Παναχαϊκή… 1821

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Η ιστορική ομάδα της Πάτρας,της οποίας όλοι θυμόμαστε να δηλώνεται μέχρι πρόσφατα σαν έτος ίδρυσης το 1923,μετά να μετονομάζεται σε «Παναχαϊκή 2005» και μετά με μια κίνηση…πίβοτ να μεταφέρεται η ίδρυση της στο μακρινό 1891. Ελλάδα: Ό,τι δηλώσεις είσαι.Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης στο blog του στο athleticradio.gr

[Φωτο άρθρου: Βρετανικό γήπεδο στα Χεντέκια,στην τάφρο των τειχών της Candia,δηλαδή του Ηρακλείου.Τέλη 19ου -αρχές 20ου αιωνα]

Έβλεπα προχτες Live την επική νίκη της Πανάχας επί του Καραϊσκάκη,που λόγω και του ονόματος του αντιπάλου αλλά και του γηπέδου έβγαζε έναν ηρωισμό,όταν για μια στιγμή πέρασε από μπροστά μου το σήμα της ομάδας της Πάτρας:
«Παναχαϊκή 1891».
1891…Τι λες τώρα;

Αμέσως σκέψεις πέρασαν απ’το μυαλό μου και εικόνες από παλιότερες εποχές,από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 όταν η ομάδα της Πάτρας δήλωνε σαν ημερομηνία ίδρυσης της το ταπεινό 1923 της δεκαετίας του ’20,της δεκαετίας δηλαδή που οι περισσότερες από τις ιστορικές ομάδες της Ελλάδας ιδρύθηκαν.
Εξαίρεση τους ο Παναθηναϊκός και ο Ηρακλής που δήλωναν έτος ίδρυσης το 1908 και ο Πανιώνιος το 1890.
Γράφω «δηλώνουν» γιατί πολύ απλά εκείνες τις εποχές τα σωματεία αυτά ήταν πολιτιστικοί σύλλογοι με αθλοπαιδιές και όχι ποδοσφαιρικές ομάδες με φανέλα,σήμα,οπαδούς κτλ
Αλλά ακόμη κι έτσι εμείς ξέρουμε ότι οι ομάδες αυτές έχουν ιστορία πάνω από 100 χρόνια,το ξέρουμε εδώ και δεκαετίες και αποτελεί μια παγιωμένη άποψη.

Απ’ότι φαίνεται όμως κάποιοι ζήλεψαν τη δόξα των παραπάνω «αρχαίων» σωματείων και αποφάσισαν να γίνουν κι αυτοί «αρχαίοι».
Πήραν λοιπόν την ιστορία της ομάδας τους,τη συνέδεσαν με την ιστορία κάποιου άλλου πολύ πιο παλιού αθλητικού/πολιτιστικού συλλόγου της πόλης τους και εγένετο η «Παναχαϊκή 1891».
Μαγκιά τους.Εξάλλου στην Ελλάδα είμαστε,ό,τι δηλώσεις είσαι.
Μάλλον στα Βαλκάνια είμαστε,ό,τι δηλώσεις είσαι,αν κρίνουμε και από την εμμονή των Βουλγάρων της Γιουγκοσλαβίας να δηλώνουν ότι είναι Αρχαιομακεδόνες αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα,εδώας περιοριστούμε  στα αθλητικά.

Είσαι ομάδα της Πάτρας λοιπόν και γράφεις ότι ιδρύθηκες το 1891,ενώ μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έλεγες ότι είχες ιδρυθεί το 1923;
Κανένα πρόβλημα.Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να σε ρωτήσει από πού προκύπτει αυτή η αλλαγή στην ιστορία σου.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν έχω κι εγώ να κάνω μια πρόταση στη μεγαλύτερη ομάδα του Ηρακλείου (και της Κρήτης).


[Άμιλλα:Η παλιότερη ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλείου,ιδρυθείσα στα τέλη του 19ου αιώνα.Σύλλογος που έπαιζε ποδόσφαιρο και δεν ήταν πολιτιστικός όμιλος…φιλόμουσων.
Στη μέση ο πρόεδρος-τερματοφύλακας,γιατρός Μιχάλης Γερονυμάκης.]

Πρόταση

Η πρόταση μου είναι απλή:
Γιατί ο ΟΦΗ με την ιδιότητα της μεγαλύτερης ομάδας του Ηρακλείου να μην ταυτίσει την ίδρυση του με την ίδρυση της ομάδας της «Άμιλλας»,της παλιότερης ομάδας της πόλης,που είχε ιδρυθεί στα τέλη του 19ου αιώνα;
Με μεγάλη ευκολία (αφού στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι) θα πει ότι  είναι η μετεξέλιξη εκείνης της ομάδας,θα αλλάξει την ημερομηνία ίδρυσης του στη wikipedia και σε μερικά sites,θα κολλήσει και στη φανέλα του ένα 1800- τόσο και αυτομάτως θα γίνει ο …πανάρχαιος ΟΦΗ.
Τουλάχιστον εμείς στο Ηράκλειο έχουμε και φωτογραφίες εκείνης της εποχής,με αγώνες ποδοσφαίρου στην πόλη μας και την ομάδα της Άμιλλας (και όχι μόνο).
Δε θα είναι δύσκολο να πείσουμε.
Κάποιοι ίσως να γελάσουν και να ειρωνευτούν,οι περισσότεροι όμως ούτε που θα το πάρουν είδηση.

[Φωτο: Βρετανικό γήπεδο στο Ηράκλειο,κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας.Στο βάθος ο Κούλες.]

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook