Αποκαλύψεις για την συνεργασία Μινωταύρου – ΟΦΗ

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Για τη δουλειά που παράγεται στις Ακαδημίες του Μινωταύρου αλλά και τα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά μιλά σε συνέντευξή του ο Αποστολής Τζόκας.

Ο προπονητής του Μινωταύρου που εδώ και λίγο καιρό έχει οριστεί ως τεχνικός διευθυντής σε επίπεδο Χανίων στη συνεργασία με τον ΟΦΗ δηλώνει ευτυχής που προσφέρει τις γνώσεις του στον Μινώταυρο, σημειώνοντας πως οι βλέψεις του είναι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η ανδρική ομάδα να στελεχώνεται αμιγώς από παιδιά που θα προέρχονται από την Ακαδημία.

Ακολουθεί η συνέντευξή του:

Αποστόλη Τζόκα, έπεται μια νέα σεζόν και μαζί νέες προοπτικές για τον Μινώταυρο σε όλα τα επίπεδα ειδικότερα στις ακαδημίες, είναι έτσι τα πράγματα;

«Η αλήθεια είναι ότι η νέα σεζόν ξεκινά με νέα δεδομένα τα οποία μας αναγκάζουν και μας προκαλούν ν’ ανεβάσουμε τον πήχη και να δουλέψουμε περισσότερο γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυναμική ως σύλλογος να πετύχουμε υψηλότερους στόχους».

Το σημαντικότερο γεγονός για το Μινώταυρο δεν είναι άλλο από την συνεργασία που ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό με τον ΟΦΗ όπου εσύ προσωπικά ορίστηκες σαν ο άμεσα αρμόδιος αυτής της συνεργασίας ως τεχνικός διευθυντής. Τι έχεις να πεις;

«Η δουλειά όλων αυτών των ετών, οι υποδομές, σε υλικό και έμψυχο δυναμικό, καθώς και η παρουσία του Μινώταυρου στην κοινωνία των Χανίων τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων της ΠΑΕ ΟΦΗ. Νομίζω ότι όλο αυτό συνέβη σε μια πολύ καλή χρονική στιγμή για τον σύλλογο γιατί από πίσω υπάρχει ένα πολύ ισχυρό ΔΣ με πολλούς ανθρώπους, πολλή όρεξη, γνώστες του χώρου, με πολλή αγάπη για την ομάδα. Οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν αρκετό χρόνο από τη ζωή τους και τις οικογένειές τους για να τρέξουν όλα αυτά τα θέματα που απαιτεί αυτή η συνεργασία. Για μένα προσωπικά είναι μια πρόκληση. Είναι στο χαρακτήρα μου όταν αναλαμβάνω κάτι να προσπαθώ να το πάω ένα βήμα πιο μπροστά, να το βελτιώσω, να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου σε αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Ακαδημία Μινωταύρου. Τώρα έχω στα χέρια μου και έναν ισχυρό σύμμαχο, μια ΠΑΕ και τους ανθρώπους της από τους οποίους σίγουρα έχω να αντλήσω γνώσεις, εμπειρίες, βιώματα τα οποία θα με βοηθήσουν στο έργο που έχω αναλάβει».

Τι προσδοκά ο Μινώταυρος από αυτή την συνεργασία;

«Η φιλοσοφία του συλλόγου είναι να προωθήσει τα παιδιά των ακαδημιών στις ομάδες που διατηρεί στο Α’ και Β’ τοπικό πρωτάθλημα Χανίων και σε αυτά που έχουν το ταλέντο και την όρεξη να δουλέψουν γιατί όχι και σε επαγγελματική ομάδα. Το κάναμε την προηγούμενη σεζόν με τον Βόρφι που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στη Super League 2. Το έχουμε κάνει με πολλά παιδιά 14 και 15 χρονών που έχουν θέση βασικού στις ανδρικές μας ομάδες. Τώρα έχουμε στο πλάι μας την ΠΑΕ ΟΦΗ. Οι συνεργάτες μας με μια ισχυρή ομάδα scouting είναι δίπλα μας. Τα παιδιά αξιολογούνται πιο στενά, είτε κάνοντας προπονήσεις στο ΒΑΚ στο Ηράκλειο είτε στο χώρο μας από τους υπεύθυνους scouting, οι οποίοι θα μας επισκέπτονται και θα παρακολουθούν προπονήσεις μας. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει μιας και δύο αθλητές μας έχουν φιλοξενηθεί στο ΒΑΚ και έχουν αξιολογηθεί. Εχει γίνει επίσης μια πρώτη αξιολόγηση της Κ16 της Ακαδημίας μας στο φιλικό που είχαμε με την Κ15 του ΟΦΗ πάλι στο ΒΑΚ στις 27 Αυγούστου».

Ο Μινώταυρος έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι ειδικότερα στο κομμάτι των Ακαδημιών δουλεύει με πρόγραμμα και με ένα συγκεκριμένο πλάνο. Τι θέλετε να πετύχετε;

«Μια Ακαδημία πρέπει να έχει δύο στόχους. Οταν μιλάμε για μικρά παιδιά πρέπει εκτός από προπονητές να είμαστε και παιδαγωγοί. Ισως περισσότερο παιδαγωγοί. Δεν πρόκειται όλοι αυτοί οι μικροί που έρχονται στο γήπεδο να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Μπορούμε όμως να τους διδάξουμε την αγάπη προς τον αθλητισμό, το σεβασμό προς τους άλλους (συμπαίκτες, αντιπάλους, διαιτητές), την ευγενή άμιλλα, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή τους, να τους μάθουμε να διαχειρίζονται τις νίκες αλλά και τις ήττες ακόμα περισσότερο και ν’ αναπτύξουμε τις ψυχοσωματικές τους ικανότητες. Οταν μιλάμε για πιο μεγάλες ηλικίες πλέον στοχεύουμε στη διδασκαλία και την εκπαίδευση του ποδοσφαίρου. Οι απαιτήσεις για τις τεχνικές και τακτικές ικανότητες ενός αθλητή όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να έχει όλα τα εφόδια για να μπορέσει να σταθεί αξιοπρεπώς σε μια ανδρική ομάδα. Αυτό, λοιπόν, χρειάζεται έναν προγραμματισμό για την ομαλή εξέλιξη των μικρών αθλητών, οι οποίοι πρέπει περνώντας από το ένα ηλικιακό γκρουπ στο επόμενο να λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχει ένας άρτιος ποδοσφαιριστής».

Τι εξασφαλίζει ο Μινώταυρος σε όσα νέα παιδιά τον εμπιστευτούν για την άσκηση και τη δραστηριότητά τους;

«Ενα υγιές και ασφαλές περιβάλλον. Ασφαλείς ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Ενα πολύ καλό προπονητικό team από διπλωματούχους προπονητές και αποφοίτους ΤΕΦΑΑ. Μια οργανωμένη Ακαδημία με εξωτερικούς συνεργάτες, όπως διατροφολόγους και φυσιοθεραπευτές. Μια Ακαδημία η οποία εδώ και χρόνια ανήκει στο δίκτυο ακαδημιών του ΟΠΑΠ στο οποίο για να είσαι μέλος πρέπει να πληροίς κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις. Μια Ακαδημία η οποία ψάχνει τρόπους συνεχώς να βελτιώνεται. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο που θα ήθελα εγώ ως γονιός για το καλό των παιδιών μου».

Βρίσκεσαι τα δύο τελευταία χρόνια στο σύλλογο. Πώς αισθάνεσαι, είσαι ευχαριστημένος από τη συνεργασία σου με τη διοίκηση;

«Στο σύλλογο ήρθα την περσινή σεζόν ως συνεργάτης του Βασίλη Κούτα στην ανδρική ομάδα του Μινώταυρου, καθώς και ως προπονητής στην Κ6. Από τον περασμένο Μάιο ανέλαβα καθήκοντα τεχνικού διευθυντή της Ακαδημίας. Η αλήθεια είναι ότι ήξερα ότι θα βρίσκομαι σε μια ομάδα με υποδομές και δυνατότητες για πολλά πράγματα. Παρ’ ολ’ αυτά εντυπωσιάστηκα από τον επαγγελματισμό, τον τρόπο λειτουργίας, τον τρόπο σκέψης και την εργατικότητα των ανθρώπων του συμβουλίου. Μέχρι στιγμής νιώθω ότι έχουμε μια άψογη συνεργασία και ελπίζω να αισθάνονται έτσι και αυτοί. Και μιας και μου δίνεται η ευκαιρία θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και δημόσια για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που έχουν δείξει προς το άτομό μου».

Ποιο είναι το όραμά σου μέσα από τη δουλειά σας, μαζί με όλους τους προπονητές στον Μινώταυρο;

«Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ καλή ομάδα προπονητών με όρεξη για δουλειά, γνώσεις και πάρα πολλές εμπειρίες. Είναι άξιο αναφοράς ότι στα τμήματα της Κ16 και της Κ14 απασχολούνται προπονητές UEFA A’, οι Λιουδάκης και Κούτας αντίστοιχα, που δεν βρίσκουμε ούτε σε ομάδες Α’ τοπικού. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται η συνοχή μας και βελτιώνεται το επίπεδο συνεργασίας μας, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, μιας και μιλάμε για έναν χώρο όπου υπάρχουν διαφορετικοί χαρακτήρες και απόψεις. Προσωπικά θα ήθελα μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, να είμαστε καλά, η ανδρική ομάδα του Μινώταυρου να στελεχώνεται αμιγώς από παιδιά που προέρχονται από την Ακαδημία μας. Επιπλέον, θα ήθελα, επειδή υπάρχει ταλέντο στα τμήματα υποδομών μας και υπάρχει πλέον και η συνεργασία με την ΠΑΕ ΟΦΗ που μας προσφέρει αμεσότητα, να βλέπω κάθε χρόνο δικά μας παιδιά να βρίσκουν τον δρόμο προς υψηλότερες κατηγορίες».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook