Κώστας Αγαπιάδης: Από δεινός σκόρερ… οινοχόος στο εστιατόριό του

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Ο Κώστας Αγαπιάδης κρέμασε τη φανέλα του στον ΟΦΗ και αφοσιώθηκε στην επιχείρηση που έχει στο Μοχό Χερσονήσου

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, «βομβάρδιζε» τα καλάθια με τρίποντα και οργάνωνε μαεστρικά το παιχνίδι της ομάδας του, όντας πρωταγωνιστής του ΟΦΗ.

Στα 36 του χρόνια ο Κώστας Αγαπιάδης έλαβε τη δύσκολη αλλά απολύτως συνειδητή απόφαση να… τερματίσει την επιτυχημένη καριέρα του στα παρκέ, ολοκληρώνοντας μία δεκαετή διαδρομή στις κορυφαίες ομάδες του Ηρακλείου και να αφοσιωθεί στη διεύθυνση του εστιατορίου που εδώ και αρκετά χρόνια έχει ανοίξει μαζί με τη σύζυγό του, στο Μοχό Χερσονήσου.

Από το αποχαιρετιστήριο ματς του περασμένου Μαΐου κόντρα στα Χανιά.

Ο συνδυασμός του μπάσκετ με την επιχειρηματική δραστηριότητα δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τον ίδιο ωστόσο δείχνοντας τον απαιτούμενο ζήλο, κατάφερε να ξεχωρίσει, κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό των φιλάθλων αλλά και των επισκεπτών – πελατών στο «Πόρτεγο», όπως ονομάζεται το εστιατόριο.

«Πεποίθησή μου είναι ότι ένας αθλητής πρέπει να σταματάει όταν νιώθει καλά και εισπράττει την αποδοχή του κόσμου. Κάπως έτσι ένιωσα κι εγώ, όταν το περασμένο καλοκαίρι ανακοίνωσα ότι αποσύρομαι.

Πέρασα 6 καλά χρόνια στον ΟΦΗ αλλά ήταν πολύ δύσκολο να συνεχίσω να μοιράζω τη ζωή μου στα γήπεδα, τα ταξίδια και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Το είχα βάλει στο μυαλό μου νωρίτερα αλλά δεν ήθελα να το κάνω στην καραντίνα, όταν η πανδημία επηρέασε τα πρωταθλήματα. Υπήρχαν σαφέστατα και οικογενειακοί λόγοι, είχα ανάγκη να βλέπω περισσότερο την κόρη μου», εκμυστηρεύεται ο Κώστας Αγαπιάδης που ανδρώθηκε μπασκετικά σε ομάδες της Αθήνας αλλά τα καλύτερα χρόνια τις καριέρας του, τα πέρασε μακριά από το κέντρο.

Ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Πανιωνίου, συνέχισε στην ΑΕ Καλλιθέας Τζιτζιφιών, με τον Αίολο Ταύρου (2004) να του προσφέρει την ευκαιρία να αγωνιστεί στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ. Ακολούθησε ο Ιωνικός Ν.Φ. και το 2008 πήγε στη Ρόδο για λογαριασμό του Διαγόρα. Μετά από μία διετία στο «σμαραγδένιο» νησί, φόρεσε τη φανέλα του Κόροιβου Αμαλιάδας και το 2011 πήρε μεταγραφή στο Ηράκλειο ΟΑΑ, με το οποίο είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Α2 κατηγορία. Έκτοτε δεν έφυγε από κρητικό έδαφος, μετακομίζοντας στον ΟΦΗ το 2016, όπου και τερμάτισε την καριέρα του.

Με τον προπονητή Βασίλη Ράλλη, με τον οποίο συμπορεύτηκε τα περισσότερα χρόνια της παρουσίας του σε ΟΦΗ και «Ηράκλειο».

«Νιώθω γεμάτος από την πορεία που έκανα, είμαι καλά με τον εαυτό μου. Σίγουρα κάθε αθλητής στο ξεκίνημά του, έχει στόχο να γίνει επαγγελματίας, να πάει όσο πιο ψηλά μπορεί.

Μπορεί να μη βρέθηκε στο δρόμο μου ο άνθρωπος που θα με πιστέψει για το κάτι παραπάνω αλλά είμαι ευγνώμων για ότι έκανα.

Αγωνίστηκα σε καλές ομάδες, έκανα πολλούς φίλους, κέρδισα την αναγνώριση των αντιπάλων και πάνω απ’ όλα του κόσμου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό παράσημο στην καριέρα ενός παίκτη».

Ξεχωρίζοντας τις κορυφαίες του στιγμές στα γήπεδα, ο Κώστας Αγαπιάδης έχει να θυμηθεί αρκετές: «Η άνοδος στη Β’ Εθνική με τον Διαγόρα και όσες ακολούθησαν στις ομάδες που έπαιξα. Επίσης η συμμετοχή μου με τη Μικτή Ρόδου στα Olympic Island Games ήταν μία ιδιαίτερη στιγμή όπως και το ταξίδι με τον ΟΦΗ στην Ταϊλάνδη σε ένα τουρνουά της FIBA. Υπάρχουν και κάποια μεμονωμένα παιχνίδια που θυμάμαι.

Στο τουρνουά συλλόγων της FIBA που έγινε το 2019 στην Ταϊλάνδη, με τον ΟΦΗ να κατακτά την 3η θέση.

Ένα τοπικό ντέρμπι κόντρα στον Εργοτέλη, όταν έπαιζα στο Ηράκλειο. Εκείνη τη μέρα είχα τη βάπτιση της κόρης μου και πρόλαβα να αγωνιστώ στο δεύτερο ημίχρονο. Έπιασα απίστευτη απόδοση και νικήσαμε. Επίσης ένα ματς πάλι με το Ηράκλειο κόντρα στον Φιλαθλητικό των αδερφών Αντετοκούνμπο και βέβαια οι 36 πόντοι σε αγώνα του ΟΦΗ κόντρα στη Σαντορίνη που είναι το ατομικό μου ρεκόρ».

Άψογος οικοδεσπότης στο «Πόρτεγο» που εδρεύει στην πλατεία του Μοχού.

Τα μυστικά του οίνου

Η ιδέα για ένα εστιατόριο με ξεχωριστές γεύσεις, σε ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό όπως ο Μοχός, έγινε πραγματικότητα πριν από περίπου 10 χρόνια.

Ένα επαγγελματικό βήμα που δικαιώθηκε στην πορεία των χρόνων για τον Κώστα Αγαπιάδη και τη σύζυγό του Λία: «Ήταν κάτι που το σκεφτόμαστε καιρό και με τη σημαντική βοήθεια του πεθερού μου, το κατορθώσαμε. Η τοπική κοινωνία μας έχει αγκαλιάσει και με την εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο κόσμος γενικότερα, μπορέσαμε να το εξελίξουμε».

Τις γεύσεις του εστιατορίου του Κώστα Αγαπιάδη, απόλαυσε και ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εστιατόριο έχουν επισκεφθεί μεταξύ άλλων αρκετές προσωπικότητες του ελληνικού μπάσκετ (π.χ. ο Παναγιώτης Γιαννάκης με τον Κώστα Μίσσα) καθώς και εκπρόσωποι της ελληνικής showbiz.

Τα δύο τελευταία χρόνια, ο Κώστας Αγαπιάδης έχει αποκτήσει και την ιδιότητα του «Σομελιέ» (οινοχόος στα ελληνικά), παρ’ ότι όπως παραδέχεται, το κρασί δεν ήταν στις προτιμήσεις του:

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έπινα κρασί ωστόσο για τις ανάγκες του μαγαζιού, μυήθηκα στα μυστικά του, με τη βοήθεια του φίλου μου Γιώργου Κουτσουπιά που έχει την κάβα Οινοτέκα. Μου αρέσει ότι κάνω, να το κάνω καλά και είναι ένας χώρος που έχει περιθώρια εξέλιξης».

Ο Σομελιέ Κώστας Αγαπιάδης επί το έργον.

Οσο για το μπάσκετ, η προπονητική δεν αφήνει αδιάφορο τον βετεράνο πλέον αθλητή: «Την εξάσκησα για αρκετά χρόνια στις ακαδημίες των συλλόγων που ήμουν και θεωρώ ότι έδωσα αρκετά πράγματα στα παιδιά με τα οποία δούλεψα. Αυτή την εποχή κάνω personal training και είμαι επίσης σε ένα πρόγραμμα στο Γυμνάσιο Μαλίων. Είναι ένας τομέας που με ενδιαφέρει και ίσως αν μου δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον, να ασχοληθώ πιο εντατικά».

basket.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook