Ο ΟΦΗ από τα μάτια των αθλητικών συντακτών του Ηρακλείου

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Τρεις εξαιρετικοί συνάδελφοι, οι Μηνάς Αλμπαντάκης, Στέλιος Σβολιαντόπουλος, Τάσος Βαρδάκης αρθρογραφούν στο Gentikoule κάνοντας τον δικό τους απολογισμό για τον φετινό ΟΦΗ.

Mηνάς Αλμπαντάκης (creteplus.gr)

Με οδηγό την περσινή σεζόν και βλέμμα προς το μέλλον

Ο ΟΦΗ ολοκλήρωσε φέτος μια σεζόν με ιδιαίτερη επιτυχία στην Super League καταλαμβάνοντας την καλύτερη θέση στην μετά Γκέραρντ εποχή όμως αυτή η χρονιά θα πρέπει να είναι και ο οδηγός της κρητικής ομάδας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο που θα είναι σαφώς πιο δύσκολη από την περσινή.

Οι ομάδες μπορεί να παραμένουν 18 αλλά το γεγονός ότι πέφτουν 4 στην Football League μεγαλώνει τον βαθμό δυσκολίας σε ότι έχει να κάνει με τον πρώτο και κύριο στόχο που πρέπει να έχει αυτή η ομάδα την επόμενη τριετία για να μπορέσει να κοιτάξει το μέλλον της με αισιοδοξία με λιγότερα οικονομικά προβλήματα.

Η σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν ένα μήνα έκλεισε με θετικό βαθμολογικό πρόσημο αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι μετά από αρκετά χρόνια δειλά δειλά άρχισαν να παίρνουν ευκαιρίες και τα «δικά» του παιδιά. Σε σχέση με το ξεκίνημα της περσινής σεζόν υπάρχει πλέον ένας κορμός για το χτίσιμο της νέας ομάδας που θα δημιουργηθεί για το καινούργιο πρωτάθλημα αλλά το στοίχημα είναι ο ΟΦΗ να καταλάβει ότι μέσα από την αξιοποίηση των δικών του παιδιών θα μπορέσει να σταθεί γερά στα πόδια του. Καλές είναι οι μεταγραφές έμπειρων παικτών όπως ο Ντουντού και ο Γκαλέτι που κάνουν γκελ και στον κόσμο αλλά δεν φτάνει μόνο η βιτρίνα καθώς η ουσία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι η αξιοποίηση των παιδιών που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής.

Ο ΟΦΗ θα πρέπει να μπει σε μια παραγωγική διαδικασία ανάδειξης παικτών από τα σπλάχνα του, μέσα από την οποία πρώτον θα ενισχύσει το κρητικό στοιχείο στην ομάδα , και δεύτερον μακροπρόθεσμα σε βάθος δύο τριών ετών θα μπορέσει να έχει και κάποια οικονομικά οφέλη από τα λεγόμενα «δικά του παιδιά».

Μόνο έτσι η κρητική ομάδα θα καταφέρει να μειώσει κάποια στιγμή το χρέος της και να κοιτάξει με καλύτερους οιωνούς τα επόμενα χρόνια, γιατί ομάδα που δεν παράγει κέρδος εκ των έσω ότι «μνημονιακή» πολιτική και να ακολουθήσει είναι δύσκολο να κρατηθεί σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια.

Στέλιος Σβολιαντόπουλος (TV CRETA, e-kriti.gr)

Η εφετινή χρονιά του ΟΦΗ ήταν η καλύτερη του Κρητικού συγκροτήματος στη μετα Γκεραντ εποχή ,σε όλα τα επίπεδα. Η ομάδα χωρίς να ξεφύγει από το μεγάλο στόχο της οικονομικής εξυγίανσης κατάφερε με χαμηλό μπάτζετ και παρά το πολύ άσχημο ξεκίνημα κατάφερε και με την εξαιρετική επιλογή προπονητή ( Σα Πίντο) να φτάσει στην καλύτερη της θέση την τελευταίας 14ετία αλλά και να… χάσει στην παράταση τη συμμετοχή της στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας .

Ο ΟΦΗ στο πρωτάθλημα που πέρασε είχε μόνο κέρδη. Πέρα από τα βαθμολογικά και τα αγωνιστικά οφέλη ,κέρδισε πολλούς πόντους στο απαιτητικό φίλαθλο κοινό του ,το οποίο είχε τεράστια συμβολή στην επιτυχημένη παρουσία με τη δυναμική του παρουσία.

Το μεγαλύτερο κέρδος, όμως, για τον φετινό ΟΦΗ είναι το γεγονός ότι ανέκτησε σε μεγάλο βαθμό τον χαμένο εδώ και χρόνια σεβασμό του , ανά τον Πανελλήνιο . Η χρονιά αυτή πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τα επόμενα χρόνια.

Η διοίκηση Πουλινάκη που εκ του αποτελέσματος (αγωνιστική πορεία και αδειοδότηση) κρίνεται επιτυχημένη, πρέπει και είναι αναγκασμένη να πορευτεί με βασικό στόχο και πάλι την οικονομική εξυγίανση αλλά και τη δημιουργίας μιας ομάδας που να κάνει ένα βήμα παραπάνω αγωνιστικά στη νέα χρονιά. Άλλωστε μόνο με μια ισχυρή αγωνιστικά ομάδα ο ΟΦΗ θα βρει συντομότερα το δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης.

Tάσος Βαρδάκης (cretesports.gr)

Ξεπέρασε τον εαυτό του, κέρδισε ξανά τον σεβασμό

Πέρα για πέρα επιτυχημένη και οδηγός για τις επόμενες ήταν η φετινή σεζόν για τον ΟΦΗ. Οδηγός για τις επόμενες αγωνιστικές περιόδους με βάση τα τωρινά δεδομένα, τα προβλήματα και τον μεγάλο στόχο της οικονομικής εξυγίανσης που έχει τεθεί από τη διοίκηση του Μάνθου Πουλινάκη. Σίγουρα όλοι μεγαλώσαμε με τον Όμιλο πρωταγωνιστή.

Να διεκδικεί πρωτάθλημα και ν’ αξίζει να στεφθεί πρωταθλητής, να παίζει τρομερό ποδόσφαιρο (κατά πολλούς κάποιες χρονιές το καλύτερο στην Ελλάδα), να παίρνει το Κύπελλο, να βγαίνει συνεχόμενες φορές στην Ευρώπη, να εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά σαλόνια, ν’ αποκλείει μεγαθήρια όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης.

Τότε βέβαια ήταν λυμένο το οικονομικό χάρη στον αείμνηστο Θόδωρα Βαρδινογιάννη και δεν ακολουθούσαν την ομάδα «αμαρτίες» και χρέη του παρελθόντος. Το σήμερα είναι διαφορετικό, το κρητικό συγκρότημα παλεύει να εξυγιανθεί οικονομικά και μέχρι να το πετύχει χρειάζεται υπομονή και κατανόηση απ’ όλους. Το σημαντικό ήταν ότι παρά το πολύ άσχημο ξεκίνημα φέτος (η χρονιά άρχισε εντελώς διαφορετικά, με όνειρα, άδεια μετά από καιρό, προετοιμασία στο εξωτερικό και τον ερχομό παικτών τύπου Λουτσιάνο Γκαλέτι), άπαντες ξεπέρασαν τον εαυτό τους στη συνέχεια και συγκεκριμένα από τη 10η αγωνιστική που ήρθε η πρώτη νίκη και μετά.

Από τους παίκτες που είναι οι πρωταγωνιστές, τον αναμορφωτή Ρικάρντο Σα Πίντο και το τεχνικό τιμ, τον πρόεδρο Μάνθο Πουλινάκη και τους συνεργάτες του που ήταν πανταχού «παρών» και προσπαθούσαν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αλλά και να διευθετήσουν την οποιαδήποτε κακοτοπιά προκαλούσαν μέτωπα του παρελθόντος, το ιατρικό τιμ, τους φροντιστές, όλα τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος, τους υπαλλήλους της ΠΑΕ. Παράλληλα ο ανταγωνιστικός ΟΦΗ κέρδισε και πάλι τον σεβασμό τον αντιπάλων του που άρχισαν να σκέφτονται ξανά το πώς θα κατέβουν στο Ηράκλειο αλλά και το πώς θα ξεπεράσουν το εμπόδιό του στο σπίτι τους. Ο κόσμος πίστεψε από το ξεκίνημα στην ομάδα, γέμισε το «Γεντί Κουλέ» το οποίο μετατράπηκε στο πρώτο σε πληρότητα γήπεδο στην Ελλάδα και έδωσε το δικό του μοναδικό πάρτι στην εξέδρα γουστάροντας αυτό που έβλεπε. Πουλήθηκαν πάνω από 3.000 διαρκείας, αριθμός ρεκόρ σε δύσκολες περιόδους.

Οι αριθμοί σε αγωνιστικό επίπεδο επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές: 6η θέση και καλύτερο πλασάρισμα των τελευταίων 14 χρόνων στη μετά Γκέραρντ εποχή. 44 βαθμοί με τους οποίους ισοφαρίστηκε η συγκομιδή της σεζόν 2002 – 2003. Και μια ανάσα πριν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Τελικός που δεν ήρθε στην παράταση, στις λεπτομέρειες, από μία κεφαλιά του Λιονέλ Χόρχε Νούνιες στο δοκάρι και από ένα άσχημο απόγευμα στη Λεωφόρο. Η νέα περίοδος ξεκίνησε με καλό οιωνό την εξασφάλιση αδειοδότησης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αλλά και από τη μη παραμονή του Ρικάρντο Σα Πίντο. Πάνω από πρόσωπα και καταστάσεις ωστόσο είναι ο ΟΦΗ, η ιστορία, η βαριά φανέλα και ο κόσμος του…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook