Photos / Ολλανδική ιστοσελίδα αποθεώνει τον ΟΦΗ και το “Γεντί Κουλέ”!

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Πριν από μερικές εβδομάδες, Ολλανδοί τουρίστες βρέθηκαν στο “Γεντί Κουλέ” παρακολουθώντας το παιχνίδι με τον Άρη μέσα από την Θύρα 4, στέλνοντας την ιστορία τους στην ιστοσελίδα “staantribune.nl” και αποθεώνουν τον κόσμο της ομάδας μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για την ατμόσφαιρα που συνάντησαν στο γήπεδο του ΟΦΗ.

Παραθέτοντας ένα πλούσιο φωτορεπορτάζ, οι Ολλανδοί έστειλαν την εμπειρία τους από το “Γεντί Κουλέ” εκφράζοντας τις απορίες τους στο γιατί μια επίσκεψη στο γήπεδο του ΟΦΗ δεν συμπεριλαμβάνεται σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό της Κρήτης. Οι ίδιοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για όσα έζησαν στο “Γεντί Κουλέ” και αποθεώνουν την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από τους οργανωμένους οπαδούς του ΟΦΗ.

Αναλυτικά όσα έγραψαν οι Ολλανδοί

Μια εβδομάδα διακοπών στο ηλιόλουστο νησί της Κρήτης. Το λίκνο του πολιτισμού μας, οι δημιουργοί του αλφάβητου, της δημοκρατίας και της ρακής. Σήμερα αποτελεί ένα καταφύγιο για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Η Κρήτη προσφέρει πολλές διαφορετικές κουλτούρες πολιτισμού, εντυπωσιακή φύση και εξαιρετική κουζίνα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο και υπάρχουν παθιασμένοι ανθρώποι που δένονται με τις ομάδες τους. Φεύγοντας για τις διακοπές μας για την Ελλάδα με τον Χενκ και την Ίνγκριντ, η Ελλάδα ήταν ο κατάλληλος προορισμός για να συναντήσουμε μια διαφορετική ποδοσφαιρική κουλτούρα.

Με μια γρήγορη ματιά στο ίντερνετ, είδαμε πως κατά την διάρκεια της παραμονής μας στην Κρήτη, ο ΟΦΗ αγωνιζόταν στην έδρα του απέναντι στον Άρη. Ο ΟΦΗ είναι μια ομάδα που είχε μεγάλες επιτυχίες στα 80s και τα 90s αγωνιζόμενος για πολλά χρόνια στην πρώτη κατηγορία. Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας, επηρεάστηκε και ο σύλλογος που αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα ο ΟΦΗ να υποβιβαστεί στην τρίτη κατηγορία. Το 2016 επέστρεψε στις επαγγελματικές κατηγορίες, όπως και ο Άρης – η ομάδα που θα αντιμετώπιζε εκείνη την ημέρα.

De Groundhop: OFI KretaDe Groundhop: OFI Kreta

Είναι κανόνας ότι στην Ελλάδα τα εισιτήρια ενός παιχνιδιού δεν αγοράζονται online αλλά διατίθενται, όπως παλιά, από τα εκδοτήρια του γηπέδου. Παίρνοντας θάρρος, εγώ, ο αδερφός μου και η σύζυγος του πήγαμε στο Ηράκλειο. Ο ξεναγός μας, είπε πάρα πολλά για την πόλη και τα αξιοθέατα της αλλά ούτε μια λέξη για το γήπεδο “Θεόδωρος Βαρδινογιάννης”. Πηγαίνοντας για το γήπεδο, βρεθήκαμε σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης ενώ τα στενά δρομάκια δεν δείχνουν τίποτα που να μοιάζει ότι εκεί κοντά υπάρχει και ένα γήπεδο παρά μόνο στην εξωτερική του εμφάνιση. Με την πρώτη ματιά που είχαμε στο γήπεδο του ΟΦΗ, αναρωτηθήκαμε αν εκείνο χτίστηκε πριν το ανάκτορο της Κνωσσού.

De Groundhop: OFI KretaDe Groundhop: OFI KretaDe Groundhop: OFI Kreta
Πηγαίνουμε στην επίσημη μπουτίκ της ομάδας με την ελπίδα ότι εκεί θα αγοράσουμε εισιτήρια για το παιχνίδι ενώ ρωτάμε ευγενικά για το αν υπάρχουν ταμειακές μηχανές στο εκδοτήριο που βρίσκεται στην γωνία αλλά μας λένε όχι. Μας συμβουλεύουν να πάμε από την πίσω πλευρά του γηπέδου και ενώ περπατάμε προς εκείνο το σημείο βλέπουμε αρκετά γκράφιτι στους τοίχους του ενώ όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, εκείνο (σημ. το γήπεδο) βρίσκεται πολύ κοντά στα σπίτια των κατοίκων. Πηγαίνοντας προς την πίσω πλευρά του γηπέδου, περνάμε από ένα μικρό στενό ακούγοντας τραγούδια. Αυτοί είναι οι οργανωμένοι οπαδοί του ΟΦΗ, οι “Snakes” που αποτελούν τον σκληροπυρηνικό πυρήνα των φιλάθλων της ομάδας. Εν το μεταξύ, η Αστυνομία έκλεισε τον δρόμο με ένα λεωφορείο προκειμένου να συνοδεύσουν τους ελάχιστους οπαδούς του Άρη.

Έχουμε αγοράσει εισιτήρια για την θύρα των φανατικών και περιμένουμε στην ουρά. Οι αστυνομικοί μας ψάχνουν για πυροτεχνήματα και ενώ απαγορεύεται, μετά βλέπουμε να ανάβουν δεκάδες καπνογόνα. Αυτό είναι ένα μυστήριο. Το γήπεδο του ΟΦΗ αποτελεί την “Μέκκα” της φιλοσοφίας “Αgainst Modern Football” που θέλει το ποδόσφαιρο να είναι κάπως… πουριτανό. Οι τουαλέτες του γηπέδου δεν είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχουν σκουριασμένα σίδερα αλλά εκεί κρεμώνται τα πανό όπως έπρεπε να συμβαίνει. Στο γήπεδο υπάρχουν πολλοί οπαδοί του ΟΦΗ που φορούν μπλούζες της ομάδας, άλλοι είναι γυμνοί και γεμάτοι με τατουάζ.

De Groundhop: OFI KretaDe Groundhop: OFI KretaDe Groundhop: OFI Kreta

Στο γήπεδο βρίσκονται περίπου 4.000 θεατές. Οι κάτοικοι των γειτονικών διαμερισμάτων μπορούν να παρακολουθήσουν δωρέαν το παιχνίδι μέσα από τα μπαλκόνια τους. Οι παίκτες μπαίνουν μέσα στο γήπεδο μαζί με τους αστυνομικούς. Η Θύρα 4 γεμίζει με καπνογόνα.

Το παιχνίδι ξεκινάει με το επίπεδο να είναι αρκετά καλό. Ενώ οι οπαδοί του ΟΦΗ τραγουδούν συνέχεια με βραχνή φωνή, η ομάδα τους σκοράρει. Ανάβουν περισσότερα καπνογόνα και κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμα καλύτερη. Το μίσος είναι αισθητό κάθ φορά που οι παίκτες του Άρη αγγίζουν την μπάλα. Η ζέστη κάνει αισθητή την παρουσία τους ενώ κάποια στιγμή κάποιοι παίκτες των δύο ομάδων τσακώνονται και αποβάλλονται με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να συνεχίσουν με 10 παίκτες. νικία στο γήπεδο.

De Groundhop: OFI KretaDe Groundhop: OFI KretaDe Groundhop: OFI Kreta

Mετά το τέλος του ημιχρόνου, το παιχνίδι γίνεται ισορροπημένο. Ο κόσμος του ΟΦΗ συνεχίζει να αντιδρά ακόμα περισσότερο όποτε ο Άρης έχει την κατοχή της μπάλας. Λίγο αργότερα, αποβάλλεται ακόμα ένας παίκτης του ΟΦΗ και όλα δείχνουν ότι η ήττα είναι θέμα χρόνου. Ο ΟΦΗ με την τεχνική του κρατάει το αποτέλεσμα ενώ χάνει αρκετές ευκαιρίες για να σκοράρει. Ως ουδέτεροι υποστηρικτές του παιχνιδιού είμαστε οι πραγματικοί νικητές.

Όπως υπάρχουν πολλά μνημεία της Κρήτης, έτσι και ο ΟΦΗ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα του νησιού. Το να πάτε στο γήπεδο του είναι ένα συναίσθημα και μια εμπειρία που πρέπει να την ζήσετε. Εάν θέλετε να δείτε κάτι διαφορετικό, αξίζει να πάτε στο “Θεόδωρος Βαρδινογιάννης” που πραγματικά θα έπρεπε να βρίσκεται σε κάθε ταξιδιωτικό οδηγό της Κρήτης όμως δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει και παραμένει ένας κρυμμένος θυσαυρός για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook