Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου

Eπιμέλεια:Μανώλης Θέμελης

Ο Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», είναι η ημέρα-ύμνος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των Χριστιανών.

Χρόνια Πολλά σε Όλους!!! Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης…

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης τιμάται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ο Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», είναι η ημέρα-ύμνος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των Χριστιανών. Προσευχές, δεήσεις, ικεσίες των πιστών, ακούγονται από τις πιο μεγαλοπρεπείς μητροπόλεις μέχρι τα πιο απομακρυσμένα ξωκλήσια και μοναστήρια, ενώ τα περίπου 500 «Θεοτοκωνύμια», οι ονομασίες και χαρακτηρισμοί που τις απέδωσε ο λαός, δηλώνουν τη λατρεία στο Θείο πρόσωπο της. Αλλού Μεγαλόχαρη και Θαλασσοκρατούσα κι αλλού Γλυκοφιλούσα και βρεφοκρατούσα, η Παναγία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των πιστών δίνοντάς τους δύναμη κι ελπίδα.

Στις 15 Αυγούστου, όλη η Ελλάδα γιορτάζει σε μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ερημικά εκκλησάκια αφιερωμένα στο όνομα Της Παναγίας.

Με μεγαλοπρέπεια, κατανυκτική ατμόσφαιρα και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων γιορτάζεται όπως κάθε χρόνο η πιο λαμπρή θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού. Το «Πάσχα του καλοκαιριού»…

Η “καρδιά” του Δεκαπενταύγουστου χτυπά στην Παναγία της Τήνου, στην Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου, αλλά και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο.

Το μεγαλύτερο προσκύνημα κάθε χρόνο γίνεται στην Τήνο με τους πιστούς γονυπετείς να φτάνουν στο ναό της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην εικόνα της Παναγίας. Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκε η Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η εικόνα θεωρείται από τους πιστούς θαυματουργή γι’ αυτό και χιλιάδες πιστών κάθε χρόνο ανηφορίζουν με θρησκευτική ευλάβεια προς το Ναό. Μάλιστα, η εύρεση της Αγίας Εικόνας το 1823 θεωρήθηκε θεϊκός οιωνός για το δίκαιο και την επιτυχία της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό, ενώ η ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού αποτελεί το πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο του νεοσυσταθέντος ελληνικού κράτους.

Χρόνια πολλά σε όλους τους αναγνώστες του GENTIKOULE αλλά και σε όσους γιορτάζουν σήμερα..