Θέμα: Η ριζική ανανέωση του ΟΦΗ του 1985 και οι ομοιότητες με το 2019

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Με αφορμή την συμπλήρωση 35 χρόνων από την ημέρα που ξεκίνησε η “χρυσή” 15ετία του Ευγένιου Γκέραρντ, το Gentikoule παρουσιάζει τις βαθιές τομές που προχώρησε με το καλημέρα.

Το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου 1984 – 1985 βρίσκει τον ΟΦΗ να τερματίζει στην 10η θέση της Α’ Εθνικής. Εκείνο το καλοκαίρι φτάνει στην Κρήτη ο Ευγένιος Γκέραρντ και ξεκινάει η χρυσή εποχή του ΟΦΗ με τον “Ολλανδό” στο τιμόνι της.

Ο ΟΦΗ της περιόδου 1984 – 1985 είναι μια ομάδα με παίκτες που έχουν φτάσει στο… πικ της καριέρας τους. Παίκτες που πρωταγωνίστησαν με τα “ασπρόμαυρα” τα προηγούμενα χρόνια και πλέον βρίσκοταν στην δύση της καριέρας τους. Ο Ευγένιος Γκέραρντ ξεκινάει την αναδόμηση του ΟΦΗ και προχωράει σε βαθιές τομές.

Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στον ΟΦΗ, οι Ολλανδικές ποδοσφαιρικές αρχές που έχει, μοιράζονται με το προσωπικό όραμα που έχει για τον σύλλογο. Στόχος είναι να ρίξει τον μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα εκείνης της εποχής και προχωράει σε πλήρη ανανέωση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας.

Στο τέλος της περιόδου 1984 – 1985, στο ρόστερ του ΟΦΗ υπήρχαν αρκετοί ποδοσφαιριστές που έμελλε να είναι η τελευταία τους χρονιά με τα “ασπρόμαυρα”. Ήδη, ποδοσφαιρικά, βρίσκονταν σε προχωρημένη ηλικία παίκτες που είχαν γράψει την δική τους σελίδα με την φανέλα του ΟΦΗ όπως οι Μιχάλης Τζιράκης, Νίκος Πασσάς, Νίκος Κόβης καθώς και οι Θαλής Τσιριμώκος και Γιάννης Πετράκης. Κάποιοι εξ’ αυτών είχαν περάσει ήδη τα 30 τους χρόνια.

Ο Ευγένιος Γκέραρντ προχώρησε στην αναδόμηση του ρόστερ του ΟΦΗ ρίχνοντας αρκετά τον μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ προσθέτοντας παίκτες που ήταν σε παραγωγική, ποδοσφαιρικά, ηλικία και είχαν μπροστά τους ολόκληρη καριέρα να χτίσουν. Το καλοκαίρι του ’86 ο Γκέραρντ κάνει μόλις έξι μεταγραφές και έμελλε, όλοι τους, να γράψουν την δική τους ιστορία με την φανέλα του ΟΦΥΗ: Στεφανος Βαβουλας, Χρήστος Βασιλειου, Νίκος Τσίμπος, Γρηγορης Παπαβασιλειου, Τάκης Περσίας, Αλεσάντρο Ίσις.

Ο μέσος όρος ηλικίας των έξι ποδοσφαιριστών που έρχονται στον ΟΦΗ εκείνο το καλοκαίρι είναι 24,8 με μεγαλύτερο όλων να είναι ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου που παίρνει μεταγραφή για την ομάδα ενώ είναι 30 χρονών.

Οι βαθιές τομές που προχωράει ο Ευγένιος Γκέραρντ εκείνο το καλοκαίρι αποδίδουν καρπούς από την πρώτη χρονιά κιόλας με τον ΟΦΗ να τερματίζει δεύτερος στο πρωτάθλημα, πίσω μόνο από τον Παναθηναϊκό, και να εξασφαλίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η αναδόμηση εκείνης της χρονιάς έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνη που ξεκίνησε στον ΟΦΗ το καλοκαίρι του 2019. Ο ΟΦΗ απέκτησε πέρυσι ποδοσφαιριστές σε εξαιρετικά παραγωγική ηλικία (Σεμέντο, Φιγκεϊρέντο, Γουάλι, Τσιλιανίδη, Στάικο, Μαρινάκη) πετυχαίνοντας την επιστροφή του στην Ευρώπη μετά από 20 ολόκληρα χρόνια.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook