«Όραμα μου είναι να παίξει ο ΟΦΗ στην Ευρώπη»

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Αποκαλυπτικός, ειλικρινής και αυθεντικός. Ο Νίκος Παπαδόπουλος μίλησε στο Gentikoule σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης όπου μίλησε για τους πάντες και τα πάντα αλλά και για τον μεγάλο προσωπικό στόχο που βάζει για τον ΟΦΗ. Σε μια συνέντευξη 2.200 λέξεων λέει πολλά και άκρως ενδιαφέροντα.

Το ραντεβού κλείστηκε για την προηγούμενη Παρασκευή αφού έγινε αρχικά η συνεννόηση με τον Υπεύθυνο Τύπου της ΠΑΕ ΟΦΗ Γιώργο Κορτσιδάκη και εν συνεχεία με το Νίκο Παπαδόπουλο. Τον συνάντησα στο ξενοδοχείο Montana όπου διέμενε η αποστολή του ΟΦΗ και η αλήθεια είναι πως τον βρήκα ιδιαίτερα χαλαρό μιας και η προετοιμασία έφτανε στο τέλος της χωρίς να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Λόγω του ότι η συνέντευξη έγινε την προηγούμενη Παρασκευή, μας πρόλαβαν οι εξελίξεις σε διάφορα θέματα (π.χ. Κώτσιου, Παπαστεριανού).

Πως νιώθεις που συμμετέχεις στην πρώτη σου προετοιμασία ως προπονητής του ΟΦΗ και όχι ποδοσφαιριστής της ομάδας;

«Πλέον, σαν προπονητής το έχω συνηθίσει και για εμένα αυτό που έχει σημασία είναι ότι είμαι σε μια ομάδα που θέλω να είμαι. Το καλό είναι ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά με την έννοια ότι το 95% του ρόστερ είναι ήδη στην ομάδα, δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό που γίνεται. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το ρόστερ της ομάδας και υπάρχει μεγάλη ποιότητα».

“Πολλές φορές σκέφτηκα να φύγω, δεν έχασα όμως την ελπίδα μου για τον ΟΦΗ”

Τι σκεφτόσουν κατά την διάρκεια του Ιούνη όταν όλα έδειχναν ότι ήταν στον «αέρα»;

«Η αλήθεια είναι ότι επειδή είχα συμφωνήσει με την προηγούμενη διοίκηση και έβλεπα πως όλα πήγαιναν πίσω, είχα την στενοχώρια μου για την ομάδα και επειδή έβλεπα πως δεν θα γίνονταν όλα όσα είχα στο μυαλό μου και κυρίως το όραμα που είχα για τον ΟΦΗ. Ευτυχώς όμως όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους και είναι σημαντικό ότι γίνονται πράγματα».

Μπήκε καθόλου στο μυαλό σου η σκέψη της αποχώρησης;

«Πολλές φορές σκέφτηκα να φύγω όμως πέρα από την αγάπη μου για την ομάδα, είμαι επαγγελματίας, ζω από αυτό και ήδη είχα απορρίψει δύο προτάσεις. Σκεφτόμουν πως αν περνούσε ο χρόνος να μην είχα άλλες προτάσεις γιατί ήταν αβέβαια ακόμα και η συμμετοχή της ομάδας. Έπρεπε να σκεφτώ σαν επαγγελματίας».

Τι ήταν αυτό που σκεφτόσουν και δεν το έκανες πράξη;

«Ποτέ δεν έχασα την ελπίδα μου ότι κάτι θα συμβεί σε μια ομάδα όπως είναι ο ΟΦΗ. Το άλλο ήταν ότι παρότι υπήρχε μια διοικητική αναταραχή, κάθε μέρα γινόταν πραγματικότητα αυτό που είχα στο μυαλό μου για το «Βαρδινογιάννειο». Δεν σου κρύβω ότι δεν ήθελα να αφήσω στην μέση αυτό που είχα στο μυαλό μου και βέβαια σημαντικό ρόλο έπαιξε και η οικογένεια μου».

Σε πείραξαν καθόλου οι υποσχέσεις από την πλευρά των μετόχων και η στάση τους στην συνέχεια;

«Με πείραξε υπό την έννοια ότι για να μείνω στην ομάδα, πέρα από την αγάπη μου για εκείνη – δεν μπορείς να πετύχεις αν δεν έχεις σωστό πλάνο και σωστό προγραμματισμό. Οι εγγυήσεις που μου έδιναν ήταν μόνο στα λόγια και δυστυχώς όλα έμεναν πίσω. Έβλεπα ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας πως αυτό που είχαμε συμφωνήσει, δεν γινόταν πράξη. Όμως δεν έχασα ποτέ την πίστη μου και μέσω της δικής μου πίεσης, πως θα βρισκόταν λύση».

Παρ’ όλα αυτά βρέθηκε αμέσως λύση μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Φώτη Τσάλο…

«Είναι πολύ θετικό γιατί καταλαβαίνεις πως ενώ τα είχα όλα σχεδόν έτοιμα, όσον αφορά την διαμόρφωση του ρόστερ, εκείνα πήγαιναν πίσω. Μόλις ο πρόεδρος μπήκε στην ομάδα, μιλήσαμε και εννοείται ότι είχαμε προβλήματα στις πρώτες ημέρες γιατί είναι φυσιολογικό αφού δεν γνώριζε τι συνέβαινε στην ομάδα. Όμως, εν συνεχεία όλα κύλησαν ομαλά, πήραμε τους παίκτες που θέλαμε, κρατήσαμε εκείνους που θέλαμε να μείνουν εκτός από έναν – δύο που χάσαμε όπως ήταν ο Βουό. Είναι σημαντικό ότι η ομάδα πλέον λειτουργεί σωστά, οι παίκτες έχουν πάρει χρήματα και αυτό λειτουργεί υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας της ομάδας».

“Ο κόσμος εκτιμά την ειλικρίνεια μου, πάντα λέω ότι σκέφτομαι”

Τι ήταν αυτά που εσύ ήθελες;

«Όταν μίλησα στους μετόχους, τους είχα πει δύο – τρία πράγματα που ήταν σημαντικά για εμένα, πόσο δε μάλλον για τον ΟΦΗ: Να έρχονται παίκτες που να είναι χαρούμενοι που έρχονται στην ομάδα, να βλέπουν ένα αθλητικό κέντρο που θα τους δημιουργεί την όρεξη να προπονούνται και κυρίως να το σέβονται. Γιατί όταν συμβαίνει αυτό, μαθαίνουν και τις υποχρεώσεις τους. Και με μεγάλη χαρά βλέπω στον ΟΦΗ να υπάρχουν παίκτες που είναι χαμογελαστοί και χαρούμενοι. Δεν είναι μίζεροι και δεν υπάρχει μιζέρια στην ομάδα γιατί γνωρίζεις καλά πως η ψυχολογία είναι βασικό συστατικό για τον ποδοσφαιριστή».

Μέχρι στιγμής αυτό που εγώ διακρίνω είναι ότι δίνεις πολύ μεγάλη βαρύτητα στο οικογενειακό κλίμα…

«Έχω ένα προηγούμενο από μια ομάδα που ήμουν τρία χρόνια. Είχα δώσει μεγάλη βάση στα αποδυτήρια και αν βρείτε δηλώσεις παικτών του Ηρακλή θα δείτε ότι είχαμε εξαιρετικό κλίμα. Όμως, αυτό δεν γίνεται τυχαία. Προέρχεται και από τον χαρακτήρα των παικτών, εγώ έδωσα μεγάλη βάση σε αυτό το κομμάτι και πιστεύω πως το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό εξαρτάται και από τα αποδυτήρια γιατί όλοι οι προπονητές και όλοι οι παίκτες λέμε καλά λόγια πριν τα επίσημα όμως εμείς πρέπει να το κάνουμε πράξη γιατί αυτό που μετράει στο τέλος είναι οι νίκες».

