Transfer Stories: “Φάκελος” Μονιάκης

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Με αφορμή την επιστροφή του Μανώλη Μονιάκη, οι Transfer Stories επιστρέφουν και αποκαλύπτουν παρασκήνια και άγνωστες λεπτομέρειες από την μεταγραφή του τον Δεκέμβριο του 2006 και τον “πόλεμο” που κυρήχθηκε, τότε, με τον Εργοτέλη λόγω της “αρπαγής” του τότε 18χρονου αριστερού μπακ.

Παρότι είναι μόλις 29 χρονών, ο Μανώλης Μονιάκης είναι επαγγελματίας από τα 18 του χρόνια. Είκοσι ημέρες μετά την ενηλικίωση του (γεν. 9/11/1988), τον Δεκέμβριο του 2006 βάζει την υπογραφή του στο πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στον αγαπημένο του ΟΦΗ. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει το ποδόσφαιρο από τις ακαδημίες του Δημήτρη Παπαδόπουλου και όταν ο παλαίμαχος άσος του ΟΦΗ συνεργάστηκε με τον Εργοτέλη τότε αυτομάτως μετακόμισε και ο Μανώλης Μονιάκης στο Μαρτινένγκο.

Ο Μονιάκης είχε κάνει όνομα από πολύ μικρή ηλικία και στο ποδοσφαιρικό Ηράκλειο ήταν γνωστό ότι ήταν ΟΦΗΤΖΗΣ μέχρι… κόκκαλο. Λίγα χρόνια μετά η αγάπη του για τον ΟΦΗ τον οδήγησε στο να “χτυπήσει” στην αριστερή του γάμπα και ένα τατουάζ με το φίδι. Ο Μονιάκης συζητάει με τον ΟΦΗ κρυφά από τον Εργοτέλη αφού παρότι δεν βρίσκεται στα πλάνα του Καραγεωργίου για να υπογράψει, γνωρίζει ότι αν ενημερώσει τον σύλλογο τότε αυτομάτως εκείνος θα του κόψει τον δρόμο αν και δεν υπολογίζεται από τον Καβαλιώτη τεχνικό.

Ο Μάουρερ πάει “ινγκόγνιτο” να τον δει στην Αθήνα

 

Πάμε όμως στην τελευταία ημέρα του Νοέμβρη του 2006. Στο Ηράκλειο σκάει η είδηση από την εφημερίδα “Τόλμη” ότι ο ΟΦΗ παίρνει από τον Εργοτέλη τον 18χρονο αριστερό μπακ Μανώλη Μονιάκη. Την είδηση την επιβεβαιώνει ο τότε τεχνικός του ΟΦΗ Ράινερ Μάουρερ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί: “Πήραμε έναν ταλαντούχο παίκτη που μπορεί να είναι κοντά στην 18αδα της ομάδας μας. Θεωρώ ότι έχει πιθανότητες να μπει γρήγορα στην ομάδα μας. Όχι σαν βασικός στην αρχή αλλά περισσότερο σαν αλλαγή. Μέχρι το τέλος της σεζόν θα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα γι’ αυτόν”.

Ο Γερμανός προπονητής ως πρώην τεχνικός των υποδομών της Μόναχο 1860 είχε μεγάλη διάθεση να δουλεύει με μικρά παιδιά. Για χάρη του Μονιάκη έχει πάει “ινγκόγνιτο” στην Αθήνα για να παρακολουθήσει το παιχνίδι της εθνικής νέων κόντρα στην Φινλανδία. Ο Μάουρερ εντυπωσιάζεται από τον, τότε, 18χρονο αριστερό μπακ και δίνει εντολή στον Φανούρη Βατσινά για να προχωρήσει στην μεταγραφή του Μανώλη Μονιάκη.

Οι επαφές του ΟΦΗ με τον Μονιάκη είναι τάχιστες. Στον ΟΦΗ ποντάρουν στην παθολογική αγάπη του παίκτη για τον σύλλογο, όπως και του πατέρα του, και τον κλείνουν αμέσως.

Ο Μανώλης Μονιάκης δίνει στον γραφών και τον Athletic Radio 104,2 την πρώτη του συνέντευξη και ουσιαστικά με αυτήν συστήνεται στον κόσμο του ΟΦΗ: “Είμαι ΟΦΗ και δεν το κρύβω και εγώ αλλά και όλη η οικογένεια μου και είμαι πολύ χαρούμενος που θα αγωνίζομαι σε αυτήν την ομάδα. Εγώ θέλω να παίξω στον ΟΦΗ για πολλά χρόνια και για αυτόν τον λόγο υπέγραψα για τέσσερα χρόνια. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του κυρίου Μάουρερ που μου έδειξε από την αρχή ότι με θέλει στην ομάδα και πως με υπολογίζει”.

Στον Εργοτέλη τον περίμεναν για προπόνηση και αυτός υπέγραφε στον ΟΦΗ

Φυσικά το θέμα έχει διαστάσεις στην πόλη του Ηρακλείου καθώς μπορεί ο ΟΦΗ να ενήργησε νομότυπα αλλά στον Εργοτέλη δεν έκρυψαν ότι ενοχλήθηκαν με αποτέλεσμα να κάνουν λόγο για μεθόδευση. Μια ημέρα μετά, ο Νίκος Καραγεωργίου λέει στην συνέντευξη τύπου ότι “παραξενεύτηκα που δεν τον βρήκα στην προπόνηση. Ο Μονιάκης άμεσα δεν μπορούσε να παίξει στην πρώτη ομάδα”.

Μια ημέρα νωρίτερα ο Εργοτέλης βγάζει την ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στον ΟΦΗ: “Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον πρώην ποδοσφαιριστή μας Εμμανουήλ Μονιάκη που επέλεξε έστω και με αυτήν την μεθόδευση να συνεχίσει την καριέρα του στην ΠΑΕ ΟΦΗ και ελπίζουμε να δικαιωθεί για αυτήν. Αδικαίωτη όμως θα μείνει η μεθόδευση που ακολουθήθηκε από τον ίδιο και την ΠΑΕ ΟΦΗ η οποία δεν συμβάλλει στην δημιουργία σχέσεων ευθύτητας και εμπιστοσύνης. Όταν χρειαστούν να τις επικαλεστούν η ιστορία θα τους χαμογελάει ειρωνικά. Εμείς κοιτάμε μπροστά, αυτή είναι η δική μας τακτική…”

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook