Μοναδικός Κωφίδης: “Για μένα πατρίδα είναι όλη η Γη, θέλω να ανακαλύπτω καθημερινά τι είναι άνθρωπος”

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Ο Σάββας Κωφίδης μίλησε στην ΕΡΑσπορ 101,8 τόσο για τη σημερινή κοινωνία, όσο και για το «καυτό» τα τελευταία χρόνια ζήτημα των προσφύγων – μεταναστών κι έδειξε για ακόμη μια φορά το κοινωνικό του πρόσωπο, παραδίδοντας μαθήματα ανθρωπισμού.

«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να μάθει ο άνθρωπος ότι από την στιγμή που ζει και συνυπάρχει με άλλους μέσα σε μια κοινωνία είναι απαραίτητο να είναι ενεργός και να συμμετέχει στα κοινά, να “πολιτικοποιείται” όχι να “κομματικοποιείται”…», είπε και πρόσθεσε:

«Πολλοί νομίζουν ότι αυτά τα δύο είναι ίδια, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σήμερα ο άνθρωπος βρίσκεται σε ηθική αποσύνθεση και παρακμή κι αυτό συμβαίνει διότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αλήθεια και έτσι πλέον αρέσκεται να παραποιεί, να παραχαράσσει και κυρίως να «ηθικολογεί». Ο πλανήτης γη δεν ανήκει σε κανέναν. Επειδή η ελληνική γλώσσα είναι τεράστια, αν μπορεί κάποιος ας μου πει τι σημαίνει «μετανάστης», τι «πρόσφυγας», τι «Γερμανός» και τι « Έλληνας». Εγώ δεν γνωρίζω αυτές τις έννοιες. Το μόνο που ξέρω και θέλω να ανακαλύπτω καθημερινά είναι ο «άνθρωπος». Αυτή η Γη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, έχω το δικαίωμα να πάω σε οποιοδήποτε μέρος θέλω και να ζήσω, γιατί αναγκάζομαι να φύγω από τον τόπο μου όπως έφυγαν οι Έλληνες και συνεχίζουν να το κάνουν. Για μένα πατρίδα δεν είναι το μέρος καταγωγής μου, αλλά είναι όλη η Γη».