Η καρδιά ήταν η πρόφαση, για άλλους λόγους έφυγα

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

17 χρόνια μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευγένιου Γκέραρντ να αποχωρήσει από τον ΟΦΗ το Gentikoule ανοίγει τον φάκελο και καταγράφει το γιατί το πρόβλημα υγείας ήταν μια δικαιολογία (καθώς προέβλεπε τις κακές στιγμές που θα έρχονταν) όπως και τι είχε πει ο ίδιος.

Ήταν 31 Μαρτίου του 2000 όταν ο Ευγένιος Γκέραρντ σόκαρε όλο τον ΟΦΗ αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο ανακοινώνοντας την απόφαση του να αποχωρήσει από το «τιμόνι» της ομάδας μετά από μια 15χρονη πετυχημένη παρουσία. Η απόφαση του προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο σοκ αφού η σαιζόν 1999 – 2000 ήταν από τις καλύτερες της σύγχρονης ιστορίας του ΟΦΗ καθώς η ομάδα είχε εξασφαλίσει την έξοδο στην Ευρώπη αρκετές αγωνιστικές πριν το τέλος ενώ έπαιζε και το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα σημειώνοντας μεγάλες νίκες.

Όντας ο άνθρωπος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του ΟΦΗ και με την δική του αποχώρηση άλλαξε ριζικά, προς το χειρότερο, η μετέπειτα πορεία του συλλόγου. Ο ΟΦΗ στα χρόνια που ακολούθησαν δεν έφτασε ποτέ στο επίπεδο που είχε την 15ετια 1985 – 2000.

Σε εκείνη την συνέντευξη τύπου, παρουσία και του Παντελή Μυριοκεφαλιτάκη, ο Ευγένιος Γκέραρντ ανακοίνωσε την απόφαση του επικαλούμενος πρόβλημα υγείας το οποίο δεν του επέτρεπε να ασκεί τα καθήκοντα του προπονητή. Όπως αποδείχθηκε μετέπειτα, ήταν μια πρόφαση μιας και ο ίδιος δούλεψε σε αρκετές ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Ηρακλής και το ΑΠΟΕΛ.

1

Το Gentikoule γυρίζει πίσω 17 χρόνια πίσω και υπενθυμίζει τι συνέβη το μακρινό, πλέον, 2000

Η επέμβαση στην καρδιά
Το πρώτο «καμπανάκι» σε θέματα υγείας είχε χτυπήσει τον Φλεβάρη του 2000. Ο Γκέραρντ αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του και κάτω από άκρα μυστικότητα έφυγε για την Ολλανδία όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Την είδηση δεν την γνώριζε κανένας ενώ «επίσημα» είχε γίνει γνωστό ότι είχε μεταβεί στην Ολλανδία για προσωπικούς λόγους. Ο ίδιος προχώρησε σε επέμβαση βάζοντας «μπαλονάκι» ενώ μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα κάθισε στον πάγκο του ΟΦΗ σε εκτός έδρας παιχνίδι.

Η ανακοίνωση αποχώρησης
Στις 31 Μαρτίου 2000, ο Ευγένιος Γκέραρντ ανακοινώνει την αποχώρηση του από τον πάγκο του ΟΦΗ δημιουργώντας ένα σοκ στην Κρήτη και όχι μόνο! Μαζί του στην συνέντευξη τύπου είναι ο Παντελής Μυριοκεφαλιτάκης ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς αποθεωνόταν από φίλους και αντιπάλους αφού όλοι θεωρούσαν ότι ήταν οριστική η αποχώρηση του από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

2

Πρόφαση ο λόγος υγείας όπως αποδείχθηκε μετέπειτα
Η μετέπειτα παρουσία του στους πάγκους άλλων ομάδων αποδείχθηκε ότι ήταν μια δικαιολογία για τον Ολλανδό που είχε καταλάβει ότι πλέον ο ΟΦΗ δεν θα ήταν όπως τον είχε συνηθίσει. Και απλά επικαλέστηκε το πρόβλημα υγείας, υπαρκτό μεν – όχι σοβαρό δε, προκειμένου να αποχωρήσει από τον ΟΦΗ.

Η Τζίγκερ – εποχή και το… σκάψιμο από παράγοντες του ΟΦΗ
Οι πληροφορίες και το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρουν ότι στο διάστημα που είχε προηγηθεί και ενώ ο ΟΦΗ πήγαινε τρένο στο πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς, είχαν υπάρξει προβλήματα στην σχέση του με μέλη της τότε διοίκησης. Και δεν αναφερόμαστε σε πρωτοκλασάτα πρόσωπα της τότε διοίκησης (Μυριοκεφαλιτάκης, Καζανάκης). Ο Γκέραρντ ενημερώθηκε για την κριτική προς το πρόσωπο του ενώ ακόμα πιο έντονη έγινε η δυσαρέσκεια του όταν πληροφορήθηκε ότι αυτά μεταφέρονται και προς τον κόσμο του ΟΦΗ.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πλήρη απενεργοποίηση του Βαρδή Βαρδινογιάννη. Ο τελευταίος ήταν εκείνος που είχε πλήρη συνεργασία με τον Γκέραρντ, πολύ περισσότερο μετά τον θάνατο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη το 1996, ωστόσο τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον υποχρέωσαν να παραδώσει την ομάδα, άτυπα πάντα, σον Τζίγκερ. Εκείνος δεν ασχολήθηκε ποτέ με τον ΟΦΗ ενώ και ο Ολλανδός είχε καταλάβει ότι πλέον ο ΟΦΗ δεν θα ήταν αυτός που ήταν επί της δικής του θητείας. Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Γκέραρντ είχε αρχίσει όταν έβλεπε ότι του έμπαιναν εσωτερικές τρικλοποδιές που αργότερα φανερώνονταν στα δικά του μάτια.

Η παραδοχή Γκέραρντ μετά από 14 χρόνια
Έπρεπε να περάσουν 14 ολόκληρα χρόνια για να παραδεχτεί ο Ευγένιος Γκέραρντ ότι οι λόγοι αποχώρησης του δεν είχαν να κάνουν με το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο μεγάλος Ολλανδός μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα με την καρδιά του ήταν μια δικαιολογία και τίποτα παραπάνω. Ο Γκέραρντ παραδέχτηκε το λάθος του, να πει δηλαδή ότι αποχώρησε για λόγους υγείας, και επικαλέστηκε τα παραπάνω – δηλαδή την ενασχόληση πλέον του Τζίγκερ με τα κοινά του ΟΦΗ. «Το λάθος μου ήταν ότι όταν είχα πει ότι σταματάω για λόγους υγείας. Ήταν και αυτός ένας λόγος που σταμάτησα αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι δεν ήθελα να μείνω γιατί έβλεπα ότι μ τον Τζίγκερ στο τιμόνι ο ΟΦΗ δεν μπορούσε να περιμένει πολλά πράγματα. Ο Θόδωρας και ο Βαρδής αγαπούσαν τον ΟΦΗ αλλά ο Τζίγκερ δεν είχε το συναίσθημα» ήταν τα λόγια του Ευγένιου Γκέραρντ που έκανε μια αποκατάσταση των δηλώσεων που είχε προχωρήσει τον Μάρτιο του 2000.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook