Ανάλυση: Έτσι καθήλωσε ο ΟΦΗ την ΑΕΚ

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Το Gentikoule αναλύει την τακτική που ακολούθησε ο Χάιμε Βέρα στο ΟΑΚΑ αποδιοργανώνοντας εντελώς την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ.

Κόντρα στην ΑΕΚ, ο ΟΦΗ πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση του σε παιχνίδι εκτός Κρήτης. Με εξαίρεση το τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου όταν και η ΑΕΚ πέτυχε το γκολ που της έδωσε το προβάδισμα, ο ΟΦΗ δεν απειλήθηκε καθόλου από τους γηπεδούχους που κατέφυγαν σε γεμίσματα για να σπάσουν το πρέσινγκ των παικτών του Χάιμε Βέρα.

Απόδειξη των παραπάνω είναι ο αριθμός που προκύπτει από τα γεμίσματα που έκανε κάθε ομάδα. Η ΑΕΚ έκανε 20 γεμίσματα σε όλο το παιχνίδι ενώ ο ΟΦΗ έκανε μόλις τα μισά (10) προσπαθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να σπάσει το πρέσινγκ που απλώθηκε στα 3/4 του γηπέδου.

Ο ΟΦΗ σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να κρατήσει την μπάλα στα πόδια του αντί να βρίσκεται πίσω από αυτήν και να προσπαθεί να κλέψει χρόνο. Με επιθετική άμυνα και πάνω στην μπάλα, το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με τον ΟΦΗ να έχει μόλις μια λιγότερη σωστή πάσα από ότι η ΑΕΚ – δείγμα ότι αποφεύχθησαν και τα αβίαστα λάθη που βλέπαμε σε προηγούμενα παιχνίδια. Οι παίκτες του Χιμένεθ ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με 34 σωστές πάσες ενώ ο ΟΦΗ το τελείωσε με 33. Ακόμα και στα λάθη, ο ΟΦΗ έκανε δύο παραπάνω (40) από ότι η ΑΕΚ (38).

Οι παίκτες του Βέρα απέφυγαν τα λάθη αλλά και τις μεγάλες μεταφορές της μπάλας επιλέγοντας να χτίζουν από τον Στρέζο που πλέον αποτελεί βασικό στοιχείο του παιχνιδιού του ΟΦΗ στα τελευταία παιχνίδια. Αναφέραμε και νωρίτερα την φάση που βγήκε με το σουτ του Βαζ και η οποία ξεκίνησε από την πάσα του Στρέζου στον Δεληγιαννίδη.

To στοιχείο – κλειδί του χθεσινού αγώνα ήταν η μεταφορά της μπάλας στο transition παιχνίδι. Όταν ο ΟΦΗ ήταν στην επίθεση, η μπάλα περνούσε πάντα από τα πόδια των Νάστου, Κυριακίδη και στην συνέχεια μεταφερόταν στα άκρα είτε με τον Βαζ στο πρώτο ημίχρονο, είτε με τον Πορτογάλο και τον Φερέιρα στο δεύτερο 45λεπτο. Όταν ο ΟΦΗ αμυνόταν, το πρέσινγκ του έφτανε μέχρι και στα 10 μέτρα έξω από την περιοχή του Μπάρκα με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποχρεώνεται να ψάχνει τους συμπαίκτες του με ελεύθερα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το παιχνίδι τελείωσε με την κατοχή της μπάλας που ήταν ισορροπημένη ενώ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν ξεκάθαρα υπέρ του ΟΦΗ.

Ο ΟΦΗ πήγε στο ΟΑΚΑ για να παίξει επιθετικά και όχι αμυντικά. Έπαιξε επιθετικά από το πρώτο λεπτό και το σχέδιο του βγήκε σε μεγάλο βαθμό. Και εδώ έρχεται το κομμάτι της διαιτησίας. Εύκολα μπορούμε να πούμε ότι ο ΟΦΗ δεν έβγαλε φάσεις όμως βάσει του τρόπου παιχνιδιού του, κατάφερε να βγάλει 4 προϋποθέσεις για να φτάσει στην περιοχή του Μπάρκα όπου στις τρεις ο Βρέσκας δεν έδειξε το φάουλ στο ημικύκλιο και στην τέταρτη ο Άγγλος υποδείχθηκε οφσάιντ ενώ ήταν ένα μέτρο πίσω.