Θέμα: Τι ήταν το Βαλκανικό Κύπελλο

Eπιμέλεια:Μανώλης Θέμελης

Στις 7 Ιουνίου του 1989 ο ΟΦΗ κατέκτησε το 24ο Βαλκανικό Κύπελλο νικώντας στον Τελικό την Ραντνίσκι Νις από την Σερβία με 3-1 στις Σέρρες.

– Stoiximan.gr -Αγώνες με 0% Γκανιότα* κάθε μέρα *Αφορά την επιλογή “Νικητής Αγώνα” πριν την έναρξη. Διαθέσιμο σε επιλεγμένα παιχνίδια

Τι ήταν όμως το Βαλκανικό Κύπελλο;

Το Διασυλλογικό Βαλκανικό Κύπελλο ήταν μια ποδοσφαιρική διοργάνωση που ξεκίνησε τη σεζόν 1960-61 και διεξαγόταν ως το 1993-94.

Συμμετείχαν ομάδες από τις έξι βαλκανικές χώρες: 

Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία και Τουρκία.

Το Βαλκανικό κύπελλο άλλαξε πολλές φορές σύστημα διεξαγωγής, το οποίο επηρεαζόταν και από τον αριθμό των ομάδων που συμμετείχαν. Ξεκίνησε ως ενιαίος όμιλος όλων των ομάδων με βαθμολογία, χωρίς διεξαγωγή Τελικού.

Το 1987-88 πήραν μέρος δέκα ομάδες χωρισμένες σε τρεις ομίλους, από τους οποίους οι τέσσερις προκρίθηκαν στους νοκ-άουτ ημιτελικούς.

Από το 1988-89 επανήλθε το καθεστώς της συμμετοχής μίας ομάδας ανά χώρα και το σύστημα των δύο ομίλων των τριών.

Οι νικητές αγωνίστηκαν σε μονό τελικό, για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του θεσμού. Ήταν η σεζόν που το σήκωσε ο ΟΦΗ.

Οι τελευταίες τρεις διοργανώσεις διεξήχθησαν με σύστημα διπλών νοκ-άουτ αγώνων μέχρι και τον τελικό και ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών στον α΄ γύρο κάποιες ομάδες προκρίνονταν χωρίς αγώνα.

Ο ΟΦΗ έπαιξε δύο φορές. Την σεζόν 1988-89 και την σεζόν 1990-91.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook