Tο αφιέρωμα του Contra.gr στον ΟΦΗ: “ΟΦΗ, η πιο όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Η ιστοσελίδα contra.gr έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα στον ΟΦΗ και όλα όσα γίνονται στην ομάδα τους τελευταίους μήνες.

Αναλυτικά το αφιέρωμα

Τους τελευταίους μήνες στο Ηράκλειο έχουν γίνει κοσμογονικές αλλαγές που φέρνουν τον ΟΦΗ σε άλλο επίπεδο. Όλο αυτό έχει ονοματεπώνυμο, με τον Μιχάλη Μπούση να ηγείται ενός πρωτόγνωρου σχήματος.

Η ποδοσφαιρική ιστορία που άρχισε να χτίζεται στον ΟΦΗ με την έλευση του Μιχάλη Μπούση στα τέλη του προηγούμενου έτους, έχει μπόλικα εμπόδια. Με τελευταίο και μεγαλύτερο το περιβόητο θέμα που προέκυψε με την πρωτόδικη απόφαση τιμωρίας της κρητικής ομάδας με υποβιβασμό, λόγω εκείνου του αγώνα με τον Αιγινιακό το 2017 (6-0) στη Football League. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Όμιλο, που από από την Τετάρτη -με την εκδίκαση της έφεσης- άρχισε τον αγώνα της δικαίωσής του.

Ο Μπούσης προέκυψε ποδοσφαιρικός ‘Μεσσίας’ του ΟΦΗ σε μία δύσκολη περίοδο που ο κρητικός σύλλογος βρισκόταν στην… εντατική. Η περσινή χρονιά ολοκληρώθηκε με τα χίλια ζόρια κι αφού χρειάστηκε να ‘βαφτιστούν’ παράγοντες ‘φωτοβολίδες’ σαν τον Φώτη Τσάλο, που πέραν της οικονομικής βοήθειας, δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να ‘φωτίζονται’ δίπλα στο μέγεθος του ΟΦΗ.

Η προηγούμενη διοίκηση βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού μέχρι να εμφανιστεί αυτός που θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να ολοκληρωθεί η σεζόν. Ο Νίκος Παπαδόπουλος κράτησε όρθια την ομάδα στην κρισιμότερη καμπή και ‘χτίζοντας’ κυρίως στην ψυχολογία και τον εγωισμό, κατάφερε να επαναφέρει τον ΟΦΗ στη Super League.

ΟΦΗ made in USA
Ουσιαστικά, όμως, ο ΟΦΗ ποτέ δεν επέστρεψε. Με μεταγραφές που δεν ανέβαζαν τον πήχη ακόμα κι αν οι πιο αισιόδοξοι έκαναν λόγο για Ευρώπη και την οικονομική και διοικητική αβεβαιότητα να παραμένει, ο Μπούσης ήταν η μοναδική λύση. Και εμφανίστηκε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, στο σωστότερο χρονικό σημείο, μαζί με ανθρώπους που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας τα ένδοξα χρόνια και μαζί με πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις, άρχισε σιγά-σιγά να ‘χτίζει’ το δικό του όνειρο, το… american dream.

Πατήρ (Γιάννης Σαμαράς), υιός (Γιώργος Σαμαράς) και άγιο Πνεύμα (Μπούσης). Οι δύο πρώτοι έπεισαν τον ομογενή επιχειρηματία να επενδύσει στον ΟΦΗ και ήταν αυτοί που άρχισαν σιγά-σιγά να ‘γράφουν’ σε μία λευκή κόλλα χαρτί τον ΟΦΗ της νέας εποχής. Όταν ο Γιώργος Σαμαράς δήλωνε σε τηλεοπτική συνέντευξη πώς ακριβώς άρχισαν όλα, θύμιζε σενάριο ταινίας, αλλά πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά και το καλύτερο σενάριο.

“Ένα καλοκαίρι που ήμουν διακοπές εδώ, ήθελα να πάω στο ΒΑΚ. Δεν ήθελα να μπω μέσα και ανέβηκα σε έναν λόφο για να το δω από ψηλά. Εκεί μου μπήκε ένα όραμα, άρχισα να βλέπω εικόνες με νέο γήπεδο, νέα κτίρια για τις Ακαδημίες. Άρχισα σιγά-σιγά να το δουλεύω στο μυαλό μου. Όταν του το πρωτοείπα (σ.σ. στον Γιάννη Σαμαρά), δεν ήθελε να το ακούσει καν. Του είπα ΟΦΗ και μου είπε ‘σταμάτα, πάμε παρακάτω'”.

Το “πάμε παρακάτω” ήταν τελικά ο Μπούσης. Μπήκαν στο χορό και άρχισαν να χορεύουν. Προστέθηκε ως τέταρτος στην παρέα ο Ηλίας Πουρσανίδης και ο ΟΦΗ του… Ευγένιου Γκέραρντ και του συναισθήματος ήταν εδώ. Το ρόστερ είχε κι άλλες μεταγραφές. Λεωνίδας Παπαβασιλάκης στο marketing, Μανώλης Βογιατζάκης υπεύθυνος επικοινωνίας. Καθένας εξαιρετικός στον τομέα του, όλοι μαζί για το καλό της ομάδας.

Το οξύμωρο είναι πως ο Γιώργος Σαμαράς ‘έμπλεξε’ με τα διοικητικά. Ο ρόλος του αντιπροέδρου τον αφήνει εκτός του αγωνιστικού. Αυτά μόνο σε βραδινές, χαλαρές συζητήσεις με τον πατέρα του. Αντίθετα, ο Γιάννης Σαμαράς πήρε πάνω του όλο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Αυτό που ξέρει καλύτερα. Το είπαν από την πρώτη στιγμή, σε εκείνη την επίσημη παρουσίαση σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου, με προσκεκλημένη ολάκερη την πόλη. Περιφερειάρχης, δήμαρχος, φορείς, παλαίμαχοι, όλοι εκεί για να δουν αυτόν που κατέβηκε στην Κρήτη για να γεμίσει ξανά τα όνειρά τους.

Χτίζουν τον ΟΦΗ από τις Ακαδημίες
Ο Γιάννης Σαμαράς ανέλαβε τις Ακαδημίες. Τα ταξίδια στο εξωτερικό και οι συζητήσεις με ομάδες της Ευρώπης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Ντόρμουντ, ήταν η βάση για να αρχίσουν όλα. Ακολούθησαν τα camp και τα σεμινάρια σε όλο το προπονητικό σταφ του ΟΦΗ: “Δεν μας ενδιαφέρουν μόνο οι νίκες, αλλά να χτίσουμε σωστούς χαρακτήρες. Αν δεν επενδύσεις στα νέα παιδιά δεν έχεις μέλλον. Δεν πρέπει να μάθουν να κερδίζουν, αλλά να μάθουν πώς θα φτάσουν εκεί, με σωστό τρόπο”.

Οριοθέτησε τα πλάνα του για την κρητική ομάδα, έδειξε από την πρώτη στιγμή τη σημασία που έχει η Ακαδημία και ήταν αυτός, σε εκείνη τη συνέντευξη στην εκπομπή του Ντέμη Νικολαϊδη, που μίλησε ανοιχτά για το ‘ταμπού’ του υποβιβασμού: “Θα πρέπει να απομυθοποιήσουμε το θέμα της παραμονής. Τι σημαίνει να μένω ή να πέφτω;” Αν δεν σε έπεισαν τα λόγια του για το πώς βλέπει το ποδόσφαιρο και τι ακριβώς έχει στο μυαλό του για τον ΟΦΗ, διάβασε και τα όσα είχε πει ο Πουρσανίδης στην ίδια συνέντευξη: “Εμείς θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στις αξίες και το πλάνο μας. Έστω κι αν χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις”.

Από την ημέρα που ανέλαβε ο Μπούσης τον ΟΦΗ, οι ποδοσφαιριστές πληρώνονται στην ώρα τους, άρχισαν η ενέργειες για επέκταση του αθλητικού κέντρου, το γνωστό σε όλους ΒΑΚ, με γήπεδα για τις Ακαδημίες, ξενοδοχειακή εγκατάσταση για τους ποδοσφαιριστές και νέο γήπεδο, έκλεισαν δύο μεγάλες χορηγικές συμφωνίες, η μία με τον Stoiximan.gr και η άλλη με γνωστή τράπεζα και άρχισαν οι επιμορφωτικές επισκέψεις στα σχολεία του Ηρακλείου.

Και όλα αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν στη φυσιολογική ροή τους, παρά τον ‘πονοκέφαλο’ της πιθανής τιμωρίας, αλλά και τα νέα εμπόδια που παρουσιάζονται κατά καιρούς, όπως αυτό με την αγωγή εταιρείας για χρωστούμενα από παλιά, η οποία έκανε ντόρο γιατί παρουσιάστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης της εταιρείας ορισμένα μέλη της πρώην διοίκησης.

Η ιστορική συμφωνία για ΒΑΚ και γήπεδο
Προ ημερών ο ΟΦΗ βρέθηκε μπροστά σε μία… κοσμογονική αλλαγή, μία ιστορική συμφωνία. Η ΠΑΕ ήρθε σε συμφωνία με τον Ερασιτέχνη και της παραχωρήθηκε το ΒΑΚ (το Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο) για 99 χρόνια και το γήπεδο για 10. Επί της ουσίας, γίνεται πράξη το πρώτο μεγάλο σχέδιο του Μπούση για το προπονητικό κέντρο, το οποίο θα γίνει υπερσύγχρονο με γήπεδα, εγκαταστάσεις, νέα γραφεία και ξενοδοχείο για τους ποδοσφαιριστές.

Στη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται το ΒΑΚ, λίγο έξω από το Ηράκλειο, ο ΟΦΗ θα πάρει κι άλλες εκτάσεις, πέριξ του ΒΑΚ, στην περιοχή Σκαφιδαρά, για να το μεγαλώσει και να γίνουν πράξη τα σχέδια του ιδιοκτήτη της κρητικής ομάδας. Και όλα αυτά δεν είναι λόγια και… γραφειοκρατική υπομονή, αλλά σύντομα θα γίνουν πράξεις. Μέσα σε 5 μήνες ο Μπούσης και οι συνεργάτες του, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, την περιφέρεια Κρήτης και τον Ερασιτέχνη, ‘έτρεξαν’ το πρότζεκτ και πολύ σύντομα θα μπουν οι μπουλντόζες για να αρχίσουν τα έργα του ολικού λίφτινγκ του ‘Βαρδινογιάννειου’. Ειρήσθω εν παρόδω και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της συμφωνίας, το ΒΑΚ χτίστηκε από τον αείμνηστο Θόδωρου Βαρδινογιάννη στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και δόθηκε ως δωρεά στον Ερασιτέχνη για 99 χρόνια.

Όσον αφορά στο γήπεδο, το μεγάλο όνειρο κάθε φιλάθλου, αυτό παίρνει σειρά για πιο μετά. Στα πλάνα του Μπούση υπάρχει η δημιουργία νέου γηπέδου για τον ΟΦΗ, αλλά όχι στο προσεχές μέλλον αφού προέχουν τα έργα στο ΒΑΚ. Ο Όμιλος θα παραμείνει στο ‘Γεντί Κουλέ’, στο οποίο όμως θα γίνουν σημαντικές εργασίες καλλωπισμού εντός και εκτός, αφού τα χρόνια δεν κρύβονται και το λίφτινγκ κρίνεται επιτακτικό.

Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στο προπονητικό έργο και αφού πρώτα ο ΟΦΗ σταθεροποιηθεί στη μεγάλη κατηγορία, ούσα μία ανταγωνιστική ομάδα, ο ομογενής επιχειρηματίας θα βάλει σιγά-σιγά μπρος τα πλάνα για το νέο γήπεδο, το επόμενο μεγάλο σχέδιό του, ένα ιστορικό γεγονός για έναν ιστορικό σύλλογο.

Η συμφωνία με την Puma
Εκτός όλων των άλλων, ο ΟΦΗ έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με αθλητικό ‘κολοσσό’. Όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα Capitano.gr, η κρητική ομάδα συμφώνησε με τη γερμανική εταιρεία Puma, η οποία επιστρέφει μετά από 5 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο (τελευταία μεγάλη συνεργασία ήταν αυτή με τον Ολυμπιακό). Ο ΟΦΗ προχώρησε σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε το ‘γάμο’ της με τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ την τρέχουσα σεζόν ντύνει, μεταξύ πολλών άλλων, την Αρσεναλ και την Μίλαν.

Σημαντικό ρόλο στις συμφωνίες που κλείνει ο ΟΦΗ το τελευταίο διάστημα παίζει ο Παπαβασιλάκης, ένα πρόσωπο που προσφέρει επί σειρά ετών στον αθλητισμό στο χώρο του marketing και τα τελευταία χρόνια ήταν στην ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ. Μπήκε στο τιμ Μπούση και ήταν αυτός που εξ αρχής ανέλαβε το δύσκολο έργο να βρεθούν χορηγοί και να κλείσουν συμφωνίες, που όχι μόνο θα φέρουν λεφτά στα ταμεία της ΠΑΕ, αλλά θα ανεβάσουν το στάτους του συλλόγου.

Η… παράλληλη καθημερινότητα του ΟΦΗ
Την ώρα που γινόταν γνωστή η πρωτόδικη απόφαση τιμωρίας από τη Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ για τον αγώνα με τον Αιγινιακό, οι άνθρωποι του ΟΦΗ επισκέπτονταν σχολείο του Ηρακλείου. Σαν να μην συνέβαινε τίποτα, ακόμα μία μέρα στη δουλειά. Κι αν κάνει εντύπωση σε όσους ζουν μακριά από όλο αυτό, η ατάκα του Μπούση στους συνεργάτες του έχει όλο το νόημα του… νέου ΟΦΗ: “Αφού είναι έτσι η μοίρα μας, με αυτή θα προχωρήσουμε”.

Στην Κρήτη φοβούνται ότι μπορεί να χαθεί όλο αυτό. Παρά το γεγονός ότι είναι κοινό μυστικό πως στην ΠΑΕ έχουν πλάνο ακόμα και για το (απευκταίο) σενάριο του υποβιβασμού, ο φόβος ότι η πιθανή τελεσίδικη τιμωρία της ομάδας ενδέχεται να ‘διώξει’ τον ομογενή επιχειρηματία, παραμένει ζωντανός. Σαν σκιά πάνω από τα όνειρα που ‘έχτισαν’ με την έλευση του Μπούση. Ο τρόμος μη μείνει η προσπάθεια στη μέση, μη μείνει ατελές το όλο σχέδιο για έναν ΟΦΗ δυνατό και ανεξάρτητο.

Βλέπετε, για τους ανθρώπους που βρίσκονται τούτη τη στιγμή στο διοικητικό τιμόνι του ΟΦΗ, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι το εγχειρίδιο χρήσης για το πώς θα πορευτούν. Για τους επικεφαλής στην κρητική ΠΑΕ η νοοτροπία που διέπει το ποδόσφαιρό μας είναι ξένη και σίγουρα δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Στον ΟΦΗ δεν φοβούνται το αύριο ούτε τις δύσκολες αποφάσεις. Δεν φοβούνται ούτε τον λεκέ που θα αφήσει στην ιστορία της ομάδας μία ενδεχόμενη τιμωρία. Γιατί ξέρουν ότι έχουν την υπομονή και την επιμονή να τα φτιάξουν όλα από την αρχή. Να ‘χτίζουν’ τον ΟΦΗ που δεν κατάφεραν να ‘χτίσουν’ όλοι οι άλλοι μετά το φευγιό του Βαρδινογιάννη και του Γκέραρντ.

Εξάλλου, πάνω σε αυτό λειτουργούν. Με την αύρα και την ιστορία του Ολλανδού και το πάθος και την αγάπη του Θόδωρα. Και επειδή λειτουργούν ακριβώς έτσι, καθαρά και με συναίσθημα, είναι λογικό να υπάρχει ο φόβος ότι όλο αυτό μπορεί να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Για κάποιους που χρησιμοποίησαν προς ίδιον όφελος τον ΟΦΗ. Την ιστορία του, το μέγεθός του, τους κόπους για τη σωτηρία του.

Τους τελευταίους μήνες χτίζεται στο Ηράκλειο η ομορφότερη και πιο αγνή ποδοσφαιρική ιστορία των τελευταίων ετών. Μία διαδρομή που οι ιστορικοί του μέλλοντος μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ως case study για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Ως οδηγό για τον εξαγνισμό όλων των δεινών που κατέστρεψαν τη μεγαλύτερη αγάπη μας. Ο ΟΦΗ θέλει να γίνει ο μπροστάρης. Και θα γίνει μόλις κερδίσει ακόμα μία δύσκολη μάχη. Όπως τόσες που του παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook