Η μεγάλη αποκάλυψη του Νίκου Νιόπλια: Τι λέει για την προηγούμενη σεζόν, Ντε Γκούζμαν, Τσιλιανίδη αλλά και το δικό του όραμα για τον ΟΦΗ

Eπιμέλεια:Μανώλης Σαρρής

Στο δεύτερο και μεγαλύτερο κομμάτι της συνέντευξης του Νίκου Νιόπλια στο Gentikoule, ο τεχνικός του ΟΦΗ μιλάει για τα πάντα.

Για την περσινή σεζόν, το πως ο ΟΦΗ έφτασε στο σημείο να παλεύει για την παραμονή αλλά και για το δικό του όραμα ενόψει της νέας χρονιάς.

Στο δεύτερο μέρος ο Νίκος Νιόπλιας αναφέρεται στην περσινή σεζόν και την μετέπειτα εξέλιξη της αλλά και στον Τζόναθαν Ντε Γκούζμαν χαρακτηρίζοντας τον “παίκτη – χάρισμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο”, τον Κοσμά Τσιλιανίδη καθώς και για όλα όσα θέλει ο ίδιος να δει από τον δικό του ΟΦΗ τη νέα σεζόν.

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στο Gentikoule ο Νίκος Νιόπλιας μίλησε στην κάμερα του Gentikoule για τις μεταγραφές της ομάδας, το ποιους θεωρεί ανταγωνιστές για την εξάδα αλλά και τον Λουκ Καστάνιος.

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Νιόπλιας στο Gentikoule και τον Μανώλη Σαρρή

Μετά το ματς με τον Παναιτωλικό είχατε πει πως για να ξεπεράσει ο ΟΦΗ το “τραύμα” της προηγούμενης σεζόν έπρεπε να γίνει ξανά οικογένεια και ομάδα.

“Το οικογενειακό κλίμα δεν έλειψε από τον ΟΦΗ των τελευταίων χρόνων και μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Απλά είχαμε πολλά προβλήματα, μας ήρθε η κατραπακιά που ξεκινήσαμε για Ευρώπη και βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού. Όταν υπάρχουν τέτοιες διακυμάνσεις πρέπει να ξεκινήσεις ώστε να βρεις το που να ισορροπήσεις. Δεν είμαστε μια τέλεια ομάδα, δεν είμαστε ομάδα που είναι όλα αρνητικά. Κάθε φορά πρέπει να βελτιωνόμαστε σε όλους τους τομείς και να βάζουμε νέα πράγματα στην ομάδα”.

Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει ο ΟΦΗ ώστε να λειτουργήσει ως μάθημα η προηγούμενη σεζόν

“Το θέμα του κορονοϊού δεν ίσχυε μόνο για εμάς. Χάσαμε σπουδαίους παίκτες όπως οι Φιγκεϊρέντο, Σεμέντο, Τσιλιανίδης – στην συνέχεια χάσαμε λόγω τραυματισμών όπως οι Σακόρ, Ντε Γκουζμάν, δεν υπήρχε άλλο υλικό από πίσω. Στην συνέχεια ακολούθησαν οι ήττες και νομίζω πως η ομάδα έπρεπε να κρατηθεί από κάπου, ήρθαν οι συνεχόμενες ήττες και ξεκίνησε η κατηφόρα. Και όταν δεν είσαι μαθημένος να παίζεις για την παραμονή, το είχα πάθει το 2000 όταν από την Ευρώπη βρεθήκαμε στα μπαράζ με τα Γιάννενα. Οι άλλες ομάδες γνωρίζουν αυτόν τον στόχο, εμείς όχι. Ότι υλικό βρήκα, προσπαθούσαμε να παίξουμε για την σωτηρία μας, κάναμε παιχνίδια για το αποτέλεσμα, καλά αλλά και έξυπνα. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, τρεις σεζόν έχουμε μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Την πρώτη σεζόν πήγαμε στα μπαράζ, μετά Ευρώπη, μετά play out. Όταν μπήκα στα αποδυτήρια το πίστευα πως θα σωθούμε αλλά όταν ξεκινήσαμε να πιστεύουμε όλοι μαζί, φτάσαμε να παίζουμε το παιχνίδι της χρονιάς μέσα στην Λάρισα κάνοντας το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς. Κρατάς τα καλά, τα αρνητικά, το μέταλλο της ομάδας και πρέπει να βελτιώσουμε πράγματα που δεν τα είχαμε την προηγούμενη σεζόν”.

Ήταν όμως και για εσάς μια ιδιαίτερη χρονιά…

“Ήμουν μαθημένος στην πίεση, είχα τον χαρακτήρα και το πνεύμα του νικητή. Είχα μια προϊστορία με πείρα χρόνων, δεν φοβόμουν, είχα μπει από αντίξοες συνθήκες, έκανα πρωταθλητισμό με τον ΟΦΗ και πέρυσι πάλι πρωταθλητισμό έπρεπε να κάνουμε για να σωθεί η ομάδα. Δεν το φοβήθηκα, είχα εμπιστοσύνη στους παίκτες, στο περιβάλλον του συλλόγου, ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της ποδοσφαιρικής μου καριέρας καθώς ήταν πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που έπρεπε να κάνουμε πολλά πράγματα”.

Τι θέλετε να βάλετε ως σφραγίδα στον ΟΦΗ της επόμενης περιόδου

“Όταν πήγα στην Γ’ Εθνική ήταν μια πολύ νοικοκυρεμένη ομάδα, υπήρχαν άνθρωποι που έρχονται κάθε Σάββατο και ήταν δίπλα μου. Όμως την επόμενη σεζόν, ήθελα να φύγω από την πρώτη εβδομάδα και σκεφτόμουν πως θα λένε πως ήθελα να φύγω όμως αυτά είναι περασμένα. Τώρα μιλάμε για μια άκρως επαγγελματική ομάδα, ένα επαγγελματικό περιβάλλον ενώ τότε δεν ήταν ποδόσφαιρο αλλά καταναγκαστικά έργα. Υπάρχουν άτομα που τους αρέσουν αυτές οι συνθήκες, έχουν βρει την δικαιολογία. Όμως δεν είναι ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι μέσα στις τέσσερις γραμμές”.

Νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι ο κ. Λυσάνδρου έθεσε ως στόχο του ΟΦΗ την είσοδο στα play offs, είναι εφικτός;

“Για την ιστορία του ΟΦΗ πάντα μπαίνουν αυτοί οι στόχοι. Σίγουρα φέτος τα πράγματα θα είναι καλύτερα, πρέπει να ξαναβρούμε τον παλμό μας και την δύναμη της έδρα μας. Όμως επειδή είναι τέτοιο το μέταλλο μας, πρέπει να έχουμε έναν παλμό, μια πίεση στον αντίπαλο που θα σκέφτεται ότι πάω να παίξω εκτός έδρας. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι η έδρα σου”.

“Δεν με νοιάζουν τα αποτελέσματα στα φιλικά, εγώ θέλω να είμαστε έτοιμοι στις 21 Αυγούστου”

Με βάση την εικόνα στην Ολλανδία, δείχνετε πως ζητάτε από τους παίκτες να είναι κυρίαρχη μέσα στο γήπεδο.

“Τώρα που μιλάμε είναι 29 Ιουλίου και πως αντιμετωπίζουμε τα φιλικά. Έχεις τρεις εβδομάδες προπονήσεων, σου κάνουν προτάσεις ομάδες που είναι πολύ σοβαρές και μπορεί να χάσεις αλλά θα κερδίσεις μέσα από άλλα πράγματα. Με ανταλλαγές παικτών, το όνομα σου γίνεται μεγαλύτερο και εμείς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα φιλικά όπως αυτοί. Προτιμώ να μην έχουμε τραυματίες και δεν με νοιάζει το αποτέλεσμα. Σίγουρα κάποιοι λένε “πάλι έχασες” μα θα χάσεις γιατί παίζεις με πιο έτοιμες ομάδες. Εμείς τι κοιτάζουμε; Βγαίνουμε χωρίς προβλήματα, όλα τα παιδιά είναι υγιή γιατί το να ξεζουμίσουμε τους παίκτες δεν υπάρχει λόγος; Για ποιον λόγο; Ώστε να πάρουμε ένα Χ ή να κερδίσουμε. Δεν είναι ένα φιλικό που σε περιμένουν πίσω, με το που γίνεται η σέντρα σου ορμάνε. Μέσα από αυτά τα στοιχεία κερδίζεις άλλα πράγματα. Το σημαντικό είναι όταν θα έρθει η πρώτη αγωνιστική να είμαστε έτοιμοι. Εγώ πρέπει να σκεφτώ τους παίκτες και όχι το τι θα πει ο καθένας. Εγώ κοιτάζω τις 21 Αυγούστου, οκ έχουν δίκιο και εμένα θα με πειράξει αλλά όχι με την έννοια που θα πειράξει έναν φίλαθλο. Είδατε πόσο καλή ομάδα είναι η Αλκμάαρ, αν κάποια ελληνική ομάδα πάει να πάρει το νούμερο 10 αυτής της ομάδας θα πουν καλά από εκεί θα πάρεις παίκτη; Μα αυτές οι ομάδες δεν κοιτάζουν τα πρόσωπα αλλά το σύνολο”.

Πάντως είναι γεγονός ότι ο ΟΦΗ μπαίνει στα βαθιά από την αρχή της χρονιάς…

“Θα παίξεις με όλους, καλό είναι πάντα να ξεκινάς με καλά αποτελέσματα και στον αθλητισμό παίζει σπουδαίο ρόλο η αυτοπεποίθηση. Όταν δεν είσαι καλά ψυχολογικά τότε αυτό βγαίνει στο γήπεδο. Στην Ελλάδα κάθε ομάδα έχει διαφορετικό στυλ, τώρα έχεις δείγματα από τον αντίπαλο πλέον, γνωρίζεις τον αντίπαλο και πλέον μετράς τον τρόπο που τον αντιμετωπίζεις”.

Πάντως και οι αντίπαλοι του ΟΦΗ στέκονται ιδιαίτερα στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.

“Πάντα μετράει το σύνολο, οκ αν έχεις τον παίκτη που θα σου κάνει την διαφορά είναι σημαντικό. Πολλές φορές μετράει το τι είδους παίκτη έχεις μέσα στο ρόστερ του, ποιος δεν το θέλει; Όμως σημασία έχει το σύνολο και όχι τα πρόσωπα”.

Με εσάς προπονητή ο Ντε Γκούζμαν έκανε τα καλύτερα παιχνίδια του…

“Είναι παίκτης – χάρισμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και το επίπεδο του είναι πάρα πολύ υψηλό. Μακάρι να είναι υγιής και να μας δώσει αυτά που θέλουμε. Χάσαμε παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά όπως ο Νέιρα, ο Τσιλιανίδης και ο Ναμπί όμως θέλουμε και άλλους παίκτες που να έχουν αυτά τα στοιχεία”.

Μέσα σε όλα υπάρχει και η απουσία του Τσιλιανίδη…

“Είναι κρίμα γιατί πρόκειται για καλό παίκτη και εξαιρετικό χαρακτήρα. Γιατί πρόκειται για ένα παιδί που ήρθε στον ΟΦΗ, έφτασε στο απόγειο της καριέρας του και δεν είναι ότι τραυματίστηκε αλλά ότι πήγε πίσω του όλη η ποδοσφαιρική ζωή του. Εμείς δεν τον πιέζουμε, τον στηρίζουμε και τον περιμένουμε να γυρίσει πίσω και μακάρι να γυρίσει γερός και δυνατός. Είναι ένα παιδί που δέθηκε με τον ΟΦΗ, σημαντικός σε όλους τους τομείς και είναι δικός μας. Δεν είναι δανεικός, είναι παιδί της ομάδας, εμείς τον βοηθήσαμε να βρεθεί εκεί που βρέθηκε”.

“Ο ΟΦΗ λειτουργεί επαγγελματικά παντού, δουλειά του προπονητή είναι να βελτιώνει και να προπονεί”

Μεταγραφικά τι περιμένετε;

“Ο ΟΦΗ είναι μια ομάδα που λειτουργεί άκρως επαγγελματικά σε όλα τα θέματα. Εγώ σαν προπονητής, προτείνω τις θέσεις που χρειαζόμαστε και γνωρίζετε τον τρόπο λειτουργίας του τα τελευταία χρόνια. Ο ΟΦΗ δεν λειτουργεί ως μια ομάδα που τώρα είμαι εγώ προπονητής και λέει “θέλω τον Μηνά, τον Τάκη” και μετά να φύγω, να έρθει ένας άλλος προπονητής που να πει θέλω άλλους παίκτες και εκείνοι που ήρθαν να φύγουν. Ο ΟΦΗ λειτουργεί πολύ οργανωμένα σε αυτό το κομμάτι, ο προπονητής είναι να βελτιώνει, να προπονεί και δεν είναι όπως παλιά που τα έκανε όλα. Σίγουρα ξέρουμε τις ανάγκες μας, όλοι εντός της ομάδας, γνωρίζουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες μας και που πρέπει να κινηθούμε. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στις θέσεις που αποφασίζουν, γνωρίζουν που πρέπει να ενισχυθούμε και όλα θα γίνουν όπως πρέπει”.

Θεωρείτε ως εσωτερική μεταγραφή τον Καστάνιος που ήρθε τον Γενάρη αλλά δεν πρόλαβε να δώσει αυτά που περίμεναν στην ομάδα.

“Είναι ένας παίκτης που το βιογραφικό του δείχνει ότι είναι σκόρερ, ότι διαθέτει το εύκολο γκολ και μακάρι να μας δείξει όλα αυτά που περιμένουμε να μας δείξει”.

“Όλες οι ομάδες ψάχνουν παίκτη με το εύκολο γκολ. Ο Μαχλάς δεν έγινε σκόρερ από τον ΟΦΗ, είχε έμφυτο χάρισμα”

Είναι ένα ζήτημα και το θέμα του γκολ όμως…

“Μανώλη βλέπεις πως όλες οι ομάδες ψάχνουν τον παίκτη που έχει το λεγόμενο εύκολο γκολ. Πάρτε για παράδειγμα τον Μαχλά. Ο ΟΦΗ τον έκανε παίκτη αλλά όχι σκόρερ. Δεν τον έκανε σκόρερ ούτε ο ΟΦΗ, ούτε η Φίτεσε. Ο Μαχλάς είχε έμφυτο το ταλέντο του σκόρερ, αυτός έβαζε τα γκολ, τον Βαζέχα δεν τον έκανε ο Παναθηναϊκός, επίσης τον Ελ Αραμπί δεν τον έκανε σκόρερ ο Ολυμπιακός. Όλοι θέλουν αυτούς τους παίκτες και τους ψάχνουν όλοι. Ποιος δεν θέλει τέτοιους επιθετικούς που να έχουν το εύκολο γκολ;”

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΟΠΛΙΑ

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Gentikoule στο Google News και στο Facebook