«Θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες για να επανέλθουν οι παίκτες»

Eπιμέλεια:Κώστας Παπαδόπουλος

Ο γυμναστής και εργοφυσιολόγος της Εθνικής, Γιάννης Κωτσής, μίλησε για τις επιπτώσεις της καραντίνας στο σώμα αθλητών και μη.

Τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες θα χρειαστούν οι επαγγελματίες αθλητές για να επανέλθουν σε ένα επαρκές επίπεδο φυσικής κατάστασης όταν θα λήξει η καραντίνα, όπως τόνισε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο γυμναστής και εργοφυσιολόγος της Εθνικής, Γιάννης Κωτσής.

Παράλληλα έδωσε και απλές συμβουλές για όσους θέλουν να διατηρηθούν σε ένα καλό επίπεδο βάρους στη διάρκεια του εγκλεισμού.

Αναλυτικά, ο Γιάννης Κωτσής μίλησε στον Σωτήρη Ταμπάκο για:

-το πόσο καιρό θα χρειαστεί ένας αθλητής για να επανέλθει σε καλό επίπεδο μετά την καραντίνα: «Αν δεν βγαίνεις έστω και λίγο έξω από το σπίτι είναι πάρα πολύ δύσκολο να διατηρήσει ένας επαγγελματίας αθλητής σε υψηλό επίπεδο την φυσική του κατάσταση. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες για να επανέλθει ένας επαγγελματίας αθλητής. Δεν έχουν συνηθίσει να κάθονται εντελώς ή να γυμνάζονται στο σπίτι. Ακόμη και στις διακοπές μπορούν να τρέξουν έξω ή να παίξουν ρακέτες στην παραλία. Τώρα λείπει η υψηλή ένταση. Ένας διάδρομος ή ένα ποδήλατο σίγουρα βοηθούν, αλλά το πρόβλημα είναι πως κάθε αθλητής δεν μπορεί να κάνει το άθλημά του. Εκτός κι αν έχει μπάλα ή γήπεδο μέσα στο σπίτι (γέλια). Όλες οι ομάδες θα μπουν σε μια διαδικασία να μπουν σε μια προετοιμασία, ίσως λίγο πιο σύντομη από ό,τι η καλοκαιρινή. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς».

-τις ασκήσεις που μπορούν να κάνουν οι αθλητές στο σπίτι: «Υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που μπορείς να κάνεις με το βάρος του σώματός σου. Προσπαθούμε να καλύψουμε το μυοσκελετικό, το αερόβιο αλλά και το αναερόβιο κομμάτι. Τα κομμάτια που φέρνουν την κόπωση είναι οι αλλαγές κατεύθυνσης, τα σπριντ κλπ. Αυτά θα λείψουν στον αθλητή και δεν μπορείς να τα κάνεις εύκολα στο σπίτι σου. Επίσης πρέπει να αλλάζεις τακτικά το πρόγραμμα για να καλύπτεις όσες περισσότερες εκφάνσεις της αθλητικής δραστηριότητας μπορείς, αλλά και για να μην ρουτινιάζει σώμα».

-τις ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας: «Ο αθλητής δεν παύει να είναι άνθρωπος και να επηρεάζεται. Έχουν συνηθίσει σε έναν άλλο τρόπο ζωής και είναι λογικό να επηρεάζονται οι παίκτες. Όλες οι ομάδες προσπαθούν να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στους παίκτες και έχουν ανθρώπους που τους βοηθούν να βλέπουν τα πράγματα με αισιοδοξία».