Κορονοϊός: Ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα

Eπιμέλεια:Μανώλης Θέμελης

Ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό καταγράφηκε στη χώρα μας.

O 66χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στο Ρίο, έχασε τη μάχη με τη ζωή. Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός εξέπνευσε στις 3:15 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Ο 66χρονος είχε υποκείμενα νοσήματα, γι’΄αυτό είχε ραγδαία εξέλιξη η νόσος.

O ίδιος ήταν το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας και διαγνώστηκε πρώτος από τους 54 εκδρομείς που είχαν ταξιδέψει στους Άγιους Τόπους.

Από τις 4 Μαρτίου, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Αμαλιάδα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.

Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15».

Το χρονικό

Ο ασθενής εμφάνισε συμπτώματα πνευμονίας μόλις επέστρεψε από την εκδρομή.

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Ρίου από το νοσοκομείο Αμαλιάδας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Εκεί, μεταφέρθηκε σε μονόκλινο θάλαμο στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν αρχικά ως ύποπτο κρούσμα για τον κοροναϊό.

Στη συνέχεια, είχε μεταφερθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος..

Την Τρίτη 10 Μαρτίου, μέλη της επιτροπής λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας είχαν αναφέρει ότι ο 66χρονος εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ τα ξημερώματα της Πέμπτης εξέπνευσε.

Στο νοσοκομείο του Ρίου, νοσηλεύεται με κοροναϊό και η σύζυγος του άτυχου 66χρονου με πιο ήπια συμπτώματα.

Αχαρτογράφητα το 10% των κρουσμάτων

Την ίδια ώρα, με σταθερό ρυθμό συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρας μας. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν να σπάσει το «φράγμα» των 100 κρουσμάτων.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό είναι το γεγονός ότι περίπου το 10% των κρουσμάτων είναι «αχαρτογράφητα», δεν είναι δηλαδή γνωστή η πηγή μετάδοσης του κοροναϊού στους ασθενείς, γεγονός που κατά τους ειδικούς μαρτυρά αυξημένη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook