Βασιλειάδης: “Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αντέχει 24 ομάδες”

Eπιμέλεια:Μανώλης Θέμελης

Απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα του σημερινού ελληνικού ποδοσφαίρου δίνει μέσω της συνέντευξής του στη «Νέα Σελίδα» ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. 

O κ. Βασιλειάδης εξηγεί γιατί πρότεινε την αναδιάρθρωση αλλά και γιατί επιμένει στη μείωση των ομάδων στη Super League, ενώ παραθέτει και τους βασικούς άξονες του πενταετούς πλάνου ώστε στη λήξη του το επαγγελματικό ποδόσφαιρο «να καταφέρει να αυτοσυντηρείται, χωρίς να χρειάζεται τη με κάθε τρόπο συνδρομή της πολιτείας». Επίσης, απαντά ότι δεν είναι υπουργός του ποδοσφαίρου, αλλά όλου του ελληνικού αθλητισμού, κάτι που αποδεικνύεται από τις νομοθετικές παρεμβάσεις του αλλά και από την αύξηση των επιχορηγήσεων.

Γιατί φτάσαμε στο σημείο αυτό και ο υφυπουργός Αθλητισμού αναγκάστηκε να καταθέσει πρόταση αναδιάρθρωσης του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, την οποία συνοδεύουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, υπό τη μορφή τηλεοπτικού συμβολαίου;

“Τα τελευταία χρόνια, αφενός μεν ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης διαφθοράς, αφετέρου δε λόγω της οικονομικής κρίσης και της χωρίς όραμα διαχείρισης, οδηγηθήκαμε στο σημείο ώστε στην πλειοψηφία τους τα επαγγελματικά σωματεία να μην καταφέρνουν να είναι έστω και οριακά βιώσιμα και να ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τόσο στη Super League όσο και στη Football League. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που πριν από δύο και πλέον χρόνια η Super League ζήτησε από ειδικούς μελέτη για την αναδιάρθρωση της κατηγορίας. Η μελέτη αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, μείωση των ομάδων και αρχικά έγινε δεκτή από τη Λίγκα, την κρίσιμη όμως ώρα, όταν ήρθε προς ψήφιση η προκήρυξη του περσινού πρωταθλήματος, δεν υπήρξε σχετική πρόβλεψη. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα.

Μεσούσης της σεζόν, το σύστημα της κεντρικής διαχείρισης κατέρρευσε, οι ίδιες οι ομάδες δεν το έβαλαν σε πρώτη προτεραιότητα και με το τέλος της σεζόν πολλές ομάδες έμειναν «άστεγες» τηλεοπτικά. Οι ομάδες αυτές χτύπησαν την πόρτα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ζητώντας τη συνδρομή της πολιτείας. Είναι γεγονός ότι η οικονομία γύρω από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που δεν συμβαίνει, δυστυχώς, στην Ελλάδα με τη γενικότερη απαξίωση του προϊόντος. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι αν γίνει μια τομή και παρθούν δύσκολες, σκληρές και επίπονες αποφάσεις για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουμε επανεκκίνηση της ποδοσφαιρικής οικονομίας. Κάτι που, αν επιτευχθεί, θα προκαλέσει ντόμινο θετικών εξελίξεων. Η πρόταση που καταθέσαμε, λοιπόν, έχει αυτό τον στόχο”.

Γιατί επιμένετε για μείωση του αριθμού των ομάδων σε 12 και δεν αποδέχεστε το 14 που ζητούν ορισμένοι εκπρόσωποι ΠΑΕ;

“Πολλοί κάνουν λόγο για αδιαλλαξία δική μου. Η αλήθεια είναι όμως ότι η πρόταση που καταθέσαμε στις ομάδες έχει μια φιλοσοφία με αρχή, μέση και τέλος. Συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, με σκοπό να εξαλειφθεί η ανάγκη εξάρτησης των μικρών από τους μεγάλους και να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητά τους. Παράλληλα, δημιουργείται μια οικονομικά βιώσιμη δεύτερη κατηγορία, εν αντιθέσει με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, με ποσά τηλεοπτικών συμβολαίων που δεν θα απέχουν πολύ από αυτά της μεγάλης κατηγορίας και με κεντρική διαχείριση. Με τον τρόπο αυτό, οι ομάδες που θα ανεβαίνουν στην πρώτη κατηγορία θα έχουν τις βάσεις για να είναι ανταγωνιστικές, ενώ όσες υποβιβάζονται δεν θα καταστρέφονται. Οπως έχω ξαναπεί, η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί ένα ασφαλές λιμάνι για μια πενταετία για τις 24 ομάδες των δύο επαγγελματικών κατηγοριών, αριθμός ο οποίος καλύπτει -και με το παραπάνω- το σύνολο των ιστορικών σωματείων ανά την επικράτεια. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τη βιωσιμότητα ούτε την οικονομική ανεξαρτησία και τον σοβαρό σχεδιασμό”.

Τι έχετε να απαντήσετε στις κατηγορίες περί εκβιασμού που εξαπολύουν παράγοντες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου;

“Αυτά είναι αστειότητες – και εξηγούμαι: δεν είναι υποχρεωμένες οι ομάδες να δεχτούν την πρότασή μας. Μας ζήτησαν να βοηθήσουμε κι εμείς τους κάναμε μια πρόταση με την οποία εκτιμάμε ότι θα γίνει και πάλι το προϊόν του επαγγελματικού ποδοσφαίρου εμπορικό και ισχυρό, ώστε μετά την πενταετία να καταφέρει να αυτοσυντηρείται χωρίς να χρειάζεται τη με κάθε τρόπο συνδρομή της πολιτείας. Αν τώρα οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου εκτιμούν ότι δεν είναι καλή η πρότασή μας, τότε ειλικρινά τους ευχόμαστε αυτό που έχουν στο μυαλό τους να είναι το σωστό και να έχουν καλή τύχη στις πρωτοβουλίες που θα πάρουν. Επιλέγουν και παίρνουν, δεν υπάρχει επομένως κανένας εκβιασμός. Υπάρχει μια ρεαλιστική πρόταση, η οποία ούτε επιβάλλεται ούτε μεταβάλλεται”.

Ποιοι είναι οι όροι που θέσατε στις ομάδες, πέρα από τη μείωση του αριθμού που θα συμμετέχει στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες;

“Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα μοντέλο που θα αποτρέπει τις παθογένειες του παρελθόντος και θα επιβραβεύει τις καλές πρακτικές. Κι αυτό μέσω οικονομικών κυρώσεων και επιβραβεύσεων. Ετσι, λοιπόν, ζητήσαμε χρηματικές ποινές με απομείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου για επεισόδια, για ανάρμοστες δηλώσεις που πλήττουν την εικόνα του ποδοσφαίρου και το απαξιώνουν, για ρατσιστικές συμπεριφορές και για στημένα παιχνίδια. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε τη για πρώτη φορά πρόβλεψη ελέγχου στα οικονομικά των ΠΑΕ από ανεξάρτητη εταιρεία και την ανά δίμηνο λογοδοσία, ώστε να υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση χειροτέρευσης της οικονομικής θέσης των ΠΑΕ και παράλληλα να αποφευχθεί η δημιουργία νέων χρεών στο μέλλον τόσο προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και προς παίκτες και προπονητές.
Την ίδια στιγμή, στους όρους προβλέπεται πριμοδότηση για μια σειρά λόγους. Οποιος δεν δημιουργεί επεισόδια θα παίρνει μπόνους, όποιος κόβει περισσότερα εισιτήρια θα παίρνει μπόνους, όποιος χρησιμοποιεί νεαρούς Ελληνες παίκτες θα παίρνει μπόνους. Επίσης, θα πριμοδοτούνται οι ομάδες που καταφέρνουν να παραμείνουν στην κατηγορία, ώστε να έχουν δυνατότητα για περαιτέρω ενίσχυση, που θα τις καθιστά πιο ανταγωνιστικές την επόμενη χρονιά. Προβλέπεται ακόμη πριμοδότηση για τους βαθμούς που συγκεντρώνει μια ομάδα και δεν καταφέρνει να κερδίσει «εισιτήριο» για την Ευρώπη. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει συγκεκριμένη φιλοσοφία, μέσω της οποίας θέλουμε να ισχυροποιήσουμε τους μικρούς για να ελαχιστοποιήσουμε τόσο το φαινόμενο της οικονομικής κατάρρευσης όσο και το φαινόμενο των εξαρτήσεων”.

Εχετε εικόνα για τις ομάδες που αντιδρούν στην πρότασή σας αλλά και γι’ αυτές που την υποστηρίζουν;

“Είμαι σε θέση να γνωρίζω τις ομάδες που στηρίζουν την πρόταση από τις επαφές που έχω κάνει μαζί τους και η αλήθεια είναι ότι αποτελούν την πλειοψηφία. Ωστόσο, δεν θα ήθελα να τις αναφέρω ονομαστικά. Για να περάσει η πρόταση θα έπρεπε να την υπερψηφίσουν τα τρία τέταρτα των ομάδων, ήτοι 12 από τις 16, και, από την πληροφόρηση που έχω, υπέρ τάσσονται 9 ομάδες. Δεν έχει όμως ιδιαίτερη σημασία. Καταφέραμε να ανοίξει μια συζήτηση που μέχρι πριν από λίγους μήνες αποτελούσε ταμπού, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, καθώς οι μεγάλες και δύσκολες δομικές αλλαγές συνήθως έχουν πολιτικό κόστος. Βρισκόμαστε όμως στο σημείο που, αν δεν πάρουμε αποφάσεις, δεν θα υπάρχει μέλλον, δεν θα υπάρχει αύριο”.

Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο απορρίπτει ένα μέρος από τους όρους που έχετε θέσει και ως εκ τούτου δεν γίνεται αποδεκτή η πρότασή σας στο σύνολό της. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα;

“Αν οι ομάδες έχουν κάτι στο μυαλό τους, ένα συγκεκριμένο πλάνο, όπως είπα και πριν, εύχομαι οι πρωτοβουλίες που θα πάρουν να τις βγάλουν από το αδιέξοδο. Από εκεί πέρα όμως εκτιμώ ότι κάθε άλλη επιλογή θα αποτελέσει μια πρόσκαιρη σανίδα σωτηρίας, χωρίς καμία προοπτική. Θα κρύβει το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί και σε λίγο καιρό θα συζητάμε ξανά τα ίδια. Ειλικρινά, μακάρι να κάνω λάθος εγώ και όσοι απορρίπτουν την πρότασή μας να έχουν δίκιο”.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας έγινε πολλή κουβέντα για τη χρήση του VAR, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται στο ελληνικό πρωτάθλημα την προσεχή σεζόν. Πότε θα το δούμε και γιατί το πληρώνει η πολιτεία και όχι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ή Super League;

“Βούλησή μας από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση ήταν η θέσπιση κανόνων στο σύνολο της ζωής της χώρας και η προσπάθεια να στήσουμε από την αρχή μια κανονική χώρα. Με διαφάνεια και χωρίς διάθεση συμβιβασμού. Να διασφαλίσουμε κανόνες ισονομίας μέσα από ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο. Με τη συμφωνία και υπό τις οδηγίες των διεθνών συνομοσπονδιών. Για να διώξουμε τις «σκιές» που τα διάφορα σκάνδαλα ή και οι υποψίες σκανδάλων έριχναν βαριά στο σπορ και το υπονομεύουν εδώ και χρόνια.
Είναι αλήθεια ότι για το VAR θα έπρεπε το ίδιο το ποδόσφαιρο να αναλάβει να «τρέξει» τις διαδικασίες προκειμένου να εφαρμοστεί στη μεγάλη κατηγορία. Και παρόλο που όλοι τόνιζαν την αναγκαιότητα της εφαρμογής του, τελικά δεν ελήφθη καμία πρωτοβουλία από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Ζυγίζοντας τα δεδομένα, κρίναμε ότι από το να διαιωνίζεται το πρόβλημα της διαιτησίας, θα ήταν προτιμότερο να αναλάβουμε εμείς, ως πολιτεία, πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της νέας αυτής τεχνολογίας. Το οξύμωρο είναι, βέβαια, ότι μας κατηγορούν πως καθυστερούμε, ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο έργο, που κοστίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσει τους ρυθμούς που υπάρχουν στο Δημόσιο και παίρνουν αρκετό χρόνο προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία. Σε ό,τι έχει να κάνει με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η εφαρμογή του θα αρχίσει πιλοτικά στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος με στόχο στις τελευταίες αγωνιστικές να τεθεί σε πλήρη λειτουργία”.

Μήπως τελικά είστε υπουργός ποδοσφαίρου;

“Προσέξτε: το ποδόσφαιρό είναι ο βασιλιάς των σπορ και, προφανώς, ό,τι σχετίζεται με αυτό έχει μεγαλύτερη δημοσιότητα αλλά και απήχηση τόσο στους πολίτες όσο και στα ΜΜΕ. Επομένως, κάθε δήλωση -πολλώ δε μάλλον πρωτοβουλία- παίρνει πάντοτε μεγάλες διαστάσεις. Αλλά το να χαρακτηριστούμε υπουργείο ποδοσφαίρου απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Προφανώς και μας ενδιαφέρει ο επαγγελματικός αθλητισμός, επιζητώντας να τεθούν θεσμοί και κανόνες και να δημιουργηθούν βιομηχανίες θεάματος με αντίκτυπο και στην οικονομία. Την ίδια στιγμή όμως κάνουμε συνεχείς παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της αθλητικής ζωής της χώρας. Συγκρουόμαστε με κατεστημένα και νοοτροπίες δεκαετιών. Λύνουμε προβλήματα χρόνια και προσπαθούμε να ξαναβάλουμε το αθλητικό μοντέλο σε ρυθμούς κανονικότητας”.

Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό;

“Με πολλούς τρόπους και σε πολλά πεδία.
Με νομοθετικές παρεμβάσεις για τα θέματα βίας, για τα θέματα αδειοδότησης αθλητικών εγκαταστάσεων, για την προληπτική εξέταση υγείας των αθλητών μας που σε λίγες μέρες γίνεται πραγματικότητα, για τη δωρεάν μεταφορά των νησιωτών αθλητών μας -πιλοτικά των ατομικών αθλημάτων-, εντάσσοντάς τους στο μεταφορικό ισοδύναμο.
Με παρεμβάσεις στις υποδομές μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με πάνω από 170 έργα να «τρέχουν» σε όλη τη χώρα για συντήρηση, επιδιόρθωση ή εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων που είχαν αφεθεί στη μοίρα τους. Με ένα ΠΔΕ που έχει αυξηθεί κατά 100% την τελευταία διετία και από το 2019 θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Με παρεμβάσεις στα σχολειά μας: 43.000 μαθητές της Γ΄ Δημοτικού των δημόσιων σχολείων της χώρας έμαθαν να κολυμπούν χάρη στο πρόγραμμά μας που εντάχθηκε στο πρόγραμμα διδασκαλίας του υπουργείου Παιδείας, δημιουργώντας έναν νέο θεσμό.
Με παρεμβάσεις για τον μαζικό αθλητισμό σε όλη την επικράτεια, με τα προγράμματα άθλησης για όλους που προσφέρουμε μέσω των δήμων και την εξάπλωση των δράσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος Be Active.
Με παρεμβάσεις σε ευαίσθητες ομάδες μέσω προγραμμάτων άθλησης στις φυλακές αλλά και στις προσφυγικές δομές.
Με παρεμβάσεις θεσμικές. Λύνοντας προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τον ελληνικό αθλητισμό για χρόνια, όπως το θέμα των ναυταθλητικών συλλόγων, στους οποίους δίνεται πλέον η δυνατότητα να λειτουργούν σε καθεστώς νομιμότητας, ή των τοξοβόλων, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως παρανόμως οπλοκατέχοντες.
Με νέα στρατηγική για τον αθλητικό τουρισμό και τη διεκδίκηση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων. Ξαναβάζοντας την Ελλάδα στον χάρτη…
Επομένως, δεν νομίζω ότι το σχόλιό σας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.

Ποια η άποψή σας για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού;

“Για τον ελληνικό αθλητισμό ισχύει ό,τι και για τούτον εδώ τον υπέροχο και αγωνιστή λαό. Πέρασε δύσκολα, υπέφερε χωρίς να φταίει, αλλά στέκεται ξανά στα πόδια του. Με προβλήματα; Ναι, με προβλήματα και δυσκολίες. Προσαρμοσμένοι όμως στα νέα δεδομένα αλλά και με την αισιοδοξία της ανάκτησης της αξιοπρέπειας και της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας, στεκόμαστε όρθιοι και σχεδιάζουμε το μέλλον. Ηδη μπορούμε το επόμενο έτος, λόγω και της χρηστής διαχείρισης αλλά και του δημοσιονομικού περιθωρίου, να έχουμε μια αύξηση 15% στις επιχορηγήσεις προς τον αθλητισμό. Σε λίγες μέρες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και πάνω από 60 υποτροφίες για αθλητές εθνικών ομάδων που δεν έχουν χορηγούς. Ποσό που προέκυψε από την αύξηση των εσόδων και την εξοικονόμηση δαπανών του ΣΕΦ. Και όλα δείχνουν ότι στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας. Χωρίς να ξαναμπερδέψουμε το μπόι μας με τη σκιά μας, σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά αυτής της χώρας, για τα παιδιά μας. Χωρίς υπερβολές και με στέρεα βήματα. Η χώρα αλλάζει και προχωράει μπροστά”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook