Φρούριο η Θεσσαλονίκη για το Άρης – ΠΑΟΚ: Drones, οχήματα εκτόξευσης νερού και χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Ειδικό σχέδιο μέτρων εκπονεί η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη για να κυλήσουν όλα ομαλά πριν, κατά τη διάρκεια και ειδικά μετά το κρισιμότερο ντέρμπι που θα φιλοξενήσει η πόλη μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων, του Άρη και του ΠΑΟΚ, στο γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης την Κυριακή.

Στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράστηκαν φόβοι κυρίως για μεμονωμένες συναντήσεις οπαδών παρά τόσο έντονα για μαζικές συγκεντρώσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά ελεγχόμενες.

Στο πόδι θα βρίσκεται σχεδόν όλη η διαθέσιμη δύναμη της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκης, ενώ θα ενισχυθεί και με διμοιρίες απ’ όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα επιστρατεύονται ομάδες δικυκλιστών, ΟΠΚΕ και άλλων ειδικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ. σε συντονισμό της Διεύθυνσης Μέτρων Τάξης που εκπονεί το σχέδιο των μέτρων. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής θα βρίσκεται στους δρόμους το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού, ενώ drones της ΕΛ.ΑΣ. θα επιτηρούν από αέρος τα σημεία όπου θα βρίσκονται οι οπαδοί των δύο ομάδων. Στο γήπεδο θα βρίσκεται ο εισαγγελέας αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, ενώ οι εισαγγελικές αρχές θα παρακολουθούν την εξέλιξη των γεγονότων και μετά τη λήξη του αγώνα και θα βρίσκονται σε συντονισμό με τους επικεφαλής της αστυνομίας.

Στο πλαίσιο του ειδικού σχεδίου μέτρων που εκπονείται για τον κυριακάτικο αγώνα Άρη-ΠΑΟΚ, ήδη εξετάζεται ο περιορισμός συγκεκριμένων συγκεντρώσεων και μοτοπορειών. Τα μέτρα αυξημένου ελέγχου αφορούν κυρίως συγκεντρώσεις και πορείες με αφετηρία τα δύο ξενοδοχεία όπου καταλύουν οι δύο ομάδες. «Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν δύο παράλληλες πορείες των 3.000 οπαδών των δύο ομάδων που υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν κοντά», έλεγαν στελέχη των διωκτικών αρχών, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σοβαρά επεισόδια.
Θεωρείται δεδομένο ότι θα στηθούν μπλόκα με κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ για να περιοριστεί η πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως και ότι θα απαγορευτεί οποιαδήποτε συγκέντρωση σε «πυρίκαυστες» ζώνες για τη συνάντηση οπαδών των δύο ομάδων. Πληροφορίες έλεγαν πως ήδη η αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα επιτελεία των δύο ομάδων προκειμένου να συμβάλουν στην αποτροπή προβλημάτων τη συγκεκριμένη μέρα.

Οι μεμονωμένοι
Έγκυρες πηγές έλεγαν στη Voria.gr πως στον σχεδιασμό ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την αντιμετώπιση τυχαίων συναντήσεων μεμονωμένων οπαδών των δύο ομάδων ειδικά μετά τη λήξη του αγώνα στο γήπεδο Χαριλάου. «Ο φόβος αφορά κυρίως τις αποχωρήσεις των οπαδών από το γήπεδο και τα καφέ της ανατολικής Θεσσαλονίκης», έλεγε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Στον τομέα αυτό δράση αναλαμβάνει η ασφάλεια με συντονιστές τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. «Σκοπός είναι να προλάβουμε όχι να συλλάβουμε», έλεγαν με νόημα σημειώνοντας ότι θα αναπτυχθούν προληπτικά ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών για την αποτροπή τέτοιων συναντήσεων.

Ήδη εξετάζεται πού και για ποιους θα επιτραπεί η κυκλοφορία ακόμη και με αυτοκίνητα στην περίπτωση κατά την οποία το αποτέλεσμα είναι νικηφόρο για τον ΠΑΟΚ και στεφθεί πρωταθλητής, γεγονός που σημαίνει ότι οι οπαδοί του Δικεφάλου θα κατευθυνθούν μαζικά προς τον Λευκό Πύργο για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ την ίδια ώρα από το γήπεδο Κλ. Βικελίδης θα αποχωρούν οι οπαδοί του Άρη για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Εκείνο το διάστημα, για μία έως μιάμιση ώρα μετά το ντέρμπι θεωρείται το πιο κρίσιμο για την αστυνομία, καθώς τότε θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα οι οπαδοί των δύο ομάδων στην πόλη, ειδικά στην ανατολική πλευρά.

metrosport.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook