50 χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Μία ανάσα από την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου μετά το restart βρίσκεται ο ΟΦΗ που καλείται να φανεί για ακόμη μια φορά συνεπής στο ραντεβού του με την ιστορία.

Κι όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φωστήρας φιλοδοξεί να του κόψει τον δρόμο προς την επιτυχία.

Γυρίζοντας ακριβώς 50 χρόνια πίσω το ρολόι της ιστορίας, την περίοδο 1965-66, ο ΟΦΗ όφειλε να ξεπεράσει το εμπόδιο της ομάδας του Ταύρου προκειμένου να πανηγυρίσει το πρώτο του Πανελλήνιο πρωτάθλημα! Και τα κατάφερε με εμφατικό τρόπο, όπως ακριβώς ελπίζουν να κάνουν την Κυριακή οι παίκτες του Νίκου Νιόπλια.

Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται και μπορεί να εμπνεύσει την τωρινή ομάδα του ΟΦΗ, άσχετα εάν κανένα μέλος της (πλην Νιόπλια) δεν ήταν εν ζωή στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Ο Φωστήρας εκείνη την εποχή διατηρούσε αρκετή από την αίγλη των περασμένων ετών που είχε κερδίσει με το σπαθί του τον τίτλο του «φονέα των γιγάντων». Από την άλλη ο ΟΦΗ προσπαθούσε να βγει στον αφρό του ελληνικού ποδοσφαίρου διεκδικώντας τον τίτλο στη Β’ Εθνική και εν συνεχεία την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία.

Την σεζόν 1965-66 οι δύο ομάδες μετείχαν στον ίδιο όμιλο της Β’ Εθνικής, με τον Φωστήρα να είναι το φαβορί και τον ΟΦΗ να συγκαταλέγεται στα αουτσάιντερ. Η αθηναϊκή ομάδα πήρε κεφάλι από νωρίς στη βαθμολογία με τον ΟΦΗ να ακολουθεί στηριζόμενος στην απόρθητη έδρα του αλλά και στις αρκετές επιτυχίες μακριά από αυτή.

Στην πιο κρίσιμη στροφή του πρωταθλήματος, ο ΟΦΗ έπρεπε να υποτάξει τον Φωστήρα στο Ηράκλειο για να τον προσπεράσει και τα κατάφερε με το εντυπωσιακό 3-0 που δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του. Η συνέχεια αποδείχθηκε τυπική διαδικασία για την ομάδα του Βαγγέλη Χέλμη που έφθασε δίκαια στην κατάκτηση του πρώτου της τίτλου στη Β΄ Εθνική. Ωστόσο στα μπαράζ αργότερα δεν τα κατάφερε κι έτσι το όνειρο για την άνοδο στην Α΄ Εθνική πήρε παράταση λίγων ετών…

στοιχεία: patris.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook