«Τα… σκουπίδια κάτω από το… χαλί»

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

O Μανώλης Χρονάκης γράφει στην “Athletic Press” που κυκλοφορεί για το αν OΦΗ έχει βγει ή όχι ωφελημένος από την απόφαση της Σούπερ Λιγκ για την αδειοδότηση.

Περίπου το 50% των τηλεοπτικών εσόδων της περιόδου 2012-13 έχουν ήδη εκχωρηθεί(!)  και ο ΟΦΗ το καλοκαίρι θα πρέπει να στήσει μια νέα ομάδα με το μισό μπάτζετ.

Από σήμερα Δευτέρα μπαίνει στην τελική ευθεία η προσπάθεια του ΟΦΗ για να πάρει αδειοδότηση καθώς μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να έχει καταθέσει το φάκελό του στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ και έπειτα θα έχει μια μικρή παράταση (όπως και όλες οι ομάδες) μέχρι τις 4 Απριλίου για να καταθέσει συμπληρωματικά ό,τι απαιτείται.

Και μπορεί πλέον να μην υπάρχει ο φόβος του υποβιβασμού, αφού άλλαξαν οι ποινές σε περίπτωση μη αδειοδότησης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΟΦΗ βγαίνει και πολύ ωφελημένος από αυτή την (συγχωρέστε με για την έκφραση) αστεία απόφαση. 

Γιατί πολύ απλά, αν δεν πάρει αδειοδότηση, δεν θα μπορεί να κάνει μεταγραφές, να ανανεώσει συμβόλαια (πάνω από 12) και ουσιαστικά δεν θα μπορεί να συμπληρώνει 11άδα για να αγωνίζεται. Ως εκ τούτου η αδειοδότηση είναι και πάλι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Τι έχει γίνει όμως μέχρι τώρα στην κατεύθυνση αυτή; Πολλά και… λίγα θα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος καθώς ναι μεν οι συζητήσεις είναι άφθονες, ναι μεν υπάρχει διάθεση για προσφορά από την πλειοψηφία των μελών της διοικούσας επιτροπής, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη η προσπάθεια γίνεται με λάθος τρόπο. Ή καλύτερα με λάθος τρόπο, επειδή η Δ.Ε. δεν μπόρεσε να βρει τον σωστό. Και τι εννοούμε.

Στον ΟΦΗ η διοικητική κατάσταση άλλαξε με στόχο να εισρεύσει πιο εύκολα χρήμα στο ταμείο μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς ,σύμφωνα με την πλειοψηφία ο Μαχλάς ήταν… εμπόδιο. Αλλά φευ! Εδώ και δύο μήνες που είναι στον… αέρα η αύξηση, μαζεύτηκε με τα χίλια ζόρια ένα ποσό κοντά στις 50.000 ευρώ (τα περισσότερα μέσω των S/M Χαλκιαδάκη), χρήματα τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να κλείσουν μικρές… τρύπες στα οικονομικά.

Από εκεί και έπειτα υπάρχουν τα 160.000 χιλιάδες ευρώ (και όχι 200 που αρχικά είχε ακουστεί) από τον άγνωστο “Χ” με τον οποίο έκανε το “προξενιό” ο Κουράκης (2-3 άτομα ξέρουν μόνο το όνομά του, με τις πληροφορίες πάντως να αναφέρουν ότι δεν έχει καμία σχέση με τον ΟΦΗ και το παρελθόν του) και τα οποία χρήματα θα πάνε σχεδόν εξ ολοκλήρου για τις δόσεις της εφορίας και φυσικά την απόκτηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας που είναι αναγκαία για την αδειοδότηση. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στον ΟΦΗ εδώ και μέρες λένε ότι έχουν πάρει ενημερότητες, αλλά η αλήθεια είναι ότι ναι μεν έχουν πάρει αλλά είναι προσωρινές και οι ημερομηνίες ισχύος τους δεν επαρκούν για την άδεια.

Το δάνειο και οι… βαθμοί
Από τη στιγμή λοιπόν που δεν υπήρχε άλλος δρόμος ,στη διοικούσα επιτροπή αποφάσισαν να καταφύγουν στη λύση του δανείου, ύψους 300.000 ευρώ από την Παγκρήτια Τράπεζα. Από αυτά τα χρήματα ο ΟΦΗ θα εισπράξει περίπου 260 χιλιάρικα ,καθώς υπάρχει ένα παλιό δάνειο 30 χιλιάδων από την προηγούμενη διοίκηση το οποίο θα πρέπει να εξοφληθεί, ενώ περίπου 10.000 ευρώ θα είναι οι τόκοι του δανείου.

Ποσό μικρό για τα δεδομένα των τραπεζών, αλλά μικρός θα είναι και ο χρόνος της αποπληρωμής, καθώς, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, το δάνειο θα αποπληρωθεί από την τελευταία φετινή δόση των τηλεοπτικών, αυτή του Μαΐου, δόση κατά την οποία μπαίνουν και τα χρήματα από τους βαθμούς που μάζεψε κάθε ομάδα (με πρόχειρους υπολογισμούς οι 33 βαθμοί του ΟΦΗ τού έχουν αποφέρει μέχρι τώρα 561.000 ευρώ).

Η κίνηση για το δάνειο είναι σωστή από τη στιγμή που δεν υπάρχει… σάλιο, ωστόσο είναι η “εύκολη” λύση για τον οποιοδήποτε θα διοικούσε και όχι για μια διοικούσα επιτροπή που μπήκε για να βρει λεφτά και όχι για να “αγοράσει” λεφτά.
Και πάλι όμως δεν επαρκούν για να κλείσουν όλες τις… τρύπες

Το 50% των τηλεοπτικών

Αναφορικά τώρα με τους παίκτες που υπάρχουν ήδη στο ρόστερ και δεν έχουν υπογράψει ακόμα όλοι, υπάρχουν τα εξής δεδομένα. Σε όλους θα γίνει εκχώρηση τηλεοπτικών δόσεων της περιόδου 2012-13 για τα χρήματα που τους οφείλονται μέχρι τις 31/12/2011. Χρήματα τα οποία φτάνουν περίπου το 1.100.000 ευρώ καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται και της περυσινής χρονιάς στη Β’ Εθνική.

Για παράδειγμα, οι οφειλές στον Βερόν είναι περίπου 180 χιλιάδες και στον Ζορμπά 160 χιλιάδες περίπου. Όπερ σημαίνει ότι αν συνυπολογίζουμε τα λεφτά της εκχώρησης για τους νυν ποδοσφαιριστές αλλά και σε κάποιους που είχαν κάνει προσφυγή (π.χ. Ρόβας) ,τότε ούτε λίγο ούτε πολύ έχει ήδη καλυφθεί περίπου το 50% των χρημάτων της τηλεοπτικής σύμβασης της επόμενης περιόδου. Και φυσικά εδώ μπαίνουν μεγάλα ερωτηματικά. Πώς για παράδειγμα μια διοικούσα επιτροπή, που εκ των πραγμάτων έχει ημερομηνία λήξης και μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις που έχει αναλάβει είναι να ετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση, “δεσμεύει” χρήματα που θα έπρεπε να διαχειριστεί η νέα τάξη πραγμάτων;

Και ταυτόχρονα πόσο πιο δύσκολο γίνεται το έργο της νέας διοίκησης τη στιγμή που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι τα μισά έσοδα της χρονιάς έχουν ήδη “κατοχυρωθεί” σε άλλους; Αλλά ακόμα και αν τα μέλη της διοικούσας είναι τα μέλη της επόμενης διοίκησης, με ποιο τρόπο θα κάνουν προγραμματισμό και μεταγραφές και πώς θα ανταποκρίνονται στα οικονομικά ζητήματα της νέας περιόδου, γνωρίζοντας ότι οι μηνιαίες δόσεις των τηλεοπτικών θα είναι “πετσοκομμένες”. Και επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των προβλημάτων, θα υπάρχουν και αρκετές οφειλές για τους νυν παίκτες και στο διάστημα 1-1-12 μέχρι 31-6-12 για τα οποία ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Βέβαια υπάρχει πάντα και ο αντίλογος που λέει ότι δεν μπορούμε να κοιτάμε το… αύριο αν δεν καταφέρουμε να… επιζήσουμε σήμερα. Σωστά. Όμως η διοικούσα επιτροπή ήρθε για να φτιάξει το σήμερα και απλά να προετοιμάσει το… αύριο. Σημαντικότατη η λεπτομέρεια… Με λίγα λόγια δηλαδή, η τωρινή κατάσταση στον ΟΦΗ “σκούπισε” τα προβλήματα αλλά τα έβαλε κάτω από το… χαλί…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook