχησε ιδιαίτερα. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, ο γκολκίπερ του ΟΦΗ είχε κόψει… εισιτήριο και παρακολουθούσε το ματς. Μόνο με μακρινά σουτ κοιτούσαν να δημιουργήσουν μπελάδες στον Λόρια. Με σουτ που κατέληγαν στις εξέδρες. Αντιθέτως οι Κρητικοί ήταν αυτοί που με όπλο τους τις φαρμακερές αντεπιθέσεις θα μπορούσαν να παραβιάσουν και για δεύτερη φορά την εστία του Παναθηναϊκού. Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε προς στιγμή, καθώς το «τριφύλλι» μπήκε φουριόζο. Ο Αναστασίου φρέσκαρε την επίθεση με την αλλαγή του αρνητικού Κλωναρίδη και την είσοδο του Πέτριτς, ο οποίος δεν βοήθησε πάντως. Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο δραστήριος, πιο κινητικός με την είσοδο του Ντίνα, όμως και πάλι οι φάσεις που έβγαζε δεν ήταν αυτές που λέμε «κραυγαλέες». Με τα χίλια ζόρια έφταναν στα καρέ του Λόρια. Έτσι, αφού δεν μπορούσε με οργανωμένη επίθεση η ομάδα του Αναστασίου να απειλήσει, κοίταξε να αξιοποιήσει τις στημένες μπάλες. Από μία τέτοια άλλωστε ήρθε και η ισοφάριση με το αυτογκόλ του πολύ καλού χθες και παράλληλα άτυχου στη φάση του 1-1, Θοδωρή Τρι* ποτσέρη (77′). Και εκεί που ο Παναθηναϊκός απέκτησε ψυχολογία και ο ΟΦΗ προσπαθούσε με κάθε τρόπο να διασφαλίσει τον βαθμό, ήρθε από το πουθενά ένα κόρνερ, μία σέντρα του Μιλιάζες και το… ξεγλίστρημα του Μακρή από το μαρκάρισμα του Μπούρμπου για το 1-2 στο 94′! «Ξαφνικός θάνατος» για τον Παναθηναϊκό και τρελό πάρτι στον πάγκο του ΟΦΗ, με τον Γκατούζο να ξαναδίνει το προσωπικό του σόου μπαίνοντας στο φινάλε στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσει οπως πανηγύριζε ως ποδοσφαιριστής. Ο Αναστασίου στις δηλώσεις του στη Νόθα πετούσε μπηχτές για τον τρόπο παιχνιδιού του ΟΦΗ, αλλά δεν είπε τίποτα για το γεγονός ότι η ομάδα του δεν έφτιαξε μία φάση της προκοπής. Ο Μπεργκ λείπει πολύ από τον Παναθηναϊκό και αυτό κάνει «μπαμ» από χιλιόμετρα.
Όσο για τον διαιτητή Κομίνη; Πέρασε απαρατήρητος…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook