Παπαβασιλείου: “Ζήσαμε ξανά το «Γεντί Κουλέ» με ρυθμό και καπνογόνα”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

O Nίκι Παπαβασιλείου μίλησε στην κυπριακή ιστοσελίδα “themasports” για την χθεσινή του παρουσία στον ΟΦΗ και μιλάει με λόγια συγκίνησης για όσα έζησε στο “Γεντί Κουλέ”.

Αναλυτικά όσα είπε

Είδαμε συγκλονιστικές στιγμές χθες στο «Γεντί Κουλέ». Πως ζήσατε εσείς του φιλικό;
«Ήταν ένα παιχνίδι που το προετοιμάζαμε εδώ και δυο μήνες. Όταν ο Ηλίας Πουρσανίδης το έδωσε σαν ιδέα, μπήκαμε σε ένα γκρουπ στο viber και ενεργοποιηθήκαν οι πάντες και τα πάντα. Γιατί ήτα ένας άνθρωπος που μας έδωσε πάρα πολλά. Έμεινε 14 χρόνια που έδωσε πάρα πολλά και στον ΟΦΗ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο και σε μας. Μας άλλαξε την καριέρα, μας διαμόρφωσε σαν ανθρώπους. Ήμασταν μία οικογένεια, περάσαμε απίστευτες στιγμές εδώ στην Κρήτη και τον ΟΦΗ. Ο κόσμος, οι προσωπικότητες που πέρασαν από αυτή την ομάδα, ήταν κάτι το εκπληκτικό μετά από τόσα χρόνια να βρεθούμε όλοι μαζί. Είχα την τύχη να ζήσω αρκετές γενιές. Ήρθα εδώ το 1988, έφυγα το 1995-96 οπόταν έζησαν γενιές. Έφυγα για Νιουκαστλ αλλά ήταν τα κορυφαία χρόνια του ΟΦΗ εκείνης της εποχής. Και μετά από τόσα χρόνια να γίνεται ένα παιχνίδι και να ανταποκρίνονται όλα τα παιδιά είναι εκπληκτικό. Να έρχονται από την Χιλή, τη Σερβία, από παντού. Παίκτες θρύλοι για το ελληνικό ποδόσφαιρο απλά να συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι, ήταν ένα βράδυ που δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ».

Τι ήταν αυτό που τον έκανε και τον κάνει τόσο ξεχωριστό ως άνθρωπο και ως προπονητή;
«Εκτός από φοβερός προπονητής με τεράστια γνώση, είχε μοναδική προσωπικότητα. Είχε τον τρόπο να σου μιλήσει, να σε κερδίσει. Μερικές φορές ήταν φιλικός, μερικές λίγο απόμακρος. Ήξερε πώς να σου συμπεριφερθεί για να σου βγάλει το 100%. Διαχειρίστηκε καταστάσεις και ανθρώπους με μοναδικό τρόπο. Νομίζω ότι η προσωπικότητα του τον έκανε ξεχωριστό».

Θυμάστε κάποιο περιστατικό που θα το διηγείστε πάντα;
«Έχω πάρα πολλά. Είχαμε καλές αλλά και δύσκολες στιγμές. Είχα κάνει δυο-τρία πάρα πολύ καλά παιχνίδια και ξαφνικά έμεινα έξω για δυο συνεχόμενα ματς. Οπότε, μικρός εγώ, με το πάθος που είχα να αγωνίζομαι σε κάθε αγωνιστική πήγα στο γραφείο για να ζητήσω εξηγήσεις. Μου έδωσε ένα περιοδικό για ένα παίκτη που σταμάτησε την καριέρα του. Πριν κάνουμε συζήτηση μου είπε, διάβασε αυτό. Έγραφε ότι στα 21 του τελείωσε την καριέρα του χωρίς λεφτά κτλ. Το διάβασα και μου λέει «τι με ήθελες;». Του λέω «άστο δεν είναι κάτι σημαντικό» (γέλια)».

Ήξερε πώς να διαχειριστεί τον κάθε παίκτη ξεχωριστά.
«Ναι, ναι. Ακριβώς…».

Είδαμε συγκινητικές εικόνες. Κάποιοι δάκρυσαν. Ποιος ήταν αυτός που ήταν πιο συγκλονισμένος στο χθεσινό φιλικό;
«Νομίζω όλοι ήταν συγκλονισμένοι. Ο καθένας εκφράζεται με το δικό του τρόπο. Ο Ηλίας ήταν συγκλονισμένος. Ήταν ο πρωτεργάτης αυτού και του αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα συγχαρητήρια. Όλα τα παιδιά ήταν συγκλονισμένα γιατί η κατάσταση του Έουγκεν είναι πραγματικά τραγική. Προσπαθούσε να χειροκροτήσει, να πει κάτι κουνώντας το δάχτυλο του αλλά… Πραγματικά ζει πολύ δύσκολες στιγμές».

Ο κόσμος πάντως ήταν απίστευτος…
«Ναι, ήταν εξαιρετικός. Δημιούργησαν φοβερή ατμόσφαιρα. Ζήσαμε ξανά το «Γεντί Κουλέ» με ρυθμό και καπνογόνα».

Ο ΟΦΗ άλλωστε είναι μία ομάδα ως σύλλογος, ως εκτόπισμα που αξίζει να βρίσκεται πολύ πιο ψηλά και όχι εκεί που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.
«Εννοείται. Δυστυχώς η κρίση και τα αγωνιστικά προβλήματα έφεραν την ομάδα σε αυτό το σημείο. Ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης πέθανε, η αποκοπή από τον Θεόδωρο. Όλα αυτά έφεραν την ομάδα σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό το παιχνίδι δίνει ελπίδα γιατί όλα αυτά τα παιδιά είναι παρακαταθήκη για το μέλλον. Κάποια στιγμή ο ΟΦΗ θα βρει το δρόμο του, δεν υπάρχει περίπτωση».

Πάμε και λίγο σε σας. Τι κάνετε αυτό το διάστημα;
«Περιμένω εναλλακτικές περιπτώσεις. Ήμουν κοντά στο να πάρω κάποια ομάδα, όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Μερικές φορές θα πρέπει να περιμένεις λίγο περισσότερο, όμως είμαι ανοικτός και για Κύπρο και για εξωτερικό και για Ελλάδα. Θα δούμε…».

Περιμένατε μετά το πέρασμα από τη Σλοβακία να βρείτε πιο εύκολα ομάδα;
«Ναι, το περίμενα μετά την επιτυχία που είχα στη Σλοβακία να μπω πιο γρήγορα. Μερικές φορές πρέπει να περιμένεις. Αυτή είναι η ζωή του προπονητή, θέλει υπομονή. Η ομάδα που ήμουνα είχα επιτυχία και περιμένω να μπω ξανά γιατί μου έλλειψε το γήπεδο, η προπόνηση, το παιχνίδι, οπόταν περιμένω μία καλή δυνατότητα για να ξαναμπώ».

Το κυπριακό πρωτάθλημα πως το βλέπετε; Διακρίνεται κάποια ομάδα ως φαβορί;
«Νομίζω θα είναι πολύ ανταγωνιστικό γιατί η Ανόρθωση είναι πολύ καλή. Ο ΑΠΟΕΛ θα είναι εκεί παρότι η αρχή ήταν λίγο δύσκολη. Ο Απόλλωνας, η ΑΕΚ και ίσως η ΑΕΛ. Θα είναι πιο ανταγωνιστικό από άλλες φορές».

πηγή: themasports.gr