“Να μείνει ο Παπαδόπουλος στον ΟΦΗ πιο πολλά χρόνια από ότι ο Γκέραρντ”

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Το Gentikoule συνάντησε τον Βαγγέλη Χοσάδα στου Αφάντου και ο μεγάλος παλαίμαχος άσος του ΟΦΗ αποκαλύπτει ότι τα “παιδιά του Γκέραρντ” είναι σε συζητήσεις με μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο για να διεξαχθεί φιλικό παιχνίδι στο “Γεντί Κουλέ”. Μιλάει με συγκίνηση για τον Ευγένιο Γκέραρντ αλλά και τι λέει για την ομαδάρα του ’80 και τον φετινό ΟΦΗ.

Η συνέντευξη του Βαγγέλη Χοσάδα στο Gentikoule

Το 2018 δεν ξεκίνησε καλά για τον ΟΦΗ. Έχασε τον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία της ομάδας, τον Ευγένιο Γκέραρντ. Τι ήταν αυτό που τον έκανε τόσο ξεχωριστό; Πολλοί λένε ότι δεν ήταν μόνο καλός προπονητής αλλά ακόμα καλύτερος ψυχολόγος που ήξερε να πάρει σε κάθε παιχνίδι το 100% από κάθε ποδοσφαιριστή του.

“Ο Ευγένιος ήταν μια σημαντική μορφή για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα όχι μόνο της Κρήτης αλλά όλης της Ελλάδος. Σίγουρα ήταν ένα μελανό σημείο ειδικά για τον ΟΦΗ γιατί έφυγε ένας άνθρωπος ο οποίος και μεγαλούργησε σε αυτή την ομάδα και την μεγαλούργησε. Εμείς θα τον θυμόμαστε πάντα και θα τον αγαπάμε όχι μόνο σαν προπονητή αλλά σαν πατέρα μας, πιο πολύ σαν φίλο γιατί πάνω από όλα ήταν άνθρωπος που ήξερε να συμπεριφερθεί και να σε φέρει κοντά του, να γίνεις φίλος του και ότι και να πούμε για τον Ευγένιο είναι πολύ λίγο”.

“Ο Ευγένιος έμενε στην ζωή για να δει τα παιδιά του για τελευταία φορά”

Πιστεύεις ότι ήταν ένα παιχνίδι της μοίρας το ότι λίγο πριν φύγει από την ζωή διοργανώθηκε ένα μεγάλο παιχνίδι προς τιμήν του;

“Εντάξει από την στιγμή που έμαθε και κατάλαβε ότι θα γίνει αυτό το παιχνίδι νομίζω ότι έμενε στην ζωή για αυτό το λόγο. Αφού μετά από έναν μήνα δυστυχώς τον χάσαμε, άρα σημαίνει ότι για αυτόν ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή του και καθόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή όρθιος να δει τα παιδιά του για τελευταία φορά”.

Μιλώντας εκ των υστέρων μετά από 20 χρόνια πολύς είναι ο κόσμος του ΟΦΗ που αφορίζει την σχέση με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Πιστεύεις ότι αυτό οφείλεται στο θάνατο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη και την μετέπειτα ενασχόληση των μελών της οικογένειας στον ΟΦΗ ή επικρατεί ότι στην συνέχεια η ομάδα αφέθηκε στην μοίρα της;

“Κοίτα, για τι να σου μιλήσω; Να σου πω για τον Θόδωρα τον Βαρδινογιάννη; Νομίζω ότι μαζί με τον Γκέραρντ είναι οι σημαίες του ΟΦΗ. Αυτοί έκαναν τον ΟΦΗ μεγάλο, αυτοί δημιούργησαν όλα αυτά που έχει ο ΟΦΗ σήμερα. Νομίζω ότι μετά τον θάνατο του Θόδωρα άλλαξαν πολλά πράγματα στον ΟΦΗ, πιστεύω ότι η υπόλοιπη οικογένεια δεν ήταν και τόσο πολύ κοντά στην ομάδα και από εκεί και πέρα ανάγκασε τον Ευγένιο να αποσύρεται σιγά σιγά γιατί έβλεπε ότι πλέον χωρίς την βοήθεια του Θόδωρα δεν είχε τόσο μέλλον όσο είχε πριν. Νομίζω ότι δύο σημαντικά κομμάτια για την ιστορία του ΟΦΗ είναι ο Θόδωρας ο Βαρδινογιάννης και ο Ευγένιος Γκέραρντ”.

Τι έφταιξε και οικογένεια του δεν συνέχισε την πορεία του Θόδωρου Βαρδινογιάννη;

“Κοίτα μπορεί να μην αγαπούσαν τον ΟΦΗ τόσο πολύ όπως τον αγαπούσε ο Θόδωρας. Εγώ τα δέχομαι όλα γιατί ήταν οικογένεια που ήταν πιο δεμένη με τον Παναθηναϊκό. Όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας Βαρδινογιάννη για αυτό το λόγο τραβήχτηκαν μακριά από τον ΟΦΗ”.

Πως αισθάνθηκες όταν μπήκες ξανά στα αποδυτήρια του “Γεντί Κουλέ” μετά από 20 χρόνια βλέποντας ξανά φίλους και πρώην συμπαίκτες που είχατε ζήσει μεγάλες στιγμές στο παρελθόν;

“Αυτά τα πράγματα δεν περιγράφονται. Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο, κάτι το μοναδικό για εμάς και ευχαριστούμε τον Ηλία τον Πουρσανίδη για την ιδέα που είχε. Να σκεφτείτε ότι είχαμε χαθεί με τα παιδιά και από την στιγμή που έγινε αυτό το παιχνίδι και μετά βρισκόμαστε καθημερινά μέσω viber και λέμε τα δικά μας. Οι στιγμές που περάσαμε στον ΟΦΗ είναι ανεπανάληπτες, δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ και αυτό μας κρατάει ακόμα ενωμένους”.

Αυτό που έκανε ο Ηλίας ήταν μια σπίθα για να αισθανθεί ο Ευγένιος Γκέραρντ ότι πήρε πίσω την αγάπη που εκείνος σας είχε δώσει τόσα χρόνια;

“Ο Ηλίας πήρε την πρωτοβουλία γιατί είδε πως, όταν έγιναν τα εγκαίνια για την θύρα που πήρε το όνομα του Ευγένιου, είχε πολύ λίγο κόσμο και στενοχωρήθηκε πάρα πολύ γιατί είχε προσφέρει πολλά στον ΟΦΗ. Αυτή ήταν η σπίθα που ανάγκασε τον Ηλία να γίνει αυτό το παιχνίδι και να τιμηθεί ο Ευγένιος όπως πρέπει να τιμηθεί”.

“Είμαστε σε συζητήσεις με μεγάλη ομάδα του εξωτερικού για να παίξουμε στο Ηράκλειο”

Έχετε συζητήσει να το ξανακάνετε και τα επόμενα χρόνια ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπο του;

“Κοίτα, έχουμε πει ότι αν ο ΟΦΗ πάρει το πρωτάθλημα φέτος και ανέβει κατηγορία θα μαζευτούμε ξανά και προσπαθούμε να βρούμε και μια ομάδα από το εξωτερικό για να κάνουμε ένα παιχνίδι και για τον ΟΦΗ που θα ανέβει κατηγορία αλλά και για τον Ευγένιο. Θα προσπαθήσουμε γιατί είναι δύσκολο μέσα στο καλοκαίρι να φέρεις ομάδα από το εξωτερικό και αν μας βγει θα είναι καλό και για τον ΟΦΗ και για όλη την Ελλάδα, καθώς έχουμε συζητήσει με μια μεγάλη ομάδα του εξωτερικού για να τιμήσουμε όπως πρέπει ΟΦΗ και Ευγένιο”.

Ένα σχόλιο για την φετινή πορεία του ΟΦΗ και για τα όσα συμβαίνουν εξωαγωνιστικά…

“Κοίτα το εξωαγωνιστικό κομμάτι δεν με ενδιαφέρει καθόλου, το αγωνιστικό κομμάτι νομίζω ότι είναι μια πλήρης ομάδα, με ποιότητα, έχει έναν πάρα πολύ καλό προπονητή και διέθετε όλα τα στοιχεία για να πετύχει τον στόχο της. Τώρα τα εξωαγωνιστικά καλό ήταν να μην υπήρχαν γιατί είναι ο ΟΦΗ είναι μια μεγάλη ομάδα που εκπροσωπεί όλη την Κρήτη και όχι μόνο το Ηράκλειο. Νομίζω πως εκείνοι που έχουν την τύχη της ομάδας πρέπει να βρουν κάτι καλό για να είναι ο ΟΦΗ στις top ομάδες της Super League”.

Παρακολουθείς τον ΟΦΗ; Σε βλέπουμε πολύ ενεργό στο Facebook να σχολιάζεις για τον ΟΦΗ.

“Πάντα τον παρακολουθώ δεν χάνω παιχνίδι. Αν δεν έχω βέβαια υποχρεώσεις”.

“Να μείνει ο Παπαδόπουλος στον ΟΦΗ περισσότερα χρόνια από τον Γκέραρντ”

Είναι ο Παπαδόπουλος ο προπονητής που μπορεί να δώσει ένδοξες στιγμές στον ΟΦΗ, όπως το παρελθόν;

“Κοίτα βάσει αποτελεσμάτων και με βάση του το ότι κράτησε, σε εκείνο το σκοτεινό σημείο την ομάδα, όπως έπρεπε να την κρατήσει πιστεύω ότι είναι ένας πολύ άξιος λόγου προπονητής και άνθρωπος, ένας άνθρωπος του ΟΦΗ γιατί αγαπάει την ομάδα γιατί να μην το κάνει και να καθίσει στον πάγκο πιο πολλά χρόνια από ότι έκατσε ο Ευγένιος”.

“Ο Στρέζος ήρθε στην κατάλληλη ομάδα, το μέλλον του ανήκει”

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να επιστρέψει ο ΟΦΗ στις ημέρες δόξας των προηγούμενων δεκαετιών;

“Καταρχάς θέλει μια δύναμη διοικητική και οικονομικά και εξωαγωνιστικά. Κατά τα άλλα έχει την δυναμική τον κόσμο το όνομα την ιστορία για να πετύχει κάτι καλό τα επόμενα χρόνια”.

Ήσουν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες που έχουν περάσει από τον ΟΦΗ. Πως βλέπεις τον Στρέζο που είναι από τους καλύτερους στην ηλικία του;

“Κοίταξε πιστεύω ότι είναι ένας πολύ σοβαρός για την θέση του τερματοφύλακα. Είναι ένας τερματοφύλακας που εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια στους συμπαίκτες του, έχει όλα τα προσόντα είναι μικρός σε ηλικία, νομίζω ήρθε την κατάλληλη στιγμή στην ομάδα και νομίζω ότι το μέλλον του ανήκει”.

Έχεις ζήσει μεγάλες στιγμές στον ΟΦΗ και στο Ηράκλειο. Αν κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν τι είναι αυτό που σου έχει μείνει στο μυαλό;

“Κοίτα εμείς τότε στην ομάδα ήμασταν από τους πιο τυχερούς ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα καθώς δεν μας έλειπε τίποτα. Είχαμε ένα αθλητικό κέντρο που το ζήλευαν όλες οι ομάδες, το οικονομικό πρόβλημα ήταν λυμένο, είχαμε μια πολύ καλή ομάδα και όλα τα παιδιά ήταν κορυφαίοι ποδοσφαιριστές. Τι να πρωτοθυμηθώ… Έχω κρατήσει πολλά πράγματα από το Ηράκλειο και πάνω από όλα τον κόσμο που τον αγάπησα και με αγάπησε, ζήσαμε καλές και κακές στιγμές και έτσι πρέπει να γίνεται σε όλα τα επαγγέλματα. Εγώ φεύγοντας από εκεί έχω κρατήσεις τις καλές στιγμές και θέλω να θυμάμαι μόνο αυτές”.

“Την δεκαετία του ’80 ο ΟΦΗ άξιζε ένα και δύο πρωταθλήματα”

Πέρα από την οικονομική βοήθεια που είχε ο ΟΦΗ από την οικογένεια Βαρδινογιάννη ποιο ήταν το στοιχείο που έκανε το ποδοσφαιρικό τμήμα τόσο ξεχωριστό;

“Νομίζω ότι τότε ήμασταν μια οικογένεια και οι παράγοντες ήταν μαζί μας και ο προπονητής ήταν φίλος μας και οι ποδοσφαιριστές και νομίζω ότι όλα αυτά έκαναν μια ομάδα ξεχωριστή. Να σου φέρω ένα παράδειγμα. Τώρα κατέβηκα στο Ηράκλειο για τον Ευγένιο και ρωτήσαμε εκεί στις καφετέριες και δύσκολα βγαίνουν μαζί δύο τρεις ποδοσφαιριστές. Εγώ τότε θυμάμαι και βγαίναμε δεκαπέντε είκοσι ποδοσφαιριστές μαζί και στις καφετέριες και στις ταβέρνες και στα πάντα. Αυτό νομίζω ότι δύσκολα θα ξαναγίνει αυτό γιατί υπάρχει το ίντερνετ και άλλα πράγματα που απομακρύνουν τον έναν από τον άλλο. Το κυριότερο ήταν ότι ήμασταν μια οικογένεια όλοι μαζί”.

Πολύ κόσμος και όχι μόνο φίλαθλοι του ΟΦΗ λένε ότι άξιζε να πάρει ένα πρωτάθλημα την δεκαετία του ’80. Συμφωνείς με αυτή την άποψη και τι συνέβη και δεν κατέκτησε ο ΟΦΗ έναν τίτλο; Πιστεύεις ότι δεν σας άφησαν να το κατακτήσετε ή έτσι τα έφεραν οι συγκυρίες;

“Κοίτα, τότε που το πήρε η Λάρισα και ήμασταν πολύ κοντά. Ε, το ποδόσφαιρο θέλει και τύχη και εμείς τις τελευταίες αγωνιστικές δεν είχαμε την τύχη, αν ήμασταν λίγο πιο τυχεροί δεν θα ήταν η Λάρισα πρωταθλήτρια αλλά εμείς. Ήταν και άλλες χρονιές δεν ήταν μόνο εκείνη την χρονιά ότι ήμασταν ένα “τσακ” στην πηγή για να πιούμε νερό και στις τελευταίες αγωνιστικές κάτι γινόταν και δυστιχώς το χάναμε. Τώρα εξωαγωνιστικά δεν μπορώ να μιλήσω δεν ξέρω τι γινόταν τότε, αλλά νομίζω ότι εκείνη την δεκαετία ο ΟΦΗ άξιζε να πάρει και ένα και δύο πρωταθλήματα”.

Πιστεύεις ότι θα έρθουν πάλι τέτοιες εποχές και θα γίνει ο ΟΦΗ η Λέστερ του Ελληνικού πρωταθλήματος;

“Στο χέρι του είναι όλα αρκεί να συμβούν αυτά που είπαμε πριν. Καλός μεγαλομέτοχος, ο κόσμος μαζι του και όλα μπορούν να συμβούν. Το ποδόσφαιρο είναι ένα νόμισμα το οποίο γυρίζει και θετικά και αρνητικά, ας πάρουμε την θετική του πλευρά”.

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πεις ένα σχόλιο για το Ελληνικό ποδόσφαιρο όπως το βλέπεις τώρα και τότε που έπαιζες εσύ. Συμφωνείς με το Grexit;

“Κοίτα τα είχαμε και εμείς αυτά, ας πούμε εγώ θυμάμαι τον Γιώργο τον Βαρδινογιάννη ότι ήταν μονίμως με το πιστόλι στο σακάκι, αλλά δεν είχαμε τέτοια έκτροπα. Νομίζω ότι από τότε που μπήκε το στοίχημα στη ζωή μας και τα πολλά λεφτά από το Champions League, άλλαξαν πολλά πράγματα και βλέπουν τον αθλητισμό καθαρά στα οικονομικά του πλαίσια και όχι στα αγωνιστικά του. Νομίζω αν δεν αλλάξει αυτό δεν θα έχουμε κανένα θετικό πρόσημο. Τώρα για το Grexit δεν συμφωνώ, αλλά συμφωνώ με το να τηρηθούν οι νόμοι στην Ελλάδα που δεν έχουν τηρηθεί ακόμα. Δεν συμφωνώ γιατί είμαστε που είμαστε πάρα πολλά χρόνια πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη, θα πάμε ακόμα χειρότερα”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook