Ο μεγάλος Αλεσάντρο Ίσις θυμάται στο Gentikoule: «Θέλαμε να γράψουμε ιστορία για τον ΟΦΗ και την Κρήτη!»

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

25 χρόνια μετά την κατάκτηση του κυπέλλου και η καρδιά του Αλεσάντρο Ίσις παραμένει «ασπρόμαυρη». Ο μεγάλος Χιλιανός μιλάει στο Gentikoule και θυμάται λεπτομέρειες και στιγμές από την μαγική βραδιά.

Περιμέναμε να διαπιστώσουμε ποια ήταν η διαφορά ώρας με την Χιλή και αφού το βρήκαμε, τον ψάξαμε στο τηλέφωνο. Ο Αλεσάντρο Ίσις βλέποντας αριθμό από την Ελλάδα, το σήκωσε αμέσως. Άλλωστε, ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την χώρα μας αφού και η ίδια η οικογένεια του αισθάνονται… Έλληνες καθώς δύο από τα παιδιά του γεννήθηκαν στο Ηράκλειο.

Πριν καν προλάβουμε να του πούμε τον λόγο που του τηλεφωνήσαμε, το «σκυλί» της μεσαίας γραμμής του ΟΦΗ κατάλαβα αμέσως. «Ξέρω, ξέρω Μανώλη και θυμάμαι. Είναι η ημέρα που πήραμε το κύπελλο Ελλάδας» ήταν τα λόγια του Ίσις που μας έβαλε αμέσως στο «παιχνίδι».

Ο ίδιος πάντα απολαυστικός, μας μιλάει για εκείνην την βραδιά γυρίζοντας πίσω το ρολόι του χρόνου 25 ολόκληρα χρόνια.

Αλεσάντρο, τι θυμάσαι από εκείνο το τελευταίο 24ωρο;

«Δεν αλλάξαμε προετοιμασία, ειδική για εκείνο τον αγώνα. Ο Γκέραρντ ήταν πάντα ένας προπονητής που στηριζόταν πολύ στην ψυχολογία. Το ίδιο έκανε και εκείνο το βράδυ».

Θυμάσαι, τι σας είπε πριν βγείτε από τα αποδυτήρια;

«Προσπάθησε να μας ανεβάσει την ψυχολογία. Και το έκανε πολύ εύκολα. Εκείνη την ημέρα, άρχισε να μας μιλάει για τον αγώνα και γνωρίζαμε όλοι πόσο σωστά και σοβαρά ήταν αυτά που μας έλεγε. Όμως, αυτό που μας είπε και συμφωνήσαμε και εμείς ήταν ότι «πάμε για να γράψουμε ιστορία για τον ΟΦΗ».

Σίγουρα, ήταν κάτι πρωτόγνωρο και για τον ΟΦΗ εκείνης της περιόδου…

«Μα και εμείς οι παίκτες θέλαμε να μείνουμε στην ιστορία της ομάδας. Θέλαμε να γράψουμε ιστορία για τον ΟΦΗ και την Κρήτη. Είχαμε πολύ καλή ομάδα και απέναντι μας ήταν μια ομάδα που δεν ήταν στις μεγάλες αλλά είχε πολύ καλούς παίκτες. Όμως, εμείς ήμασταν αποφασισμένοι να φέρουμε το κύπελλο στην ομάδα και την Κρήτη».

Πως νιώσατε όταν ο Γκέραρντ ανακοίνωσε ότι βασικός τερματοφύλακας είναι ο Μύρων Σηφάκης που εκείνη την χρονιά ήταν αναπληρωματικός αλλά και νεαρός σε ηλικία;

«Κοίταξε, τα πέναλτι είναι τύχη. Όταν κάνεις προπόνηση, προπονείσαι για να μαθαίνεις να αποκρούεις καλά. Πιστεύω ότι εκείνη η βραδιά έγινε για να γράψει ιστορία ο Μύρωνας. Ο Θεός σου δίνει μια ημέρα για να γίνεις ήρωας και ευτυχώς για εμάς ήταν η ημέρα του Μύρωνα».

Και ήταν ο μοναδικός σου τίτλος στην καριέρα σου στον ΟΦΗ;

«Ναι, φίλε και ήταν φανταστικό αυτό που περάσαμε εκείνη την ημέρα. Είναι ένας τίτλος που θα τον θυμάμαι για πάντα. Πέντε χρόνια έμεινα στον ΟΦΗ, όλες εκείνες οι στιγμές είναι στο μυαλό μου και δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Φαντάσου φίλε ότι τώρα βλέπω δύο ονόματα στο Euro, του Σηφάκη και του Σαμαρά και θυμάμαι ότι πριν από 20 χρόνια ήμουν συμπαίκτης με τους πατεράδες τους».

Τι έκανε την διαφορά στον ΟΦΗ εκείνης της εποχής;

«Ο ΟΦΗ είχε παίκτες με μεγάλη εμπειρία και ψυχολογία νικητή. Μπήκαμε μέσα για να γράψουμε ιστορία, δεν σκεφτόμασταν τίποτα άλλο και αυτό το στοιχείο έκανε την διαφορά. Από εκείνη την ομάδα δεν ξεχωρίζει κανένας. Όλοι ήμασταν ένα και αποφασισμένοι για να πάρουμε το κύπελλο».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook