Αμπαρτζάκης: «Βιβλίο για μπεστ σέλλερ αυτά που περάσαμε φέτος»

Eπιμέλεια:Παύλος Σιδερίδης

Ο Γιώργος Αμπαρτζάκης μίλησε στον Athletic Radio 104,2 και περιέγραψε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο όλα όσα πέρασε φέτος ο ΟΦΗ στον δρόμο για την Σούπερ Λιγκ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Αμπαρτζάκη στον Athletic Radio 104,2

-Πώς είδατε την Γενική Συνέλευση;
«Η διοίκηση παραιτήθηκε για να δοθεί  η ευκαιρία σε εκείνους που είχαν δείξει ενδιαφέρον να προχωρήσουν. Πράγματι υπήρξε ένα ενδιαφέρον. Όταν υπάρχει  μια διοίκηση με το όνομα του Νίκου Μαχλά να είναι επικεφαλής, ίσως αυτό είναι αποτρεπτικό για κάποιους να πλησιάσουν. Για αυτό και είπαμε να παραιτηθούμε. Τώρα γιατί δεν προέκυψε κάτι άλλο, όλες οι απαντήσεις  είναι ανοιχτές. Δεν πρόλαβαν επειδή ο χρόνος ήταν σύντομος; Τους αιφνιδιάσαμε με την  παραίτηση μας; Η ουσία είναι ότι δεν υπήρξε τελικά επίσημα ενδιαφέρον. Εγινε μια διαβούλευση στην Γενική Συνέλευση. Ενημερωθήκαμε απο τον κ. Σπυριδάκη ότι τελικά δεν υπήρχε ενδιαφέρον από κανένα. Τα πράγματα είναι απλά. Από τη μια  ή έπρεπε να συνεχίσει η διοίκηση ή να πάει η ομάδα στο Πρωτοδικείο».

-Αληθεύει ότι  η διοίκηση είχε έτσι και αλλιως αποφασίσει να παραμείνει, αν δεν προέκυπτε κάτι αλλο;
«Είχε διαφανεί ότι κάτι γίνεται. Ότι υπήρχε μια κίνηση από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι κάτι ετοίμαζαν. Αυτό είναι θετικό. Δεν ήταν ποτέ ι αυτοσκοπός της δικής μας διοίκησης να είμαστε μόνιμοι. Αναλάβαμε ένα δύσκολο έργο με προσωρινό χαρακτήρα. Ο Μαχλάς ανέλαβε στην αρχή πρόεδρος μόνο για 13 μέρες και μετά μονιμοποιήθηκε. Το ίδιο και η διοίκηση. Το είχαμε πεί από την αρχή, μακάρι να βρεθούν άνθρωποι με μεγαλύτερη οικονομική οντότητα. Είδαμε όμως ότι τελικά δεν προέκυψε κάτι και αυτόματα  έπρεπε να συζητήσουμε το που πάμε. Δεν ήταν τίποτε προσχεδιασμένο. Ακούγαμε ονόματα για επενδυτές, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτε. Θέλω να πιστέψω ότι το χρονικό διάστημα της παραίτησης ήταν μικρό και για αυτό δεν έγινε κάτι περισσότερο. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο ΟΦΗ είμαστε μόνο εμείς οι 10. Ο ΟΦΗ είναι οντότητα με μεγάλο όνομα και ιστορία και παρά τα προβλήματα, τώρα που  βρίσκεται στην Α’ Εθνική, θέλω να πιστεύω ότι  στην επόμενη Γενική Συνέλευση, θα υπάρξει ενδιαφέρον».

-Που οφείλετε η απόφαση σας να μην συνεχίσετε στο Δ.Σ.
“Εχω σοβαρές  επαγγελματικές υποχρεώσεις. Δεν ήμουν ποτέ παράγοντας. Είμαι φίλαθλος του ΟΦΗ από μικρό παιδί. Εχω κάνει ταξίδι, έχω κυνηγηθεί έχω φάει ξύλο για τον ΟΦΗ σε διάφορα γήπεδα της Ελλάδας. Μπήκα στο συμβούλιο, όταν σε μια Γενική Συνέλευση ο δήμαρχος με πρότεινε και μετά τον κυνηγούσα στο προαύλιο και του έλεγα ,τι έκανες; Eίχα αποφασίσει να φύγω όταν αποχώρησε και ο Γιάννης Κουράκης. Δεν το έκανα γιατί λυπήθηκα τον Νίκο Μαχλά. Είδα ότι σηκώνει ένα τεράστιο βάρος. Είδα την αγωνία του να βρεί μια διοίκηση για να μην διαλύσει η ομάδα. Γιατί θα είχε διαλύσει ο ΟΦΗ αν δεν ήταν ο Νίκος Μαχλάς, εκείνη την εποχή. Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε λοιπόν. Λένε  στην Κρήτη ότι οι κουζουλοί κάνουν κάποια σημαντικά πράγματα και πιστεύω ότι και στην δική μας περίπτωση έγινε το ίδιο. Μια διοίκηση με κουζουλούς, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην Σούπερ Λίγκ. Είμαι μετριοπαθής και το να περιγράψω αυτά που συνέβησαν, δεν θα τα καταφέρω. Αν κάποιος κρατούσε ημερολόγιο και έγραφε ένα βιβλίο θα ήταν μπέστ -σέλερ!”

-Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στα οικονομικά;
«Πάντα υπήρχε ο μπαμπούλας του οικονομικού. Υποχρεώσεις πολλές, επίσης πολλές προσφυγές. Εκεί είχαμε καθημερινά ένα μαραθώνιο για να προλάβουμε τα γεγονότα. Το άγχος της ενημερότητας, που ήταν καθοριστικό και το είδαμε με τα προβλήματα που είχαν άλλες ομάδες. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να παρανομήσουμε. Το συμβούλιο αυτό ήταν από εξαιρετικά άτομα. Καταπληκτικούς και έντιμους ανθρώπους. Αυτό μπορεί και να ήταν ντεζαβαντάζ για τον ΟΦΗ. Τρέχαμε να πάρουμε ενημερότητα για να πάρουμε τα δελτία και να κάνουμε μεταγραφές. Μαραθώνιος με  τις τράπεζες. Υπήρχαν άνθρωποι  που βοήθησαν σε αυτό και πρέπει να τους μνημονεύσουμε. Σαν  άνθρωπος είχα καταφέρει να κοιμάμαι ήσυχος το βράδυ. Στον ΟΦΗ αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ξυπνούσα το βράδυ  γεμάτος αγωνία για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά οικονομικά προβλήματα της ομάδας. Κινδυνεύεις να χάσεις την υγεία σου. Δεν ήμασταν ούτε λεπτό ήσυχοι, γιατί δεν είχαμε χρήματα. Ηρθαν στιγμές που σηκώσαμε τα χέρια ψηλά.Είπαμε, δεν μπορούμε. Τελικά φτάσαμε την ομάδα στην Α’ Εθνική. Θεωρώ ότι η επιτυχία αυτή με αυτά τα προβλήματα  που είχαμε, είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία στην σύγχρονη ιστορία του ΟΦΗ».

-Η αδειοδότηση ήταν μια μεγάλη μάχη που τελικά κερδήθηκε. Τι θα σας μείνει από αυτή;
«Επιμένω και τώρα ακόμη ότι ο φάκελος του ΟΦΗ ήταν πλήρης. Δεν αφήσαμε καμία εκκρεμότητα, παρά μόνο την καθυστέρηση. Ολοι τακτοποιήθηκαν. Δεν υπήρχε λόγος να κοπεί ο ΟΦΗ. Επιμένω και σήμερα ας ανοίξουν τους φακέλους και αν ο ΟΦΗ υστερεί έναντι κάποιων ομάδων, να μείνει εκτός. Τόσο σίγουροι είμαστε».

-Κάποιοι περιστατικό που θα σας μείνει αξέχαστο;
«Δυο φορές πήγαμε να πληρώσουμε ξένους παίκτες και ήταν κλειστές  οι τράπεζες. Καταφέραμε με φίλους να ανοίξουμε το τραπεζικό σύστημα και να βάλουμε τα λεφτά. Η μια περίπτωση ήταν  του Πίρσμαν. Αν δεν το είχαμε κάνει ήμασταν χαμένοι».

-Ποια είναι σήμερα η  οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ ΟΦΗ;
«Υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα. Τα εν οίκω μη εν δήμω. Δεν γίνεται να βγάζουμε δημόσια όλα αυτά τα πράγματα. Πολλοί περιμένουν στην γωνία τον ΟΦΗ. Αν ενδιαφερθεί ένας σοβαρός επενδυτής , υπάρχει ο τρόπος να ενημερωθεί.

-Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται  να γίνει φέτος;
“Η ομάδα πρέπει να κάνει μια σφιχτή πολιτική. Εκτός και αν θέλουμε να είναι μια φούσκα. Χρειάζεται ένα προσεκτικό πλάνο. Για μένα χρειάζεται ένα Γενικός Διευθυντής. Για να τρέχει τα καθημερινά θέματα και να έχει την εμπειρία και τις ικανότητες να τα χειριστεί. Όταν  διοικείς μια εταιρεία όπως είναι ο ΟΦΗ πρέπει σε κάθε στιγμή το μάτι σου και το αυτί σου να είναι ανοιχτό. Μπορεί να έχει ένα κόστος, αλλά η ΠΑΕ θα γλυτώσει χρήματα και θα προλάβει πολλά δεινά. Η ομάδα χρειάζεται ζεστό χρήμα. 1-2 εκ. ευρώ. Αν υπήρχαν αυτά η ομάδα με τα έσοδα που αναμένει θα προχωρούσε με ευκολία.Τώρα πρέπει να κρατάει ένα περίσσευμα  για τις παλιές οφειλές. Που είναι αμείλικτες.Στην Σούπερ Λίγκ τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Από τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε την επόμενη αδειοδότηση στις 31/12. Από ότι λένε θα γίνει από όργανα της ΟΥΕΦΑ. Πιθανόν από κάποιες ελεγκτικές εταιρείες.  Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ηρεμία. Από σήμερα πρέπει να βλέπουμε την επόμενη αδειοδότηση.  Eπίσης ο  ΟΦΗ πρέπει να αποκτήσει ξανά φίλους. Χρειάζονται καλές δημόσιες σχέσεις. Εχει κάνει πολλούς εχθρούς. Πρέπει στο θέμα αυτό να οργανωθούμε καλύτερα. Να δημιουργήσουμε ξανά δεσμούς και ανθρώπους και με ομάδες».

-Τι σας μένει από την συμμετοχή σας στο Δ.Σ. της ΠΑΕ ΟΦΗ;
«Το παραγοντιλίκι είναι ψώνιο. Στεναχωρήθηκα  στην Γενική Συνέλευση που έφυγα. Είχαμε απίστευτη χημεία. Υπάρχει ένα μεγάλο δέσιμο. Και αυτός ήταν ένας σημαντικός λόγος της επιτυχίας. Ημασταν μια ψυχωμένη ομάδα. Στεναχωρήθηκα κατά καιρούς για κάποιες κριτικές από τον κόσμο για την διοίκηση. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν βάλει  το κεφάλι τους στον ντορβά. Μπορεί να μην είχαμε την οικονομική δυνατότητα να βάλουμε λεφτά. Όμως  για τις εγγυητικές και τα δάνεια, κάποιοι έχουν βάλει το κεφάλι τους. Και το έχουν ακόμη. Δεν είναι λίγο αυτό. Η συσπείρωση του κόσμου, το πάθος και η ψυχή της ομάδας, του προπονητή και των παικτών,  του Μαχλά, η εμπειρία του προέδρου του Ερασιτέχνη ΟΦΗ σε κάποια σημαντικά θέματα, η μάχες των νομικών, η παρουσία του δημάρχου, η ενότητα της διοίκησης, , έστειλαν ένα δυνατό  μήνυμα. Αυτά μας έκαναν να πετύχουμε».