Η μπάλα φέρνει βία

Eπιμέλεια:Σπύρος Αλεξάκης

Διαβάζω σήμερα ότι στη Σουηδία άτομο πυροβόλησε προς τον κόσμο που πανηγύριζε για τη νίκη της εθνικής του ομάδας επί της Ν.Κορέας,με αποτέλεσμα να έχουμε δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο Gentikoule.gr

 

Η μπάλα φέρνει βία λοιπόν.
Βασικά ο αθλητισμός φέρνει βία,γιαυτό και με την επικράτηση των χριστιανών στην αρχαιότητα καταργήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες,για να έρθουν πάλι στην ιστορία στα τέλη του 19ου αιώνα με τον Ντε Κουμπερτέν.

Γενικά ο αθλητισμός εξάπτει τα πάθη,για να μιλάμε σοβαρά δηλαδή,το σοβινισμό.
Στην αρχαιότητα δηλαδή είχαμε πολλές περιπτώσεις επεισοδίων,μέχρι και δολοφονίες,μετά τη νίκη ενός αθλητή από άλλη πόλη σε αγώνες.
Στο μεσαιωνικό ποδόσφαιρο που παίζονταν στις ιταλικές πόλεις (πχ Φλωρεντία,βλ.φωτογραφία) στην ουσία ήταν ξύλο με ολίγη από μπάλα,μια από τα ίδια και στις μεσαιωνικές ιπποδρομίες,που η κάθε φαμίλια ή συντεχνία που κατέβαινε με το δικό της αναβάτη,πλακώνονταν με τις υπόλοιπες για ψύλλου πήδημα…

Σήμερα εκτός από τα παραδοσιακά …ξύλα μεταξύ των οπαδών των διαφόρων ποδοσφαιρικών κυρίως κλαμπ,έχουμε και το φαινόμενο της τυφλής βίας σε πανηγυρισμούς για νίκες σε μουντιάλ ή ευρωπαϊκά εθνικών ομάδων.
Δηλαδή να έχουμε το παγκόσμιο ποδοσφαίρου,όπως καλή ώρα τώρα,να κερδίζει η ομάδα της χ,ψ χώρας,να ξεχύνεται ο κόσμος στους δρόμους και εκεί να έχουμε επεισόδια.
Επεισόδια ανάμεσα σε ντόπιους εθνικιστές εναντίον ξένων ή ξένων εναντίον ντόπιων που πανηγυρίζουν.

Θυμάστε τι είχε γίνει σε  μας εδώ στο Euro του 2004.
Είχαμε νεκρούς ξένους ανθρώπους που είχαν βγει να πανηγυρίσουν μαζί με τους οπαδούς της Εθνικής μας ή που βρέθηκαν εκεί που πανηγύριζαν κάποιοι -ρατσιστές- δικοί μας.
Ένας Ουκρανός και ένας Αλβανός είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω…Euro και Χαριστέα (που έβαλε το νικητήριο γκολ στον τελικό),αν και η πραγματική αιτία φυσικά ήταν ο ρατσισμός κάποιων,τα βίαια ένστικτα και η αντικοινωνική τους συμπεριφορά.

Είναι όμως και ο αθλητισμός μία από τις αιτίας,όχι φυσικά ο ίδιος ο αθλητισμός αλλά η αντιπαλότητα που βγάζει ανάμεσα σε χώρες,πόλεις,περιοχές.Η ταύτιση του οπαδού με τον αθλητή ή την ομάδα,που από ένα σημείο και πέρα γίνεται παθολογική και βγάζει άλλα προβλήματα που μπορεί ο καθένας μας να κουβαλάει.

Όπως το να βρίσκεσαι ξένος σε μια άλλη χώρα και να βλέπεις τους ντόπιους να πανηγυρίζουν για κάτι που εσύ δεν μπορείς να πανηγυρίσεις γιατί δεν μπορείς να ταυτιστείς με τον ντόπιο πληθυσμό.
Είσαι,ας πούμε,ξένος από μια μακρινή χώρα και βλέπεις τους ντόπιους Σουηδούς να γιορτάζουν μια δική τους επιτυχία στο Μουντιάλ και εκεί σου γυρνάει η βίδα.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/FZUigvwosBs” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Το ότι ο δράστης ήταν ξένος δεν το ξέρουμε αλλά το υποθέτουμε,αφού είναι πάγια τακτική της Σουηδικής Αστυνομίας να μη δημοσιοποιεί την εθνικότητα των δραστών για να μη δημιουργεί εθνικιστικά πάθη,το Μάλμε όμως είναι μια πόλη-γκέτο με σοβαρό -απ’ό,τι διαβάζω- πρόβλημα γκετοποίησης του τεράστιου αριθμού των ξένων από χώρες της Ασίας και της Αφρικής που ζουν εκεί.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή σε λίγο καιρό θα αρχίσει σιγά-σιγά και το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ,ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η μπάλα είναι απλά μια διασκέδαση και τίποτα παρά πάνω.
Δε θα γίνουμε πιο μάγκες αν κερδίσει η ομάδα μας,ούτε θα ντροπιαστούμε ανεπανόρθωτα αν χάσει,δεν πάρει την κούπα ή υποβιβαστεί.

2 σχόλια

  1. Ενδιαφέρον άρθρο, ειδικά για αρκετούς Κρητικούς Ομιλίτες που τους διακατέχει ένας αδικαιολόγητα υπέρμετρος τοπικισμός που σε ορισμένους ανεγκέφαλους φτάνει τα όρια του σοβινισμού-ρατσισμού. ΚΑΤΩ ΤΑ ΕΘΝΗ

  2. Κάτω-κάτω
    Μόνο που έχεις μπερδέψει το σοβινισμό,με τον τοπικισμό,την τοπική ταυτότητα,με τον εθνικισμό,και τον εθνισμό με το ρατσισμό.
    Σπ.Αλεξακης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *