Μίκης Θεοδωράκης – «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις» – «Αθάνατος» ο παγκόσμιος ‘Ελληνας

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Στην αγκαλιά της αγαπημένης του κρητικής γης βρίσκεται πλέον ο Μίκης Θεοδωράκης. Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές κατά τη διάρκεια της κηδείας και της ταφής του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα, με την τελευταία του επιθυμία να γίνεται πράξη, όπως ο ίδιος ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και κοινωνικός αγωνιστής είχε φανταστεί. Θάφτηκε στα αγαπημένα του κρητικά χώματα, στον Γαλατά Χανίων, δίπλα στον πατέρα του Γιώργο και τον αδερφό του.

Ο ίδιος είχε αναφέρει με ποιητικό τρόπο ότι μετά τον θάνατό του θα τον βρίσκουμε στις «λεμονιές και τις πορτοκαλιές» του νησιού που τον λάτρεψε και το λάτρεψε. Τα τραγούδια του ακούγονταν όλη τη σημερινή μέρα, ενώ τόσο η κόρη του, Μαργαρίτα, όσο και οι βρακοφόροι τον αποχαιρέτησαν με τραγούδια, όπως σίγουρα θα είχε σκεφτεί ο ίδιος ότι θα γινόταν. Ρίγη συγκίνησης διαπερνούσαν όσους βρέθηκαν στην τελετή, με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί να φωνάζει συνεχώς «Αθάνατος» ή να λέει συγκινητικά λόγια στις κάμερες για τον «δικό» του Μίκη.

Η Κρήτη τον υποδέχθηκε με τιμές
Από το πρωί της Πέμπτης που η σορός του έφτασε στη Σούδα, οι Κρητικοί τον υποδέχθηκαν, όπως του άξιζε. Την στιγμή που η σορός του μεγάλου μουσουργού έφτασε στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «Αθάνατος».

Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί – φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης – μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Μοναδική ήταν η στιγμή που το φέρετρο πέρασε ανάμεσα σε 96 βρακοφόρους, όσα και τα χρόνια του.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook