Μέλ(λον) που εξαρτάται από παίκτες και διοίκηση…

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Γράφει ο Νίκος Μαρκάκης στο blog του στο athletic.gr.

Ξεκινάμε από το τι είδαμε στην Θεσσαλονίκη στο ντεμπούτο του Πέπε Μελ. Ο Ισπανός με το «καλησπέρα» έδειξε τις προθέσεις του, να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο με πίεση ψηλά και με άκρως αντίθετο σχήμα από εκείνο του προκατόχου του. Από κει που ο ΟΦΗ στα τελευταία παιχνίδια του Νταμπράουσκας έπαιζε με τρείς αμυντικούς χαφ, ο Μελ παράταξε την ομάδα του στο Χαριλάου με ένα μόνο εξάρι(Γκαγιέγος), βάζοντας δίπλα του δυο «οκταρο-δέκαρα»(Νέιρα, Τοράλ). Έβγαλε εξάλλου από την ποδοσφαιρική ναφθαλίνη τους παίκτες που είχε περιθωριοποιήσει ο Λιθουανός (Λαμπρόπουλος, Νέιρα, Μοσκέρα ακόμα και τον Αμπαντά που μια έπαιζε και τρείς ήταν στον πάγκο) και παρουσίασε μια ξεκάθαρα επιθετική ενδεκάδα, παίρνοντας και το ανάλογο ρίσκο. Η πίεση ψηλά που θέλει ο νέος κόουτς απαιτεί προσήλωση και γρήγορα αντανακλαστικά από τους μέσους και τους αμυντικούς όταν  χάνεται η μπάλα. Αυτό δεν έγινε με τον Άρη και μόνο από τύχη και λόγω Μπάουμαν το σκορ έμεινε στο 1-0. Οι Θεσσαλονικείς έπαιξαν έξυπνα και εκμεταλλεύτηκαν μέχρι ενός σημείου το αργό αμυντικό transition του ΟΦΗ πετυχαίνοντας ένα γκολ και χάνοντας ευκαιρίες και για άλλα.

Τον ΟΦΗ του Μελ που είδαμε στην Θεσσαλονίκη και είχε άλλη φιλοσοφία αλλά το ίδιο (αρνητικό)  αποτέλεσμα δεν θα τον κρίνουμε από ένα παιχνίδι. Το ποδόσφαιρο που ζητάει από τους παίκτες του ο Ισπανός είναι διαφορετικό από αυτό που είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα και είναι φυσιολογικό να απαιτείται χρόνος. Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Μελ και  επειδή είναι έμπειρος προφανώς και το γνωρίζει και ο ίδιος είναι ότι δεν έχει πίστωση χρόνου καθώς το πρωτάθλημα τρέχει και η νέα φιλοσοφία του πρέπει να περάσει γρήγορα στην ομάδα.

Ένα ακόμα πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος προπονητής είναι η έλλειψη επιθετικών λύσεων. Για να κάνεις παστίτσιο χρειάζεται να έχεις μακαρόνια και για να παίξεις επιθετικό ποδόσφαιρο χρειάζεται να διαθέτεις επιθετικούς που ο ΟΦΗ έχει ελάχιστους. Ο Νταμπράουσκας έφυγε αφήνοντας την ομάδα γυμνή από παίκτες στην γραμμή κρούσης και αυτό θα πρέπει πλέον να διορθωθεί με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα από την διοίκηση για την ενίσχυση του ρόστερ τον Γενάρη. Καλές οι προθέσεις του Μελ αλλά πως να εφαρμόσει αυτό που έχει στο μυαλό του, αν δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία; Πως θα παίξει με σύστημα με δυο εξτρέμ όταν έχει ουσιαστικά μόνο ένα καθαρόαιμο (Μοσκέρα) και κάποιους που μπορούν να παίξουν κατά  περίσταση, χωρίς όμως να είναι αυτή η φυσική τους θέση; Η διοίκηση από την στιγμή που αποφάσισε να φέρει στο Ηράκλειο ένα προπονητή της δικής του εμπειρίας, έστω και για έξι μήνες, οφείλει να τον στηρίξει έμπρακτα με μεταγραφές ουσίας. Το αρνητικό για τον Μελ είναι ότι δεν έχει μπροστά του τον μήνα του Μουντιάλ που είχε πέρυσι τέτοια εποχή ο Νταμπράουσκας και ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει….χθες γιατί ο χρόνος πιέζει και το πρόγραμμα δεν το λες και βατό(ποτέ άλλωστε δεν υπήρξε τέτοιο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ATHLETIC.GR

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook