Πουρσανίδης: «Όλη μου η ζωή ο ΟΦΗ»

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Σε μια συνέντευξη “έξω καρδιάς”, ο Ηλίας Πουρσανίδης μίλησε στο Ηράκλειο για τον αγαπημένο του ΟΦΗ ενώ βρισκόμενος στο Ηράκλειο συναντήθηκε ξανά με γνωστούς και φίλους παρακολουθώντας το ματς με τον Αγροτικό Αστέρα.

Ο παλαίμαχος άσος του ΟΦΗ παραχώρησε συνέντευξη στην Athletic Press όπου μιλάει για όλους και για όλα. Διαβάστε τι λέει για τον Μαχλά, τον Αναστόπουλο, τον κόσμο του ΟΦΗ αλλά και πολλά άλλα θέματα που αφορούν την ομάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ηλία Πουρσανίδη στην Athletic Press

Ηλία, επέστρεψες σε γνώριμα και αγαπημένα μέρη…
«Η αλήθεια είναι ότι δεν έρχομαι συχνά στο Ηράκλειο. Είναι η τρίτη ή η τέταρτη φορά που έρχομαι δίχως αγωνιστικές υποχρεώσεις. Ήρθα στο Ηράκλειο για βόλτα και για να δω φίλους και κουμπάρους. Πραγματικά, οπότε έρχομαι εδώ υπάρχει τεράστια συγκίνηση, γιατί στο Ηράκλειο έζησα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου».

Πως νιώθεις που ερχόμενος στο Ηράκλειο βρίσκεις τον ΟΦΗ να παίζει στην Football League;
«Αυτό που είπες είναι μια μεγάλη στενοχώρια. Θεωρώ ότι ο ΟΦΗ είναι μια ομάδα που δεν αξίζει να βρίσκεται σε αυτήν την κατηγορία. Το γνωρίζω ότι αυτά τα λόγια είναι τετριμμένα, όμως χρειάζεται να επιστρέψει εκεί που αξίζει γρήγορα, αλλά με σωστό τρόπο. Πρέπει να είναι ο ΟΦΗ που γνωρίζαμε. Ανταγωνιστικός, αλλά και να έχει σωστό προγραμματισμό. Αυτά τα στοιχεία έλειψαν τα τελευταία χρόνια και η ομάδα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση».

Και μέσα σε όλα τα προβλήματα με την απώλεια της ανόδου, ο ΟΦΗ ταλαιπωρείται και στο θέμα της αδειοδότησης…
«Έφταιξαν πολλά πράγματα. Δεν μπορώ να πω τι ακριβώς γιατί δεν έχω την δυνατότητα να γνωρίζω εκ των έσω τι συμβαίνει στον ΟΦΗ. Δεν ζούσα εδώ και δεν είχα σωστή πληροφόρηση. Πιστεύω ότι έλειπε η σταθερότητα και το πλάνο που θα ακολουθούσε η ομάδα στα επόμενα χρόνια. Δεν υπήρχε ένας επιχειρηματίας που θα ασχοληθεί σοβαρά με την ομάδα και να «πατήσει» πάνω στο πλάνο και τις βάσεις που είχαν μπει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δεν συνέβη με αποτέλεσμα η ομάδα να ταλαιπωρείται. Όμως, σε αυτό το σημείο πρέπει να παραδεχτούμε ότι ταλαιπωρούνται αρκετές ομάδες και πάνω σε αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία αντιμετωπίζουν έρχεται το θέμα της αδειοδότησης. Καταλαβαίνουμε ότι πολλές ομάδες κάνουν μια τιτάνια προσπάθεια. Όμως αυτοί που κρίνουν τους φακέλους είναι ιδιαίτερα αυστηροί, αν και δεν πρέπει, λόγω της θέσης που βρίσκονται αρκετές ομάδες».

Πάντως, ακόμα και εξωαγωνιστικά, βλέπουμε να γίνεται αρκετή συζήτηση πάνω στο θέμα της αδειοδότησης. Όπως η πρώην ομάδα σου, ο Ηρακλής.
«Όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αδειοδότηση. Άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο. Μια από αυτές είναι και ο Ηρακλής, που ισορροπεί τα δύο τελευταία χρόνια, γιατί αναμφίβολα δεν του αξίζει να σώζεται την τελευταία αγωνιστική. Έχει και αυτός προβλήματα, όμως δεν είναι αρκετά για να πέσει στην Β’ Εθνική. Θεωρώ ότι δεν θα έχει πρόβλημα ούτε φέτος».

«Ο πιο ώριμος Αναστόπουλος»

Έχεις εικόνα από τον ΟΦΗ των δύο τελευταίων χρόνων;
«Αναμφίβολα είναι τραγικό που η ομάδα βρίσκεται σε αυτήν την κατηγορία. Αυτό το γεγονός από μόνο του δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείς. Θέλει μεγάλη ηρεμία και εμπειρία. Χωρίς να γνωρίζω με λεπτομέρειες τι συνέβη, πιστεύω ότι έγιναν λάθη. Ήρθαν παίκτες για να «κλείσουν τρύπες» όμως τελικά τις έκαναν μεγαλύτερες. Φέτος, βλέπω στον δεύτερο γύρο μια ομάδα που ξέρει τι θέλει. Είναι μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, απλά της λείπουν τα καλά αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Αν τα είχε, τότε θα ήταν πρώτη με μεγάλη διαφορά».

Παίζει ρόλο και η παρουσία του Νίκου Αναστόπουλου;
«Ο προπονητής παίζει ρόλο σε οποιαδήποτε ομάδα. Εγώ διαφωνώ με αυτό που λένε ότι οι παίκτες κάνουν τον προπονητή. Ένας προπονητής μπορεί να κάνει καλό έναν μέτριο ποδοσφαιριστή. Ο κύριος Αναστόπουλος, εκτός του ότι είναι καλός προπονητής, δουλεύει πολύ με τους παίκτες και έχει το προτέρημα να δημιουργεί καλά αποδυτήρια. Όπως όλοι μας και αυτός έχει ελαττώματα, αλλά θεωρώ ότι είναι από τις πιο ώριμες χρονιές του σε όλα τα επίπεδα. Τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά. Αυτό το γεγονός βοηθάει τον ΟΦΗ να κρατιέται σε αυτό το επίπεδο».

Γιατί έλειψαν τα καλά αποτελέσματα του πρώτου γύρου;
«Δεν έχω προσέξει όλα τα παιχνίδια. Όμως θεωρώ ότι αν είχε καλύτερο πρώτο γύρο δεν θα είχε και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην συνέχεια. Αν είχε την σταθερότητα που έχει αποκτήσει τους τελευταίους μήνες τότε θα ήταν πρώτος με διαφορά».

Το ρόστερ του ΟΦΗ πως το κρίνεις;
«Ο ΟΦΗ έχει πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές. Απλά, ο κύριος Αναστόπουλος βρήκε την κατάλληλη και την καλύτερη χημεία, ειδικά στον δεύτερο γύρο. Έχει πολλούς παίκτες για να διαχειριστεί και αυτό το γεγονός του δίνει την δυνατότητα να ενώσει αυτό το παζλ».

Πως βλέπεις την προσπάθεια του Νίκου Μαχλά;
«Ο Νίκος κάνει μια συνεχή και ασταμάτητη προσπάθεια μέχρι να δικαιωθεί ο ίδιος αλλά και η ομάδα. Αυτό το γεγονός με κάνει να έχω μεγάλο σεβασμό απέναντι του, γιατί σε αυτήν την πολύ δύσκολη εποχή μπήκε μπροστά, τόσο πέρυσι με τον κύριο Κουράκη, αλλά και φέτος που έχει μείνει μόνος του. Ο κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθεια των παιδιών που βρίσκονται στην ομάδα και έχουν τιμήσει την φανέλα του ΟΦΗ όπως ο Αδάμος, ο Σκέντζος και ο Χανιωτάκης».

Πάντως, τα δύο τελευταία χρόνια ο κόσμος του ΟΦΗ αποτελεί ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας…
«Πρέπει να πούμε ένα μπράβο στον κόσμο που έχει συσπειρωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που δεν υπήρχε ακόμα και όταν εμείς διεκδικούσαμε την έξοδο στην Ευρώπη. Ζηλεύω αυτό που βλέπω στην ομάδα. Ο κόσμος είναι δίπλα στους παίκτες και ενώ σε άλλες ομάδες οι ποδοσφαιριστές κάνουν παράπονα για την απουσία του κόσμου, εδώ είναι συνεχώς δίπλα στην ομάδα. Οι ομάδες που έχουν κόσμο που μπορεί να πάρει στα χέρια του την κατάσταση βλέπουν ότι υπάρχουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου».

Πέραν της αγάπης για την ομάδα, βρίσκεις άλλη δικαιολογία για την «ψύχωση» του κόσμου με τον ΟΦΗ;
«Πάντα οι προσπάθειες μας έχουν αποτελέσματα, όταν διεκδικούμε στόχους για αναγνώριση και για επιβίωση. Αυτήν την στιγμή ο ΟΦΗ δίνει έναν αγώνα επιβίωσης. Αυτό το στοιχείο είναι μέσα στο dna της ράτσας μας, που μας χαρακτηρίζει όλους. Αυτήν την στιγμή κινδυνεύει η ομάδα και για αυτόν τον λόγο υπάρχει τόσο μεγάλη συσπείρωση. Ο κόσμος του ΟΦΗ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές βρίσκεται δίπλα στην ομάδα».

Πάντως, πέρυσι συνέβαλες και στην έλευση του Αγρίτη στον ΟΦΗ;
«Ο Ανέστης είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής και ακόμα δεν έχει δώσει αυτά που μπορεί να δώσει. Θεωρώ ότι εκείνη την στιγμή που έφυγε από τον Ηρακλή ήταν ότι καλύτερο και για τον ίδιο αλλά και για τον ΟΦΗ. Έχει να δώσει στο ποδόσφαιρο αρκετά ακόμα. Δεν αξίζει στον Ανέστη να είναι κομπάρσος. Είναι πρωταγωνιστής και πρέπει να παίζει βασικός. Θεωρώ ότι έκανε το κατάλληλο βήμα».

«Επιστροφή στον ΟΦΗ; Ποτέ μην λες ποτέ»

Αυτήν την στιγμή, πως είναι, Ηλία, να βρίσκεσαι εκτός ποδοσφαίρου;
«Βρίσκομαι εκτός ποδοσφαίρου και προσπαθώ να ηρεμήσω. Έχω κρατήσει πολύ καλά πράγματα. Τώρα ασχολούμαι με κάποια εστιατόρια και δεν βρίσκομαι μέσα στον χώρο. Όμως βλέπω και παρακολουθώ ποδόσφαιρο. Απλά θεωρώ ότι λόγω χαρακτήρα είναι δύσκολο να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο αυτήν την στιγμή».

Εσύ πως νιώθεις σε αυτήν την περίοδο;
«Είμαι ευχαριστημένος με αυτό που κάνω. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει πίεση, άγχος και απαιτήσεις. Εγώ έζησα πολλά χρόνια νιώθοντας αυτά τα συναισθήματα».

Πως θα έβλεπες την επιστροφή σου στον ΟΦΗ;
«Ποτέ μην λες ποτέ. Είναι μια υποθετική ερώτηση. Δεν θα μπορούσα να πω όχι στον ΟΦΗ, αλλά και σε ομάδες με τις οποίες έχω δεθεί. Άλλωστε, στην καριέρα μου δεν άλλαξα πολλές ομάδες και αυτό δείχνει ότι είμαι πιστός, έχοντας αγωνιστεί μόνο σε τέσσερις. Χαϊδάρι, ΟΦΗ, Ολυμπιακό, Ηρακλή. Το θέμα είναι η στιγμή, οι άνθρωποι, οι συνθήκες και πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Ο ΟΦΗ και το Ηράκλειο είναι το σπίτι μου».

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, τι θυμάσαι από την παρουσία σου στον ΟΦΗ;
«Και τι δεν θυμάμαι εδώ πέρα; Το πρώτο μου παιχνίδι στην Α’ Εθνική, το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι με αντίπαλο την Σλάβια Πράγας. Τις επιτυχίες που είχε ο ΟΦΗ απέναντι στους «μεγάλους» της Αθήνας. Το πολύ καλό κλίμα που υπήρχε στα αποδυτήρια. Ήμασταν μια πολύ καλή παρέα, που βγαίναμε όλοι μαζί στο Ηράκλειο. Όμως τότε ασχολούμασταν μόνο με το ποδόσφαιρο και δεν είχαμε στο μυαλό μας τίποτα άλλο. Τώρα ο ποδοσφαιριστής είναι λογιστής. Δεν ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο. Δοξάζω τον Θεό που βρέθηκα στην αρχή της καριέρας μου στον ΟΦΗ και πήρα τα καλύτερα μαθήματα στα πρώτα μου ποδοσφαιρικά βήματα».

Τότε υπήρχε και μια στιβαρή διοίκηση που έλυνε κάθε πρόβλημα. Τώρα δεν βλέπουμε συχνά τέτοιες υγιείς προσπάθειες;
«Η σωστή διοίκηση δίνει ηρεμία και έμπνευση στους ποδοσφαιριστές. Το θέμα είναι ότι ποτέ δεν νιώσαμε δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι πολύ σημαντικό να σκέφτεσαι τίποτα άλλο πέραν του ποδοσφαίρου. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής είναι ήρωας. Κάνει τεράστια προσπάθεια για να συναγωνιστεί αυτό που συμβαίνει με τους ξένους ποδοσφαιριστές. Όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τα οικονομικά προβλήματα, που όταν τα αντιμετωπίζει ένας ποδοσφαιριστής, τότε μόνο στο γήπεδο δεν μπορεί να έχει το μυαλό του».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook