Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης στο Gentikoule: “Να παραδειγματιστούμε όλοι από τις φιλοδοξίες του Σίμου”

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Τον ήθελαν ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, ο Άρης, ο Ατρόμητος και επέλεξε τον ΟΦΗ. Ήταν η πρώτη μεταγραφική κίνηση του ΟΦΗ το φετινό καλοκαίρι. Ο λόγος για τον Κοσμά Τσιλιανίδη, ο οποίος συστήνεται στον κόσμο του Gentikoule και του athleticradio.gr σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.

Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός μιλάει αποκλειστικά στο Gentikoule και athleticradio.gr και μας εξηγεί τις πρώτες του σκέψεις για την μεταγραφή του στον ΟΦΗ, το μεγάλο πρότζεκτ της ομάδας που θέλει να είναι μέλος αλλά και για τους ανθρώπους που βρίσκονται πλέον στην αναγέννηση της ομάδας.

Κοσμά μια νέα πρόκληση για την καριέρα σου. Ένα πρώτο σχόλιο για την μεταγραφή σου στον ΟΦΗ;

“Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, αυτό που πάμε να χτίσουμε είναι πάρα πολύ όμορφο και θέλω και εγώ όπως και όλα τα παιδιά να είμαστε μέλος αυτής της μεγάλης επιστροφής της ομάδας. Θέλω να φτάσω στο επίπεδο που πιστεύω ότι μπορώ όσον αφορά το ότι είμαστε στην μέση της προετοιμασίας και έχω ακόμα κάποια θέματα, κάποιες μικροενοχλήσεις που πρέπει να λυθούν και να φτάσουμε όλα τα παιδιά στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης και στο επίπεδο που πρέπει να είμαστε όταν ξεκινήσουμε”.

Οι προτάσεις, το πρότζεκτ και το “Γεντί Κουλέ”

Είχες προτάσεις από Παναθηναϊκό, Άρη και Ατρόμητο, όμως εσύ επέλεξες τον ΟΦΗ κάτι λέει αυτό…

“Σίγουρα η προσέγγιση ήταν πάρα πολύ όμορφη. Οι άνθρωποι της ομάδας μου εξήγησαν τι θέλουν και τι ζητάνε. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή με τι ανθρώπους έχω να κάνω και με το σχέδιο και το τι θέλουν να κάνουν και επίσης τις γνώσεις που είχαν πάνω στο ποδόσφαιρο το οποίο αγαπώ πάρα πολύ όπως και οι ίδιοι. Είδα μέσα από όλο αυτό το πρότζεκτ ότι μπορώ να βελτιωθώ να εξελιχθώ σαν ποδοσφαιριστής και να βοηθήσω για να κάνουμε αυτό το βήμα που θέλουμε”.

Η τελευταία σου εμπειρία στο “Γεντί Κουλέ” ήταν που έβαλες και γκολ. Αγωνιάς να παίξεις ως παίκτης του ΟΦΗ εκεί;

“Το “Γεντί Κουλέ” είναι ένα πάρα πολύ ωραίο γήπεδο, άκρως ποδοσφαιρικό, δηλαδή η ατμόσφαιρα είναι τρομερή. Σαν αντίπαλος μου άρεσε πάρα πολύ να παίζω σε αυτή την έδρα, φαντάσου τώρα που είμαι μέλος αυτής της ομάδας πως θα νιώσω. Ελπίζω να δώσουμε πάρα πολλές χαρές στον κόσμο και πραγματικά το ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι η αγάπη και η στήριξη που θα πάρουμε από τον κόσμο θα είναι τεράστια”.

Το βήμα παραπάνω, ο Νίκος Παπαδόπουλος και η αγαπημένη του θέση

Ο ΟΦΗ μπορεί να σου προσφέρει το βήμα παραπάνω για την υπόλοιπη καριέρα σου;

” Σίγουρα ναι! Ήταν και αυτό μέρος του σκεπτικού μου. Σίγουρα θέλει πολύ δουλειά και από εμένα και από όλα τα παιδιά για να το πετύχουμε. Είναι βαριά η φανέλα του, ο ΟΦΗ είναι μια ιστορική ομάδα και πρέπει να φανούμε αντάξιοι όλοι και είμαστε εδώ για να δουλέψουμε και να τα καταφέρουμε”.

Είχες επικοινωνία με τον Νίκο Παπαδόπουλο; Τι σε συμβούλεψε;

“Ναι μιλήσαμε με τον κόουτς. Σίγουρα η άποψη του μετράει για εμένα και μου είπε τα καλύτερα για την ομάδα αλλά και για τους ανθρώπους και έπαιξε και αυτό το γεγονός έναν σημαντικό ρόλο για να πάρω την απόφαση να έρθω στον ΟΦΗ”.

Έχεις μπερδέψει τον κόσμο με την θέση που παίζεις. Παρουσιάσου και πες μας σε ποια θέση θέλεις να παίζεις;

“Παίζω σε όποια θέση θέλει ο προπονητής να με βάλει. Αγωνίζομαι σε όλες τις μεσοεπιθετικές θέσεις ακόμα και σαν οχτάρι, αλλά προσπαθώ να δίνω τα πάντα σε όποια θέση παίζω και πάνω από όλα θέλω να βοηθάω την ομάδα. Μου αρέσει παραπάνω να παίζω είτε σαν αριστερό εξτρέμ είτε σαν δεύτερος επιθετικός, αλλά παρόλα αυτά θεωρώ ότι μπορώ να προσαρμοστώ και να κάνω αρκετά πράγματα που μπορεί να μου ζητήσει να κάνω”.

Ο Γιάννης Σαμαράς, το μυστικό της επιτυχίας και η Ολλανδία…

Τι πρέπει να γίνει στην ομάδα για να επιστρέψει στις μεγάλες επιτυχίες;

“Καταρχήν να διψάσουμε όλοι μαζί και έμπρακτα όχι μόνο στα λόγια. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, πρέπει να έχουμε το πνεύμα του νικητή σε κάθε αγώνα αλλά και κάθε μέρα στην προπόνηση. Αυτό το χτίζουμε σιγά σιγά μέσα στην προετοιμασία, σίγουρα θέλει πολύ δουλειά και επίσης θέλει αρκετή υπομονή δυστυχώς ή ευτυχώς. Παρόλα αυτά αν βάλουμε κάποιους προσωπικούς στόχους όλοι μας και μέσα βάλουμε και αυτούς που έχει και η ομάδα θεωρώ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε”.

Στις πρώτες του δηλώσεις στάθηκες αρκετά στον Γιάννη Σαμαρά. Έναν άνθρωπο ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια για το ποδόσφαιρο και όχι μόνο…

“Με τον κύριο Γιάννη έκανα την πρώτη συζήτηση για να έρθω στον ΟΦΗ. Μιλάμε για έναν αξιόλογο άνθρωπο, πρώτα από όλα σαν άνθρωπο και μετά σαν επαγγελματία. Είναι ένας απίστευτος γνώστης του ποδοσφαίρου. Ήταν το πρώτο βήμα για να πάρω αυτή την επιλογή και θεωρώ ότι κάθε μέρα κερδίζω από τον ίδιο, αφού κάθε μέρα μιλάμε για ποδόσφαιρο και όχι μόνο και θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να μας βοηθήσει όλους και ατομικά και μετά σαν ομάδα”.

Είσαι σε ηλικία που θα μπορούσες να διαλέξεις τα χρήματα, όμως έδειξες ότι θέλεις να κάνεις το βήμα παραπάνω…

Είναι μια ομάδα η οποία πέρα από την ιστορία της η οποία είναι αδιαμφισβήτητη, θέλει να παίξει ένα όμορφο και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο. Μέσα από αυτό όλοι έχουμε να κερδίσουμε πράγματα είτε αυτό έχει να κάνει με ένα βήμα παραπάνω είτε ατομικά στους ποδοσφαιριστές. Νομίζω ότι έχω να κερδίσω πάρα πολλά πράγματα και θέλω να γίνω μέλος αυτής της επιτυχίας στον ΟΦΗ και γενικά σε όλοι την ιδεολογία που πάει να χτίσει αυτή η ομάδα.

Τι κρατάει η ομάδα από την Ολλανδία και τι θα πρέπει να διορθώσει στο Ηράκλειο για να φανεί έτοιμη στην πρεμιέρα;

“Έχουμε χρόνο μπροστά μας. Αυτό που κρατάμε είναι η φυσική κατάσταση. Δηλαδή το τι χτίζουμε στην ουσία όλες αυτές τις μέρες, την ποσότητα της δουλειάς και τον προπονητικών μονάδων, σε συνδυασμό με τα φιλικά που μας προσφέρουν τα μετρα που πρέπει να πάρουμε και τις εντάσεις που χρειαζόμαστε. Από εκεί και πέρα πρέπει να βελτιώσουμε πολλά πράγματα τακτικά σίγουρα είτε αυτό έχει να κάνει με το αμυντικό ή το επιθετικό κομμάτι, σίγουρα πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη συνοχή σαν ομάδα, να υπάρξει περισσότερη χημεία αλλά αυτά θα έρθουν, αφού έχουμε το χρόνο μπροστά μας, ο τρόπος που δουλεύουμε είναι άρτιος και θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να δέσουν όλα αυτά και σίγουρα με τον προσωπικό εγωισμό του κάθε ενός γιατί πέρα από όλα αυτά που κάνουμε καθημερινά είτε αναφορά τα τακτικά κομμάτι ή οτιδήποτε έχει να κάνει και με τα προσωπικά θέλω και το τι ζητάει ο κάθε ένας από τον εαυτό του και μέσα από το σύνολο και την ομάδα να τα βγάλουμε στο γήπεδο. Το βλέπουμε αυτό κάθε μέρα και είμαι σίγουρος πως μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και κατά την διάρκεια θα βελτιωνόμαστε συνεχώς και θα είμαστε αυτοί που πρέπει”.

Πως είναι η πρώτη εντύπωση για τον Γιώργο Σίμο;

“Ο κόουτς κερδίζει τον καθολικό σεβασμό μόνο και μόνο με την συμπεριφορά του και σαν άνθρωπος. Από εκεί και πέρα σαν προπονητής είναι εδώ για κάποιο λόγο, είναι εδώ αφού τον έχουν διαλέξει οι σωστοί άνθρωποι και είναι σίγουρα γνώστης του τρόπου παιχνιδιού αλλά και της νοοτροπίας που θέλει αυτή η ομάδα να έχει. Είναι πολύ απαιτητικός, έχει πολλές φιλοδοξίες και αυτό πρέπει να είναι για εμάς παράδειγμα. Πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτόν τον άνθρωπο να κερδίσουμε όλοι ότι μπορούμε και κάθε μέρα να κερδίζουμε κάτι από τον ίδιο και τον τρόπο δουλειάς αλλά και από όλου του σταφ, αφού δεν είναι μόνος του κανένας προπονητής δεν είναι μόνο αυτός είναι το σταφ είναι ο προπονητής και αυτοί που βοηθάνε να λειτουργούν άψογα. Εμείς σαν ποδοσφαιριστές πρέπει να κερδίζουμε κάθε μέρα κάτι από όλους τους ανθρώπους και την δουλειά που κάνουμε μέσα στο γήπεδο. Θεωρώ ότι θα πάνε όλα καλά και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που πρέπει να είναι”.

Ένα μήνυμα στον κόσμο της ομάδας για τη νέα χρονιά;

“Ο κόσμος του ΟΦΗ δεν χρειάζεται να ακούσει κάτι από εμένα. Το έχει δείξει έμπρακτα τόσα χρόνια ότι ακόμα και στα δύσκολα χρόνια ήταν παρών. Θεωρώ ότι θα αγκαλιάσει όλοι αυτή την προσπάθεια και θα είναι δίπλα μας, τον χρειαζόμαστε να είναι δίπλα μας και όπως είπα πρέπει να δείξουμε μέσα στο γήπεδο ότι αξίζουμε να φοράμε αυτή την φανέλα, αξίζουμε να αγωνιζόμαστε γι αυτήν την ομάδα και πραγματικά εύχομαι όλο και παραπάνω κόσμο στο γήπεδο και να του προσφέρουμε μεγάλες χαρές φέτος”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook