Απολαυστικός Σεμέντο: “Μου είπαν ότι οι “μεγάλοι” δεν θέλουν να παίζουν στην έδρα μας γιατί φοβούνται τον κόσμο του ΟΦΗ”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο Λισάντρο Σεμέντο σε μια δισέλιδη (!) συνέντευξη σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Πορτογαλίας, την A Bola, μίλησε για την μεταγραφή του στον ΟΦΗ, αποθεώνει την Κρήτη αλλά και τις συνθήκες που βρήκε στο club.

Tα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης του Πορτογάλου εξτρέμ

Τώρα που σε καλώ τι κάνεις;
“Παίζω σκάκι στο ίντερνετ. Είναι η ώρα που η κόρη μου είναι για ύπνο και βρήκα την ευκαιρία με την κοπέλα μου να δούμε μαζί μια τηλεοπτική σειρά αλλά εγώ επέλεξα να παίξω σκάσκι.. Όμως επειδή είχα προγραμματίσει την συνέντευξη, βρήκα την ευκαιρία να παίξω σκάσκι στο ίντερνετ. Ήταν διασκεδαστικό”.

Σκάκι; Σε είχα περισσότερο για να παίζεις Playstation.
“Δεν είμαι τόσο ο τύπος που του αρέσει το Playstation όμως πρόσφατα αποφάσισα να παίξω διαφορετικό τρόπο παιχνιδιών και αγαπώ το σκάκι γιατί με ωθεί να σκέφτομαι περισσότερο”.

Ας ξεκινήσουμε με το νέο βήμα στην καριέρα σου, τον ΟΦΗ όπου πήγες από την Φορτούνα Σιτάρντ. Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις;
“Την απολαμβάνω. Νιώθω ότι με υποδέχτηκαν πολύ ωραία σαν οικογένεια. Ήμουν τυχερός που βρήκα συμπαίκτες που μιλάμε την ίδια γλώσσα και αυτό με βοήθησε να προσαρμοστώ αρκετά. Επίσης έχω συμπαίκτη έναν Πορτογάλο, τον Ρικάρντο Βαζ και έναν Βραζιλιάνο”. 

Όπως μου γράφεις, να υποθέσω ότι δεν είχες δυσκολία προσαρμογής επειδή η Κρήτη είναι ένα υπέροχο μέρος.
“Όχι, καμία αμφιβολία. Η Κρήτη έχει αρκετές ομοιότητες με την Κύπρο όπου αγωνίστηκα στην πρώτη κατηγορία. Στην Κύπρο επίσης υπήρχε αρκετή ζέστη, ήταν νησί όπως η Κρήτη και η Λεμεσός ήταν μια πόλη που είχε αρκετό τουρισμό. Οπότε, για εμένα νιώθω ότι ζω ξανά την ίδια εμπειρία. Είναι σχεδόν το ίδιο μόνο που η Κρήτη είναι μια αναβάθμιση. Ο καιρός εδώ είναι εξαιρετικός με την θερμοκρασία να είναι υψηλότερη από 30 βαθμούς. Δεν πιστεύω πως θα μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή από αυτήν που έκανα”.

Δηλαδή δεν βλέπεις Έλληνες να μιλούν Ελληνικά…
“Είναι αστείο που ρωτάς επειδή όταν ήρθα, το ίδιο σχόλιο έκανε και η κοπέλα μου, ότι της έλειψαν τα ελληνικά. Ο τρόπος που μιλούν είναι αστείος. Όταν έφτασα, ξεκίνησα να μιλάω κάποιες λέξεις και όλοι ένιωσαν έκπληξη που γνώριζα. Σύντομα, με ρωτούσαν πως είχα μάθει τόσο γρήγορα και τους εξήγησα πως ζούσα στην Κύπρο για μερικά χρόνια”.

Ο ΟΦΗ είναι μια ομάδα με πολλούς οπαδούς. Οι μεγάλες ομάδες διαμαρτύρονται για τον μικρό αγωνιστικό χώρο και ότι είναι δύσκολο να παίζεις εκεί. Εσύ το έχεις προσέξει αυτό;
“Πρέπει να περιμένω λίγο γιατί στις πρώτες αγωνιστικές παίζουμε εκτός έδρας, στην συνέχεια υπάρχει διακοπή λόγω των εθνικών ομάδων και παίζουμε στην έδρα μας την τρίτη αγωνιστική. Όμως ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που μου είπαν όταν ήρθα στην Κρήτη. Ο αγωνιστικός χώρος είναι πραγματικά στενός, πολύ κοντά στους φιλάθλους που είναι ο 12ος παίκτης. Έχω ακούσει πως οι μεγάλες ομάδες δεν θέλουν να παίζουν στην έδρα μας επειδή φοβούνται τον κόσμο μας”.

Ο Σα Πίντο εργάστηκε στον ΟΦΗ και θυμάμαι πως ήταν πολύ αγαπητός από τον κόσμο. Σου έχουν πει τίποτα για εκείνον;
“Ναι, μου έχουν πει αρκετά για τον Σα Πίντο. Στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, μιλούσαν πάλι για αυτόν στον ελληνικό τύπο. Όταν έφυγε ο προπονητής του ΟΦΗ (Βέρα), ακούστηκε το όνομα του για τον ΟΦΗ ως ένας από τους υποψήφιους. Δεν γνωρίζω αν έγινε καμία επαφή μεταξύ των δύο πλευρών αλλά δείχνει την αγάπη και την εκτίμηση που έχει ο κόσμος για εκείνον. Είναι ένας προπονητής που τον σέβονται”.

Έχεις για παρέα ακόμα έναν Πορτογάλο, τον Ρικάρντο Βαζ. Ήταν μια βοήθεια για εσένα;
Ήρθε έξι μήνες πριν από εμένα αλλά νομίζω πως ξέρω περισσότερα από αυτόν. Ο Ρικάρντο με βοήθησε πάρα πολύ να μπω στην ομάδα και μου έδωσε φυσικά αρκετές συμβουλές. Είναι όμορφο να έχεις κάποιον που να μιλάει την ίδια γλώσσα με εσένα”.

Έχεις φάει ελληνική φέτα και έχεις πιει Φρέντο; 

“Όταν ήμουν στην Κύπρο, δεν είχα δοκιμάσει να πιω ποτέ Φρέντο όμως την προηγούμενη σεζόν ήμουν συμπαίκτης στην Φορτούνα Σιτάρντ με έναν Έλληνα, τον Λάζαρο Λάμπρου που τώρα παίζει στον ΠΑΟΚ και πάντα μου έλεγε να το δοκιμάσω. Δεν έπινα ποτέ καφέ αλλά τώρα είμαι εθισμένος σε αυτόν. Όταν είμαι στον δρόμο”.

Ποιες είναι οι αναμνήσεις από την Ακαδημία της Alcochete?
“Είμαι από το Σετουμπάλ που η απόσταση ήταν μισή ώρα από την Ακαδημία. Επέστρεφα Iσπίτι για να κοιμηθώ με την οικογένεια μου και επέστρεφα ξανά. Δεν υπάρχει χρόνος για αναμνήσεις γιατί έχουν περάσει αρκετά χρόνια όμως έκανα προπονήσεις μαζί με τον Ρούμπεν Σεμέντο που παίζει στον Ολυμπιακό, τον Φρανσίσκο Ζεράλντες που είναι στην ΑΕΚ και ο οποίος είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος από εμένα. Έχει πλάκα γιατί ήμασταν μαζί ως παιδιά και τώρα όλοι είμαστε στην Ελλάδα. Στα υπόλοιπα, θα είμαι πάντα οπαδός της Σπόρτινγκ. Είναι η ομάδα που σημάδεψε την ζωή μου και έχω τρομερές αναμνήσεις”.

Πως έζησες την αποχώρηση σου από την Φορτούνα Σιτάρντ;
“Οι άνθρωποι της Φορτούνα είχαν μεγάλες προσδοκίες για εμένα και με πίστευαν. Όταν η ομάδα ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία, πίστευα πως ήμουν ο καλύτερος στο πρωτάθλημα. Ο Άγιαξ Β’ ήταν ο πρωταθλητής και έτσι πήραμε την άνοδο για την πρώτη κατηγορία. Την προηγούμενη σεζόν μπορεί να μην είχα την ίδια απόδοση στην Φορτούνα οπότε ο δανεισμός μου στον ΟΦΗ ήταν μια καλή επιλογή. Δεν πιέστηκα από την Φορτούνα όμως πίστεψα πως είναι το καλύτερο για εμένα τελικά. Υπήρχαν προτάσεις όμως αυτή του ΟΦΗ ήταν εκείνη με το μεγαλύτερο κίνητρο. Ακόμα παίρνω μηνύματα από φιλάθλους της Φορτούνα, που μου ζητούν να γυρίσω πίσω και αυτό είναι καλό σημάδι”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook