Χουάν Νέιρα – Αντίλ Ναμπί: Το πλάνο με τα δύο “10αρια” αποδίδει πλήρως

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο ΟΦΗ παίζει με δύο δεκάρια, σταθερά πλέον, και η παραγωγικότητα φάσεων που βγάζει είναι μοναδική.

Τον περασμένο Φλεβάρη ο Χάιμε Βέρα έκανε την αρχή. Λίγες ημέρες πριν, είχε έρθει ο Αντίλ Ναμπί στο Ηράκλειο και τότε επικρατούσε η “σπαζοκεφαλιά” για το πως θα χωρέσει στην ενδεκάδα μαζί με τον Χουάν Νέιρα. Ο Αργεντινός παρότι είχε ξεκινήσει δυναμικά την προηγούμενη σεζόν, ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς με αποτέλεσμα να “φορτσάρει” στο δεύτερο μέρος της περιόδου.

Ο Χιλιανός βρήκε τον τρόπο για να χωρέσει δύο παίκτες που επί της ουσίας παίζουν στην ίδια θέση, είναι επιτελικοί μέσοι ωστόσο από την δική του έμπνευση ο Αργεντινός έγινε ένας μέσος box to box που “κένταγε” στην μεσαία γραμμή του ΟΦΗ. Πήρε θέση δίπλα στον Μεγιάδο και ουσιαστικά έγινε ο άνθρωπος που τον απελευθέρωσε αφού ο πρώτος δεν χρειαζόταν να σπαταλάει δυνάμεις και στο δημιουργικό κομμάτι.

Ο Χουάν Νέιρα καθιερώθηκε σε μια θέση που, ελληνιστί, θεωρείται “εξαροχτάρι” αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αποκαλούνται box to box μέσοι: Είναι ο παίκτης που παίρνει την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή του ΟΦΗ και μπορεί να την κουβαλήσει δημιουργώντας το παιχνίδι της ομάδας του μέχρι και το δεύτερο μισό του αγωνιστικού χώρου.

Εκεί αναλαμβάνει ο Αντίλ Ναμπί: Ο Άγγλος την φετινή σεζόν είναι διαφορετικός παίκτης. Πέρυσι τον είχαμε συνηθίσει, ναι μεν να έχει εξαιρετικές ικανότητες με την μπάλα στα πόδια ωστόσο αρκετές φορές επιδίδονταν σε ένα one man show παιχνίδι. Κρατούσε περισσότερο από ότι έπρεπε την μπάλα σε σημείο που αρκετές φορές καθυστερούσε εξαιτίας του η ανάπτυξη του παιχνιδιού του ΟΦΗ. Ωστόσο φέτος είναι ένας εντελώς διαφορετικός παίκτης: Κρατάει λιγότερο την μπάλα και περισσότερο μοιράζει το παιχνίδι. Ναι είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες γιατί του αρέσει να δοκιμάζει το πόδι του από παντού, το ίδιο έκανε και χθες όταν με το που μπήκε στο παιχνίδι έκανε ένα σουτ από τα 30 μέτρα όμως είναι ένας διαφορετικός… Ναμπί σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Το σύστημα με την ταυτόχονη χρησιμοποίηση δύο “10αριών” αποδίδει εξαιρετικά μέχρι στιγμής. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και αυτό έχει φανεί ξεκάθαρα μέχρι στιγμής: Με Ναμπί, Νέιρα στην ενδεκάδα ο ΟΦΗ είναι αήττητος στο φετινό πρωτάθλημα και όχι μόνο αυτό αλλά κρίνονται απαραίτητοι, λόγω του υψηλού ποδοσφαιρικού iq, που διαθέτουν στον τρόπο παιχνιδιού του ΟΦΗ.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook