Ο αντικαπιταλιστικός ΟΦΗ του Μανώλη Δανδουλάκη

Eπιμέλεια:Σπύρος Αλεξάκης

Στο TV Creta χτες ο συνταξιούχος πια δημοσιογράφος Μανώλης Δανδουλάκης είπε πολλά και ενδιαφέροντα. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Προσκεκλημένος στην εκπομπή της Αντιγόνης Ανδρεάκη χτες το μεσημέρι ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Μανώλης Δανδουλάκης – “παλαίμαχος” κυριολεκτικά αφού είχε δώσει δημοσιογραφικές μάχες την εποχή που ο κόσμος του ΟΦΗ πολεμούσε για να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας- μίλησε για τις εκλογές,την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία και φυσικά για το ποδόσφαιρο και τον Όμιλο.

Το πιο ενδιαφέρον όμως σημείο από τη συνέντευξη ήταν εκείνο που αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της μεγαλύτερης ομάδας της Κρήτης.Τότε είχαμε ένα καθεστώς πολυϊδιοκτησίας,είπε,με την οικογένεια Βαρδινογιάννη να ελέγχει περισσότερες της μιας ομάδες,κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα…
Και τώρα έχουμε πολυϊδιοκτησία στον ΟΦΗ;Παγώσαμε όλοι όσοι ακούγαμε εκείνη την στιγμή τα λόγια του.

Στη συνέχεια βέβαια εξήγησε ότι δεν εννοούσε την πολυϊδιοκτησία αλλά το μοντέλο που έχει η ομάδα,το ότι είναι δηλαδή ΠΑΕ,εταιρία με ιδιοκτήτη,ενώ ο ίδιος και το ΚΚΕ προφανώς θα ήθελαν οι ομάδες να μην είναι ανώνυμες εταιρίες και να διοικούνται από το λαό,δηλαδή τους φιλάθλους τους.Για το πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο στο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε αυτή την στιγμή,μας είπε  ότι θα πρέπει να αλλάξει όλη η δομή της κοινωνίας να πάμε σε άλλο σύστημα έξω από τον Καπιταλισμό και εκεί να έχουμε και έναν ΟΦΗ που θα ανήκει στους οπαδούς του.

Βέβαια για να είμαι ειλικρινής εγώ προσωπικά ούτε αυτό το μοντέλο το πολυκαταλαβαίνω.
Δηλαδή θα βάζει τα χρήματα ο κόσμος για να συντηρείται η ομάδα;Γίνεται αυτό;
Ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει αν οι παίχτες επέστρεφαν στον ερασιτεχνισμό και τους κερνούσες μια πορτοκαλάδα για να υπογράψουν συμβόλαιο,όπως τα παλιά τα χρόνια.Οι ποδοσφαιριστές τότε δεν ήταν επαγγελματίες και συνήθως προέρχονταν από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και εκεί παρέμεναν φυσικά γιατί έχαναν τα καλύτερα τους χρόνια παίζοντας μπάλα στο τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα.

Εναλλακτική στον αγνό ερασιτεχνισμό,που μάλλον αυτό εννοούσε ο υποψήφιος του ΚΚΕ Μανώλης Δανδουλάκης,θα μπορούσε να ήταν το κομουνιστικό μοντέλο όπου τις ομάδες τις αναλάμβαναν θεσμοί του καθεστώτος:
Ο στρατός,η αεροπορία,η χωροφυλακή κτλ
Πάλι πρόεδρο βέβαια θα είχε η ομάδα και χρηματοδότη,απλά αυτός θα ήταν το κράτος.
Γιατί για να μιλήσουμε ανοιχτά και ο Κομουνισμός Καπιταλισμός είναι.Χρήμα τυπώνει,τράπεζες έχει,εξειδίκευση εργασίας έχουν οι πολίτες.Απλά στη θέση των ιδιωτών αφεντικών έχουν τους κρατικούς κομισάριους.Δεν κάνει κουμάντο αυτός που βάζει τα φράγκα,κάνει κουμάντο αυτός που βρέθηκε στη σωστή θέση του Κόμματος.Ποιου κόμματος;
Τι ερωτήσεις είναι αυτές…”Ιένα είν’του Κόμμα!”

14 σχόλια

 1. Ρε α παρατα μας εσυ και το κκε σου και οι θεωριες σουδανδουλακη μη ξαναμιλησεις

  1. Νίκο να μιλάς καλύτερα και δεν μπορείς να απαγορεύσεις στον δανδουλακή να μιλά και να λέει την άποψη του.Οσο για αυτά που γράφεις Κύριε Αλεξάκη ο Κομμουνισμός δεν είναι Καπιταλισμός όσο και να το λες. Διάβασέ και λίγο. Οσο για το Κόμμα ενα είναι για τους εργάτες.

   1. Αυτά να τα πεις στην Κανέλη και στον Κουτσούμπα που απολαμβάνουν όλες τις ανέσεις του Καπιταλιστικού συστήματος, μεγάλη ζωή, σπιταρόνες, βουλευτικούς μισθούς και ελικόπτερα.

 2. Ντάξει αλεξάκη το τερμάτισες. Αφού δεν έχεις ιδέα αδερφέ, γιατί σχολιάζεις τέτοια πράγματα και εκτίθεσαι? Αφού δε μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά Κομμουνισμού και Καπιταλισμού, γράφε για κροκάλες και λοιπές αστειότητες καλύτερα.

  1. Απόδειξε μου γιατί ο Κουμουνισμός είναι διαφορετικός από τον Καπιταλισμό.

   1. Μα σοβαρά τώρα? Να σου “αποδείξω”?
    Καταρχάς ουτε το μέρος του Δανδουλάκη παίρνω ούτε του ΚΚΕ. Εδώ μιλάς για την πολιτική ιδεολογία που λέγεται Κομμουνισμός και την ισοσταθμίζεις με ένα οικονομικό μοντέλο που λέγεται Καπιταλισμός. Εξ ορισμού αυτά τα δύο ούτε μπορούν να συγκριθούν ούτε ίδια είναι.
    Ας το πάμε λοιπόν στο οικονομικό σκέλος όπου μπορούμε στα γρήγορα να κάνουμε κάποιες συγκρίσεις:

    Στον Καπιταλισμό τα μέσα παραγωγής και διαθεσης των προϊόντων / αγαθών / υπηρεσιων κατέχονται ως επί των πλείστων από ιδιώτες (πολυεθνικές κτλ) με αποκλειστικό στόχο το χρηματικο τους κερδος.
    Η ηγεμονεύουσα/άρχουσα τάξη είναι η αστική και η εκμεταλλευόμενη τάξη είναι η εργατική. 😉

    Στον Κομμουνισμό τα μέσα παραγωγής (γη, εργοστάσια, μεγάλες επιχειρήσεις) αποτελούν κοινωνική / κοινοτική ιδιοκτησία και όχι ατομική όπως στον Καπιταλισμο, ενώ υφίστανται συλλογική διαχείριση από τους εργαζόμενους/παραγωγούς, με στόχο την κάλυψη των υλικών αναγκών όλων των πολιτών. Όπως καταλαβαινεις, σύμφωνα με τον Κομμουνισμό παύουν να υπάρχουν η αρχουσα τάξη και οι καταπιεζόμενες τάξεις και αυτό γιατι η κοινωνία οργανώνεται πάνω στην βάση των ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών. Ακόμα και η ύπαρξη του κράτους ως μηχανισμού παγίωσης της εξουσίας είναι περιττή γιατί την εξουσία την έχει ο λαός.

    Καταλαβαίνεις τώρα γιατί σε επίπεδο ιδεολογίας είναι τραγικό να εξισώσεις αυτά τα δύο. Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς.

    Για να κλείσω τούτο το κείμενο που με αναγκασες αδερφέ να γράψω στα γρηγορα, να σου πω ότι: άλλο η θεωρια και άλλο οι πράξεις. Εκεί συμφωνουμε. Αν γουστάρεις όμως το λαό στην εξουσία καλύτερα να διαβασεις κανένα βιβλίο πρώτα και να σηκωθείς από το smartphone για να παλεψεις να βελτιωθουν οι τροποι εφαρμογής του Κομμουνισμού παρα να κάθεσαι από τον καναπέ και να σου φταίνε ολα.

    Άντε καλημερες

 3. Νίκο να μιλάς καλύτερα και δεν μπορείς να απαγορεύσεις στον δανδουλακή να μιλά και να λέει την άποψη του.Οσο για αυτά που γράφεις Κύριε Αλεξάκη ο Κομμουνισμός δεν είναι Καπιταλισμός όσο και να το λες. Διάβασέ και λίγο. Οσο για το Κόμμα ενα είναι για τους εργάτες.

  1. Το κόμμα των εργατών που κάνει την πάπια στα μνημόνια και συμμετέχει σε μια βουλή – προϊόν του Καπιταλισμού. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη (και της τσέπης μας βεβαίως, βεβαίως αλλά δεν τα λέμε αυτά δημόσια γιατί μπορεί να ξυπνήσει ο όχλος από τον λήθαργο).

   Φίλε μου, ο Κουμουνισμός είναι ακραία μορφή Καπιταλισμού. Αποδεδειγμένα! Δεν θα μιλήσουμε βέβαια για τα κουμουνιστικά εγκλήμα που έχουν γίνει!

 4. Μη μου πειράζεις τα κουμούνια…….
  Άντε μη σ αρχίσω….

 5. Ρε δε πα να κουμουνιστιτε ολοι μαζι οπως θελω θα μιλαω κι οτι θελω θα λεω

  1. Νίκο, στο πρώτο σου σχόλιο λες στο Δάνδουλα “μη ξαναμιλησεις” αλλά όταν σου τη λένε απαντάς “οπως θελω θα μιλαω”. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ σιγά ρε Νταγίπ Ερντογάν που θα κάνεις και κουμάντο στο τι θα λέει ο καθένας αλλά θα μένεις στο απυρόβλητο!!
   Πιάσε σοβαρέψου γιατί ή παιδάκι είσαι ή κανένας φασιστάκος που προκοπή δε θα βρεις ούτε με τα χρυσά αυγά σου καημένε μου. Πόσο μάλλον στην Κρήτη. Σοβαρέψου.

 6. Οτι ξερει ενα παιδι δημοτικου απο κουμουνισμο ξερεις και εσυ Αλεξακη!

 7. Βλέπω πολλά ψευτοκουμουνια βρεθήκατε.αλεξακη μια χαρά τα λες.θιχτηκαν και οι εθνοσωτηρες τα κομμουνια.ελεος πια τι άλλο θα ακούσουμε.τοσα χρόνια στο ρεπορτάζ του ΟΦΗ αυτό ήταν το όνειρο του Δανδουλάκη.ενασ ΟΦΗ σοβιέτ

 8. Αλεξάκη, στην 4 κάποια παιδιά λέμε against modern football. Ξέρεις τι εννοούμε? Σα να μου φαίνεται πώς δεν έχεις καταλάβει τόσα χρόνια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *