Ένας συντοπίτης του Γκέραρντ στο Ηράκλειο και το “Γεντί Κουλέ”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο Ολλανδός δημοσιογράφος Sander Kleikers βρέθηκε στην Κρήτη για διακοπές και καταγράφει στο blog του τις εντυπώσεις του από το Ηράκλειο: “Ο Ευγένιος Γκέραρντ είναι ένας Λιμβούργιος Θεός της Κρήτης”.

Η Λιμβουργία είναι επαρχία στα νοτιοανατολικά της Ολλανδίας και συνορεύει με το Βέλγιο και τη Γερμανία. Είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του Ευγένιου Γκέραρντ. Στην Λιμβουργία, εν αντιθέσει με την Ελλάδα και την Κρήτη, ο “Μίστερ” δεν έγινε τόσο γνωστός. Και αυτό είναι που καταγράφει ο Sander Kleikers κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κρήτη για ολιγοήμερες διακοπές.

Ο Ολλανδός δημοσιογράφος έκανε διακοπές στο νησί μας και το Ηράκλειο όπου διαπίστωσε την μεγάλη αγάπη και λατρεία που υπάρχει προς το πρόσωπο του Ευγένιου Γκέραρντ. “Είναι μια χαμένη ευκαιρία στην δημοσιογραφική μου καριέρα. Δεν αποτίμησα την ιστορία του σχεδόν Άγιου Ευγένιου στην Ελλάδα. Και τώρα που περπατώ στα μέρη του για λίγες ημέρες, είμαι σίγουρος. Ο Λιμβούργιος προπονητής Ευγένιος Γκέραρντ υποτιμήθηκε από το ολλανδικό ποδόσφαιρο‘.

Και κάπως έτσι ξεκινάει το οδοιπορικό του Ολλανδού δημοσιογράφου όπου δεν λείπουν και τα κακώς κείμενα για την κατάσταση του “Γεντί Κουλέ”. Αρχικά λέει: “Ήμουν για διακοπές στην Κρήτη και ένας από τους στόχους μου ήταν να επισκεφτώ για μια ημέρα την ομάδα. Ο ΟΦΗ ήταν ξεκάθαρος μου σκοπός. Η ομάδα του Ευγένιου Γκέραρντ, πρώην Λιμβούργιου ποδοσφαιριστή και πρώην βοηθού προπονητή της Ρόντα” και συνεχίζει: “Όμως ο Γκέραρντ έγινε γνωστός ως προπονητής του ΟΦΗ. Όχι ένα ή δύο χρόνια όπως συνήθως συμβαίνει με ξένους προπονητές σε ξένα πρωταθλήματα. Ο Γκέραρντ ήταν προπονητής για 15 χρόνια! Από το 1985 μέχρι το 2000. Κατά την διάρκεια της θητείας του στον ΟΦΗ, ήταν καταπληκτική η πορεία του. Ήταν μονίμως μέσα στις πέντε πρώτες ομάδες μεταξύ Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟ. Συνεργάστηκε με top παίκτες όπως Αναστασίου, Μαχλάς και Σαμαράς. Το 1987 κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδας που ήταν το πρώτο αλλά και το μοναδικό τρόπαιο. Ο ΟΦΗ αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί και στην συνέχεια να χρεοκοπήσει.

Στην συνέχεια αναφέρεται στα προβλήματα του γηπέδου του ΟΦΗ όπου από την μια αναφέρεται στην κατάσταση του αλλά και από την άλλη αναφέρει ότι “όπως και να’ χει είναι ένα γήπεδο παλιού σχεδίου, δημοφιλές και με πολύ ωραία ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα”.

Τι blog του Ολλανδού δημοσιογράφου καταλήγει ως εξής: “Εάν πεις σε κάποιο μαγαζί ότι είσαι από την Ολλανδία τότε ο ιδιοκτήτης θα αρχίσει να σου μιλάει για τον Ευγένιο Γκέραρντ. Για την επιτυχία του με τον ΟΦΗ. Πόσο καλός ήταν με αυτούς τους ανθρώπους, ένας Ημίθεος της Ελλάδας, ένας Θεός στην Κρήτη. 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook