Πως ήταν η Ελλάδα και ο κόσμος όταν ο ΟΦΗ έπαιξε τελευταία φορά στην Ευρώπη

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

20 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία του ΟΦΗ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τόσο η Ελλάδα όσο και ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχουν καμία σχέση με το τώρα.

Ήταν 9 Νοεμβρίου 2000 όταν ο ΟΦΗ αγωνιζόταν για τελευταία φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, στο πρώην πλέον Κύπελλο ΟΥΕΦΑ γνωρίζοντας την ήττα με 4-1 από την Σλάβια Πράγας στην Τσεχία και στον επαναληπτικό του 2-2 του “Γεντί Κουλέ”. Παρότι ο ΟΦΗ προηγήθηκε με 1-0 χάρις σε γκολ του Κοσταρικανού Μουνιόζ, δέχτηκε τρία γκολ σε διάστημα 16 λεπτών αποχαιρετώντας το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Η σύνθεση του ΟΦΗ σε εκείνο το παιχνίδι με την Σλάβια Πράγας: Μπεκιάι, Κώτσιος (86 Χαραλαμπάκης), Κολιτσιδάκης, Παυλόπουλος, Διγκόζης, Νιόπλιας, Πίτσος, Σταυρακάκης, Ηπειρώτης (68 Σολίς), Μουνιόζ, Μάουρο.

  • Το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν ακριβώς το ίδιο με τώρα. Η εποχή Κόκκαλη είχε ανατείλει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, πάλι υπήρχαν οι εντάσεις, πάλι υπήρχαν οι διαξιφισμοί μεταξύ των ιδιοκτητών των ομάδων.

 

  • Όπως και το 2020, έτσι και το 2000 τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων τα είχε η Nova που κατέχει (σχεδόν) το μονοπώλιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

  • Η Ελλάδα συνεχίζει να ζει σε εποχές ΠΑΣΟΚ.  Στην περίοδο 1999-2000, το ΠΑΣΟΚ κάλυψε 15 εκατοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου του κόμματος (από 25% σε 40%), μέσα σε ένα χρόνο και καταφέρνει να κερδίσει τις εκλογές του Απριλίου του 2000 με το περίφημο 1/2 ημίχρονο – τελικό με τη Νέα Δημοκρατία να πανηγυρίζει στο 45′ και το ΠΑΣΟΚ να παίρνει το ματς στο 90′.

  • Στις 19 και 20 Ιουνίου του 2000, η Ελλάδα εντάσσεται στην ευρωζώνη. Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN), στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία, αποφάσισε την ένταξη τη Ελλάδος στο ευρώ.

Στο Ηράκλειο εκλέγεται για δεύτερη (και τελευταία) τετραετία ο Κώστας Ασλάνης κερδίζοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είναι η χρονιά του μιλένιουμ. Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το τέλος του κόσμου είναι αναρίθμητες και ατελείωτες. Η δεύτερη χιλιετία ετοιμάζεται να φύγει και το παραλήρημα παγκοσμίως είναι ατελείωτο. Προς το τέλος του 2000, βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία End of Days με πρωταγωνιστή τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ που είναι απόρροια του κλίματος που επικρατεί παγκοσμίως με αποτέλεσμα να σπάσει τα ταμεία εντός και εκτός Ελλάδας.

Βεβαίως δεν υπήρχαν τα iPhone και ήταν η χρυσή εποχή της φινλανδικής εταιρείας Nokia. Τα Nokia έκαναν θραύση σε μικρούς και μεγάλους και δεν είναι υπερβολή πως μέσω αυτών των μοντέλων ξεκίνησε η σύγχρονη εποχή των κινητών τηλεφώνων.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook