“Μίστερ” ευτυχώς που δεν υπήρχαν social media το 1985…

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Η εποχή και ο μύθος του Ευγένιου Γκέραρντ ξεκίνησε μια μέρα όπως η σημερινή το 1985 και το Gentikoule καταγράφει πως μια νίκη επί της ΑΕΚ τον κράτησε στον πάγκο του ΟΦΗ για τα επόμενα 15 χρόνια.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1985 ο ΟΦΗ μπαίνει στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής και στην πρεμιέρα υποδέχεται τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο Ευγένιος Γκέραρντ συστήνεται στο ελληνικό φίλαθλο κοινό καθώς κάνει ντεμπούτο στον πάγκο του ΟΦΗ όπου έμελλε να γράψει την δική του ξεχωριστή και μοναδική ιστορία για τα επόμενα 15 χρόνια που θα ακολουθούσαν.

Ο Γκέραρντ παρουσιάζει μια ενδεκάδα που αποτελούσε πλειάδα αστέρων για τον ΟΦΗ: Μητσέας, Βασιλείου, Τσινός, Αγιομαμίτης, Περσίας, Νιόπλιας, Ίσις, Βλαστός.

Ο ΟΦΗ γνωρίζει την ήττα από τους “Πόντιους” με 1-0 χάρις σε ένα γκολ του Τσαλκιτζή στο 66′. Το γκολ του ίσως είναι και ιστορικό. Όπως και το παιχνίδι από μόνο του.

Πριν λίγο καιρό ο Γιώργος Βλαστός μιλώντας στον Athletic Radio 104,2 αποκάλυψε πως παραμονές του αγώνα με την ΑΕΚ κρινόταν η θέση του Ευγένιου Γκέραρντ στον πάγκο του ΟΦΗ και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος μπορεί και να έφευγε από τον σύλλογο: “Την εμπιστοσύνη πάντα την κερδίζεις με αυτά που κάνεις. Για εμένα, ο κάθε άνθρωπος που ασχολείται με το ποδόσφαιρο πρέπει να έχει χρόνο γιατί δεν πρόκειται για ένα εύκολο άθλημα. Θα σας πω μια ιστορία που πιθανόν δεν την γνωρίζει πολύς κόσμος. Το 1985 όταν ήρθε στον ΟΦΗ ο Γκέραρντ, το μέλλον του κρεμόταν από ένα παιχνίδι με την ΑΕΚ. Τελικά κερδίσαμε την ΑΕΚ και είδατε μετά τι πέτυχε ο Γκέραρντ στον ΟΦΗ”.

Πράγματι ο ΟΦΗ δεν έχει ξεκινήσει καθόλου καλά και μέχρι την έκτη αγωνιστική και το καταλυτικό παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ στο Ηράκλειο μετράει μόλις δύο νίκες επί των Παναχαϊκή (3-0) και ΠΑΣ Γιάννινα (2-1) ενώ στον αντίποδα έχει ηττηθεί από Απόλλωνα Καλαμαριάς (0-1), ΑΕΛ (3-0), Πανιώνιο (4-3). Όπως αναφέρουν και τα δημοσιεύματα της εποχή η θέση του Ευγένιου Γκέραρντ, παραμονές του αγώνα με την ΑΕΚ στις 13 Οκτωβρίου 1985 κρίνεται επισφαλής και σε περίπτωση μη νίκης είναι όλα ανοικτά για το μέλλον του στον πάγκο του ΟΦΗ.

Ο ΟΦΗ τελικά θα κερδίσει την ΑΕΚ με γκολ των Σαμαρά και Τσιριμώκου και στο τέλος εκείνης της χρονιάς θα κατακτήσει την δεύτερη θέση εξασφαλίζοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1986-1987 ενώ θα ακολουθήσει μια χρυσή 15ετία για τον σύλλογο.

Είναι προφανές πως οι εποχές είναι πολύ διαφορετικές, πλέον τα social media εύκολα διαμορφώνουν απόψεις και συνειδήσεις ενώ εκείνη την εποχή φάνταζαν ως ένα μεγάλο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook