Αποκαλυπτικό έγγραφο της FIFA

Eπιμέλεια:Gentikoule.gr

Η πρόθεση της είναι να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια για να ολοκληρωθούν κανονικά τα πρωταθλήματα σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα αναφορικά με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που λήγουν τον Ιούνιο καθώς η σεζόν μπορεί να επεκταθεί ακόμη και στις αρχές Αυγούστου.

Η κυπριακή ιστοσελίδα SHOOTANDGOAL εξασφάλισε έγγραφο της FIFA στο οποίο υπάρχει ένας οδικός χάρτης για το τι θα συμβεί με τα συμβόλαια και όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων:

– Τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που ολοκληρώνονται, θα ανανεώνονται αυτόματα μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της χρονιάς που θα οριστεί από τις Ομοσπονδίες.

– Συμβόλαια που έχουν υπογραφεί για τη νέα χρονιά, θα έχουν νέα ισχύ όταν αυτή η νέα χρονιά ξεκινήσει και όχι σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί. Δηλαδή αν η έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς σε ένα πρωτάθλημα οριστεί η 1η του Οκτώβρη (όχι τα παιγνίδια αλλά γενικά η ημερομηνία έναρξής της), τότε τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί ήδη θα έχουν ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

– Αν υπάρχουν ημερομηνίες που έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, τότε προτεραιότητα έχει η ομάδα στην οποία βρίσκεται ο ποδοσφαιριστής αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, αν το πρωτάθλημα της Κύπρου ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και ποδοσφαιριστής Κυπριακής ομάδας έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με ομάδα άλλης χώρας που θα αρχίσει πιο νωρίς τις υποχρεώσεις της, τότε προτεραιότητα έχει η Κυπριακή ομάδα. Θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στην Κύπρο και μετά θα μεταβεί στη νέα του ομάδα, εκτός αν οι δύο ομάδες έρθουν σε μεταξύ τους συμφωνία για κάτι άλλο.

Αναφορικά με το θέμα πληρωμής των ποδοσφαιριστών και για την προστασία των ομάδων λόγω της οικονομικής πτυχής της πανδημίας, η FIFA προτείνει τα ακόλουθα:

– Ομάδες και ποδοσφαιριστές/προπονητές καθίσουν στο τραπέζι για να συμφωνήσουν είτε σε επίπεδο ομάδας είτε σε επίπεδο λίγκας, όρους απασχόλησης για οποιαδήποτε περίοδο αναστολής των διοργανώσεων λόγω της επιδημίας COVID-19. Οι συμφωνίες αυτές θα καλύπτουν, χωρίς περιορισμό: αμοιβές (μη πληρωμές μισθών ή περιορισμό τους ή μηχανισμούς προστασίας), και άλλα οφέλη όπως προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, συνθήκες κατά τη διάρκεια παρατάσεων συμβάσεων.

– Οι μονομερείς αποφάσεις για τη διαφοροποίηση των συμφωνιών θα αναγνωρίζονται μόνον όταν γίνονται σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο ή επιτρέπονται εντός των δομών της Ομοσπονδίας ή άλλου μηχανισμού συλλογικών συμβάσεων.

– Εναλλακτικά αν δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, όλες οι συμφωνίες μεταξύ σωματείων και εργαζομένων θα πρέπει να «ανασταλούν» κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε αναστολής των διοργανώσεων με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη και ότι θα μπορούν να βρεθούν κατάλληλοι εναλλακτικοί τρόποι στήριξης του εισοδήματος των παικτών/προπονητών κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου.

Σε σχέση με τις περιόδους που επιτρέπονται μεταγραφές, η FIFA προτείνει μεταξύ άλλων:

– Να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις για παράταση της τρέχουσας ημερομηνίας λήξης των διοργανώσεων.

– Να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις παράτασης ή τροποποίησης των μεταγραφικών περιόδων που έχουν ήδη αρχίσει, υπό την προϋπόθεση ότι η διάρκειά τους συμμορφώνεται με το μέγιστο όριο (δηλαδή 16 εβδομάδες).

– Όλες οι αιτήσεις τροποποίησης ή αναβολής των μεταγραφικών περιόδων που δεν έχουν αρχίσει να εγκριθούν, υπό την προϋπόθεση ότι η διάρκεια τους συμμορφώνεται με το μέγιστο όριο (δηλαδή 16 εβδομάδες)”.