Υπογραφή σε «υγειονομικό πρωτόκολλο» για επανέναρξη των πρωταθλημάτων

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Η UEFA θα μοιράσει «υγειονομικό πρωτόκολλο» με συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να το υπογράψουν λίγκες και ομάδες, να τηρήσουν τα μέτρα και έτσι να πάμε σε επανέναρξη των πρωταθλημάτων.

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκονται τα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης όσον αφορά την επανεκκινήσή τους μετά τη διακοπή λόγω του κορωνοϊού. Η UEFA για ακόμα μια φορά έδωσε… εντολή να εξαντληθούν οι πιθανότητες για να επιστρέψει η δράση στα πρωταθλήματα και αν εξαιρέσουμε την Ολλανδία, που με κυβερνητική απόφαση βάζει οριστικό λουκέτο, στις περισσότερες χώρες οι ομάδες ετοιμάζονται να επιστρέψουν αρχικά στις προπονήσεις και εν συνεχεία να μπουν στο γήπεδο για να ολοκληρώοσυν τη σεζόν.

Στην Ελλάδα οι περισσότερες ομάδες έχουν δώσει εντολή στους παίκτες τους να επιστρέψουν για να ξεκινήσουν την προετοιμασία στα μέσα Μαΐου, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία μπορεί να έχουν χτυπηθεί πολύ από τον κορωνοϊό, αλλά θεωρούν απαραίτητο να γυρίσει το ποδόσφαιρο, έστω και με κλειστές τις πόρτες, για να μπορεί ο κόσμος να ξεσκάσει παρακολουθώντας αγώνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Άποψης, για να γίνουν οι αγώνες σε όλη την Ευρώπη πρέπει οι λίγκες να υπογράψουν «Υγειονομικό Πρωτόκολλο», το οποίο θα εκδοθεί από την UEFA. Και στο οποίο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι όροι υγιεινής προκειμένου να διεξαχθούν τα παιχνίδια.

Ποιες θα είναι οι τρεις προϋποθέσεις;

  • Οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Θα γίνει απολύμανση στ’ αποδυτήρια των γηπέδων για ποδοσφαιριστές, διαιτητές καθώς και σε χώρους για τα ΜΜΕ.
  • Οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές, οι μασέρ, οι διερμηνείς και κάθε άλλος εισερχόμενος θα έχουν πιστοποιητικό ότι δεν είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Ένα πρωτόκολλο απαραίτητο προκειμένου να επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματα, μεταξύ αυτών και η ελληνική Σούπερ Λίγκα. Αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας μεταξύ των ομάδων της Λίγκας.

Η υπογραφή και η εφαρμογή του «Υγειονομικού Πρωτοκόλλου» θα είναι υποχρεωτική για όλες τις ομάδες, διαφορετικά δε θα μπορέσουν να αγωνιστούν στο υπόλοιπο της σεζόν και δε θα αγωνιστούν ούτε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης χρονιάς. Μιας και αυτό απαιτεί η UEFA. Υπογραφή στο υγειονομικό πρωτόκολλο, συμμετοχή στο υπόλοιπο της σεζόν και συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.