Αυτό που είδαμε από τον ΟΦΗ της προηγούμενης περιόδου, είναι ο ΟΦΗ που έχεις στο δικό σου μυαλό;

«Δεν είναι ακριβώς όπως το έχω στο μυαλό μου και όπως θέλω να παίζει η ομάδα. Κάποια στοιχεία τα βγάλαμε μέσα στην προηγούμενη σεζόν, νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο το πλάνο μου μέσα στο γήπεδο. Έχω πει πολλές φορές ότι για εμένα είναι σημαντικό το σε ποια ομάδα είσαι προπονητής και η κουλτούρα του κόσμου. Το τι θέλει να βλέπει εκείνος μέσα στο γήπεδο και εγώ δεν μπορώ να είμαι αντίθετος σε αυτά τα κομμάτια. Δηλαδή, η ομάδα να είναι κυρίαρχη μέσα στο γήπεδο, να πετυχαίνει αρκετά γκολ και να κερδίζει εύκολα. Βέβαια, κάποιες ομάδες ήρθαν διαλυμένες με αποτέλεσμα να βάλουμε πέντε και έξι γκολ. Ο στόχος μου είναι να έχει την πλήρη κατοχή του παιχνιδιού, να πρεσάρει ψηλά, να παίρνει τα αποτελέσματα και να το ευχαριστιέται ο κόσμος».

Πάντως είναι γεγονός ότι μπορεί να έλειπες από το Ηράκλειο και τον ΟΦΗ για 18 χρόνια, η σχέση σου με τον κόσμο δεν μειώθηκε αλλά έγινε ακόμα πιο στενή

«Δεν κρύβομαι και έχει να κάνει με την αλήθεια. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να λέω πάντα αυτό που έχω στο μυαλό μου. Όχι έχω να πω, θα το πω. Και στους παίκτες και στον πρόεδρο και στον κόσμο και επειδή εκείνος το αντιλαμβάνεται, έχει χτίσει αυτήν την σχέση με εμένα».

“Εάν είμαι σε 3 χρόνια στον ΟΦΗ, θέλω το 50% του ρόστερ να είναι Κρητικοί”

Ποιοι είναι οι πρώτοι στόχοι που θέτει ο Νίκος Παπαδόπουλος;

«Όραμα είναι να βγάλουμε παίκτες, να επιστρέψουμε στην Σούπερ Λιγκ, να φτιαχτούν τα γήπεδα στο «Βαρδινογιάννειο», όραμα είναι να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα προπόνησης από τις ακαδημίες μέχρι και την πρώτη ομάδα. Το όραμα μου είναι να παίξει ο ΟΦΗ στην Ευρώπη».

Είναι ρεαλιστικός στόχος η επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

«Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς μια ομάδα που θα το πετύχει. Μετά να προστατευτεί η ομάδα και είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουν όλοι. Εάν η ομάδα έχει σωστές βάσεις, τότε να είσαι σίγουρος ότι ο ΟΦΗ θα μπορεί να το πετύχει σε δύο – τρία χρόνια. Όμως αυτό προϋποθέτει πράξεις και όχι λόγια. Στα λόγια μπορώ να το κάνω και εγώ. Αν δεν υπάρχουν βάσεις, τότε όλο το οικοδόμημα να καταρρεύσει σε μια ημέρα».

Και το «όραμα» στο οποίο αναφέρθηκες τόσες φορές…

«Ο πρώτος και βασικός στόχος είναι να επιστρέψει η ομάδα στην Σούπερ Λιγκ και να ξεφύγει από αυτήν την κατηγορία. Προσπάθησα μαζί με τους συνεργάτες μου και τον τεχνικό διευθυντή να δημιουργηθεί μια ομάδα που να μην είναι μόνο για την φετινή σεζόν και η οποία αποτελείται από παίκτες που θα μπορούν να βοηθήσουν για 2-3 χρόνια ακόμα. Υπάρχει ένας καλός κορμός, με νεαρούς παίκτες και αυτήν την στιγμή ο μ.σ. ηλικίας είναι 25,6 χρονών. Υπάρχουν παίκτες με εμπειρία από την Σούπερ Λιγκ και από τα τμήματα υποδομής. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε έλλειψη οργάνωσης, γίνεται καλή δουλειά αλλά πρέπει να βελτιωθεί η ομάδα. Πιστεύω πολύ σε αυτά τα παιδιά, ακόμα και στους παίκτες που είναι δανεικοί. Ο ΟΦΗ πρέπει να οργανώσει ένα δίκτυο σε όλη την Κρήτη ώστε σε τρία χρόνια, εάν εγώ είμαι προπονητής, το 50% του ρόστερ του ΟΦΗ να αποτελείται από Κρητικούς. Ήδη έχουμε 12 παίκτες από το νησί και θα πρέπει να το στηρίξουμε όλοι μας, μαζί και ο κόσμος».

“Όσο είμαι εγώ στον ΟΦΗ δεν θα αφήσω να συμβεί αυτό που συνέβη στον Ηρακλή”

Πως σε βοηθάει η εμπειρία σου στον Ηρακλή και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά;

«Βεβαίως με βοηθάει. Στον Ηρακλή είχαμε στήσει ένα σωστό πλάνο αλλά έχουν γίνει τόσα τραγικά λάθη που δεν μπορώ να το εξηγήσω. Ο Ηρακλής είχε μια ομάδα όπως ο φετινός ΟΦΗ και πήρε 18 ομάδες από Β’ και Γ’ Εθνική που τώρα οι περισσότεροι παίζουν στην Σούπερ Λιγκ και είχαν μεταπωλητική αξία. Θέλει προσπάθεια για να καταστραφεί αυτό το οικοδόμημα. Όσο είμαι εγώ είμαι στον ΟΦΗ δεν θα το αφήσω να συμβεί αυτό το πράγμα. Το φετινό μπάτζετ κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα από ότι είχαμε συμφωνήσει στην αρχή και είναι χαμηλότερο. Αυτό προσπαθούμε να το προστατεύσουμε ώστε η ομάδα να μην έχει χρέη γιατί γνωρίζεις καλά ότι στην Football League δεν υπάρχουν έσοδα και οι πρόεδροι «ματώνουν». Επί ευκαιρίας, θέλω να ζητήσω από τους μετόχους να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και να είναι σίγουροι ότι θα δουν ωραία πράγματα».

Τι διαφορές εντοπίζεις στο φετινό με το προηγούμενο πρωτάθλημα;

«Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε την δική μας ομάδα και πως θα την προστατεύσουμε. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να το δει η διοίκηση. Εγώ και οι συνεργάτες μου θα φροντίσουμε ώστε η ομάδα να είναι καλή μέσα στο γήπεδο. Βλέπω ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες που θα είναι ένα επίπεδο πάνω όπως ο Απόλλωνας Πόντου, τα Τρίκαλα και βέβαια εμείς με τον Άρη που είμαστε τα φαβορί. Βέβαια, τον τίτλο του φαβορί πρέπει να τον αποδεικνύεις μέσα στο γήπεδο και όχι στα λόγια. Για αυτό είπα πριν. Καλά είναι όλα όσα λέμε τώρα όμως αυτό που μετράει είναι το να κερδίζουμε στο πρωτάθλημα».

“Σκοπός είναι να γίνει μια μεταγραφή, θα ήταν καλό να γίνει και δεύτερη”

Έχεις πει αρκετές φορές ότι σου αρέσει να έχεις παίκτες που να είναι «πολυθεσίτες»

«Αυτό έχει γίνει γιατί δεν θέλω να κάνουμε ένα μεγάλο μπάτζετ. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να διαλέξεις παίκτες που να παίζουν σε παραπάνω από μια θέσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή. Έχω τέσσερις – πέντε παίκτες που μπορούν να το κάνουν αυτό και αυτό το στοιχείο μας βοήθησε να μικρύνουμε  το μπάτζετ. Έχουμε μεγάλη ποιότητα στην επίθεση, προσωπικότητα στην άμυνα μας, καλούς τερματοφύλακες και αυτήν την στιγμή έχουμε μια έλλειψη για να γεμίσει το ρόστερ γιατί καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν τιμωρίες και τραυματισμούς. Το τελευταίο κομμάτι που θέλουμε να βάλουμε στο ρόστερ είναι ξεκάθαρο. Έχουμε έναν αμυντικογενή μέσο, το Νάστο. Το πρωτάθλημα έχει πολλά παιχνίδια και πρέπει να προβλέψεις το πώς πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και πιστεύω πως το κενό θα καλυφθεί. Σκοπός είναι να γίνει σίγουρα μια μεταγραφή, θα ήταν καλό να γινόταν και δεύτερη».

Πως νιώθεις που συνεργάζεσαι με τον Ηλία Κώτσιο από τρίτη διαφορετική ματιά αφού ήσασταν συμπαίκτες, μετά τον είχες παίκτη και τώρα είναι τεχνικός διευθυντής;

«Είναι εύκολο γιατί γνωρίζουμε από ποδόσφαιρο, γνωρίζουμε τον ΟΦΗ, γνωριζόμαστε από παλιά και συνεννοούμαστε με δύο κουβέντες το τι πρέπει να γίνει. Αυτά τα πράγματα, θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλύτερο βαθμό από την προηγούμενη σεζόν. Όσον αφορά την προετοιμασία μας, τα συμπληρώματα διατροφής, τον ρουχισμό μας. Ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε έτσι και ότι θα γίνει πραγματικότητα αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας».

Και σίγουρα είναι κάτι όμορφο για εσένα που γύρισες και είδες παλιά, γνώριμα πρόσωπα όπως ο Γιώργος Στεφανουδάκης ή ο Λεωνίδας Σακούτης

«Είναι συγκινητικό. Βεβαίως μου λένε πράγματα που έχουν συμβεί στον ΟΦΗ και στενοχωριέμαι γιατί δεν περίμενα ποτέ ότι σε αυτήν την ομάδα θα συνέβαιναν αυτές οι καταστάσεις. Όμως, δεν πρέπει να κοιτάζουμε το τι έχει γίνει αλλά το πώς θα βελτιώνουμε την ομάδα στο πως θα την ανεβάσουμε επίπεδο. Θα πρέπει να υπάρχει επαγγελματισμός, να κάνει ο καθένας την δουλειά και να μην κοιτάζει το τι έγινε παλιά αλλά σήμερα».

“Ο ΟΦΗ πρέπει να προστατεύτει για να μην συμβεί αυτό που έγινε πέρυσι”

Ο κόσμος του ΟΦΗ πότε θα είναι σε θέση να δει την ομάδα σε απόλυτο βαθμό ετοιμότητας;

«Η ομάδα θα είναι έτοιμη την έβδομη εβδομάδα της προετοιμασίας με βάση τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει. Αυτήν την στιγμή η προπόνηση μας έχει να κάνει με την φυσική κατάσταση και το τακτικό κομμάτι όμως υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα μπουν μετά την πέμπτη εβδομάδα».

Τι πρέπει να γίνει ώστε ο ΟΦΗ να λειτουργήσει σαν σοβαρό και σωστό οργανισμό;

«Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους ρόλους και το τι θα κάνει ο καθένας. Αγωνιστικά η ομάδα πρέπει να έχει μια νοοτροπία του στυλ να μπαίνει μέσα στο γήπεδο και να κερδίζει όλους τους αντιπάλους. Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα αν η ομάδα λειτουργεί σωστά, από τον προπονητή μέχρι και τον φροντιστή. Έχω εμπιστοσύνη στον χαρακτήρα των παικτών και την ποιότητα της ομάδας. Από εκεί και πέρα, η προστασία της ομάδας είναι δουλειά της διοίκησης».

Πολύς λόγος γίνεται για την προστασία του ΟΦΗ από εξωγενείς παράγοντες…

«Στην πράξη φάνηκε ότι δεν έγινε και ήταν πασιφανές ότι η ομάδα δεν είχε προστασία και γίνονταν αυτά που γίνονταν στο πρωτάθλημα με τις ομάδες που ήταν μπροστά».

Περιμένεις ανάλογα φαινόμενα και φέτος;

«Ευελπιστώ πως όχι. Για αυτό λέω και ξαναλέω ότι εμείς πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας. Ο ΟΦΗ είναι μια καθαρή ομάδα, κοιτάζει πως πρέπει να κερδίζει και συγχρόνως να προστατευτεί από τέτοιου είδους φαινόμενα».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook